• bukaka

    Matlagningsvin?

    Hej! Dottern på 15 mån har fått i sig 1 msk fisksås som (fick vi veta sedan) matlagningsvin användes till. Är det okej, tror ni?! 

  • Svar på tråden Matlagningsvin?
  • Emmyl

    varför skulle det inte vara okej? Pga av alkoholen eller vadå? För det är ingen alkohol i matlagnigsvin, och med tnake på hur lite hon fick i sig, vad skulle kunna hända?

  • bukaka
    Emmyl skrev 2013-03-17 16:00:00 följande:
    varför skulle det inte vara okej? Pga av alkoholen eller vadå? För det är ingen alkohol i matlagnigsvin, och med tnake på hur lite hon fick i sig, vad skulle kunna hända?
    Jo, pga alkoholen. På flaskan står det 1,5%!
  • Emmyl
    bukaka skrev 2013-03-17 16:00:58 följande:
    Jo, pga alkoholen. På flaskan står det 1,5%!

    och hur mycket alkohol blir det i en matsked? Noll
  • Mamma till Prins

    Om såsen är kokt efter att matlagningsvinet tillsattes så har alkoholen kokat bort. Gäller även starkare alkohol.

  • Mellanmjölkens land

    Vi använder vanligt vin i matlagningen och har alltid gjort det, även när dottern ska äta maten. Alkoholen kokar bort under matlagningen.

  • Jormungandr

    Nu kommer hon bli alkoholist och skrika efter fisksås i vällingflaskan...

  • Ordis
    Jormungandr skrev 2013-03-17 21:12:02 följande:
    Nu kommer hon bli alkoholist och skrika efter fisksås i vällingflaskan...
    Stava rätt är jävligt överskattat, de flesta läser i ordbilder i alla fall och förstår således vad där står.
  • Ordis
    Mamma till Prins skrev 2013-03-17 16:08:44 följande:
    Om såsen är kokt efter att matlagningsvinet tillsattes så har alkoholen kokat bort. Gäller även starkare alkohol.
    Nej, det är fel. Efter fem minuter har alkoholhalten halverats ungefär. Det är en gammal myt att om glöggen kokar upp är alkoholen borta. 
    Stava rätt är jävligt överskattat, de flesta läser i ordbilder i alla fall och förstår således vad där står.
  • k girl

    Fast en rödvinssås eller vitvinssås t ex kokar ju som regel i minst en halvtimme. Matlagning brukar inte vara jämförbart med att värma glögg.

  • Ordis
    k girl skrev 2013-03-19 09:39:22 följande:
    Fast en rödvinssås eller vitvinssås t ex kokar ju som regel i minst en halvtimme. Matlagning brukar inte vara jämförbart med att värma glögg.
    Jag kokar inte en vitvinssås i mer än ett par minuter, inte heller en rödvinssås. Rödvinsreduktion kan få puttra längre. En halvtimme är dock inte heller tillräckligt för att få ut alkoholen.  Som sagt, det är en myt att alkoholen kokar bort. Sedan är det ju själva alkoholen som är smakförhöjande i t.ex. cognacsås, dumt om man lätt kokade bort den då. 

    Att alkoholen inte helt försvinner under tillagningen är också en av anledningarna till att vi inte har nollgräns utan promillegränsen för rattfylla går vid 0,2. 
    Stava rätt är jävligt överskattat, de flesta läser i ordbilder i alla fall och förstår således vad där står.
  • k girl

    Ett par minuter? Oj, det blir sträv och vattnig sås det. Hur som helst tycker jag att det är ett icke-problem, om man tar i beaktande mängden som inmundigas, utspädningsfaktorer mm.

  • Ordis
    k girl skrev 2013-03-19 20:39:12 följande:
    Ett par minuter? Oj, det blir sträv och vattnig sås det. Hur som helst tycker jag att det är ett icke-problem, om man tar i beaktande mängden som inmundigas, utspädningsfaktorer mm.
    Nyfiken på hur man gör en sås sträv och vattnig.
    Stava rätt är jävligt överskattat, de flesta läser i ordbilder i alla fall och förstår således vad där står.
  • castafiore

    Jag använder vin i såser som hela familjen äter. Kokar man den bara, så försvinner alkoholen.

  • k girl

    Genom att inte koka vin mer än tio minuter förstås.

Svar på tråden Matlagningsvin?