• PolyPond

    Gris är inte orent

    Varför vill man underhålla en sådan myt som att gris är "orent"?

    En gång i tiden fanns det skäl att vara försiktig med att äta exempelvis gris, då grisen kan ha parasiter. Idag kan vi så pass mycket om hygien att detta inte längre är relevant. Ändå underhålls myten. Varför?

    (Ja, jag tycker man skall kritisera religiösa tokerier. Detta är en av många.)

    Till dig som tänker skriva: Det här är inte en tråd om islamhat eller skäl till att kritisera invandring etcetera. Den här tråden handlar om det irrationella med att inte äta gris när man äter annat kött, ingenting annat. 

  • Svar på tråden Gris är inte orent
  • PolyPond
    Sisisisi skrev 2013-04-10 14:27:41 följande:
    Kor får också ges antibiotika. I Sverige får man bara ge sjuka djur penicillin.
  • Sisisisi
    Jackson skrev 2013-04-10 14:21:39 följande:
    Är det inte just för att grisarna är så fullproppade med antibiotika vi kan äta dom?



    Att ge djur antibiotika i annat än medicinskt syfte har varit förbjudet i Sverige sen 1986 så grisena är faktiskt inte fullproppade med antibiotika! Går bra att äta ändå alltså :)
  • Svensson80

    Här kan det bli grisiga diskussioner. Finns ju en heldel svin här. Men jag är rätt pig-g ;)

    Nä nu ska jag böka vidare!

  • liv

    Har man den religiösa tron så är det ju så. Det du upplever som en absolut sanning upplever inte alla andra på samma sättt.

  • PolyPond
    liv skrev 2013-04-10 14:39:47 följande:
    Har man den religiösa tron så är det ju så. Det du upplever som en absolut sanning upplever inte alla andra på samma sättt.
    Om man inte kan diskutera det som står i skrifterna händer inget i samhället. Tolkningarna ändras hela tiden.
  • ummabdilleh

    Griskött Fläskförbudet: Islam förbjuder griskött och den främsta anledningen till detta ligger på trosprincipiell grund, eftersom muslimen måste följa Guds befallningar och avhålla sig från det som Han förbjudit, bl a griskött och grisfett. Den vetenskapliga orsaken som forskarna pavisat är att svin drabbas av allvarliga former av mask. Den främsta sorten av dessa är bandmasken, som när den kommer fram till tarmarna, fullbordar sin livscykel i den sjukes kropp, när den transporterar sina ägg till blodomloppet och sedan distriburas till olika organ i kroppen. Sedan förvandlar sig masken till ett tunt fodral som uppnår en bönas storlek. Om detta sker i hjärnan drabbas människan av galenskap och om det sker i ögat blir hon blind. Om masken når hjärtat leder det till försvagning och blod-propp. Masken påverkas inte av konventionella mediciner eftersom den är skyddad i sitt fodral. Grisköttets tillagningstid är kort, vilket inte ger tillräcklig tid till att döda parasiterna. Kolesterolhalten i griskött är mer än tio ganger högre än i nötkött och när detta ämne överstiger normalkvantiteten samlas det i blodådrorna, särskilt i pulsådrorna, och orsakar en höjning av blodtrycket och åderför-kalkning. Av denna anledning är antalet fall av angina pectoris och åderförkalkning fem gånger större i Europa än i den muslimska världen.


    Något som nyligen blivit känt, är att influensavirus kan överföras från gris direkt och indirekt genom konsumtion av korv gjord på bl.a. grisens lungor.


    En svensk hudläkare berättar att han sedan många år har sett hur patienter med akne, astma, allergisk snuva, munsår och vissa former av håravfall, uppnått en betydande förbättring efter att de, i samband med annan behandling, slutat konsumera fläskkött. Fläsk-kött innehåller svavelhaltiga ämnen och histamin, vilka kan ge hudirritationer.


    Det finns en reaktion som kallas autoimmunitet, som innebär att kroppens celler börjar aktiveras mot både främmande och egna vävnader. Enligt en teori kan fläskköttet vara kemiskt släkt med människans vävnader, vilket skulle leda till en sådan reaktion, dvs. att vissa personer vill "stöta bort" det främmande ämnet. Som exempel på autoimmuna sjukdomar kan nämnas sköldkörtelinflam-mation, ledgångsreumatism och ungdomsdiabetes.


    Kanadensiska läkare har i den engelska tidningen "The Lancet" publicerat en artikel som visar på ett tydligt samband mellan hög fläskköttskonsumtion och skrumplever.


    Grisfettet försvårar matsmältningen och ökar risken för angina pectoris och åderförkalkning. Det innehåller en stor andel kompli-cerade fettsyror och man har lagt märke till att grisfettet, når det intas, ombildas till ett egendomligt ämne som inte korresponderar i sin uppbyggnad med människans fetter, vilket leder till en störning i kroppens ämnesomsättning, och likaså kolesterolcirkulationen, vars förändring orsakar uppkomsten av många allvarliga sjukdomar i människans kropp. Nobelpristagaren professor Damm vid Köpenhamns universitet har fastslagit att just grisfettet är en avgörande orsak till uppkomsten av gallsten och forskningen lyckas fortgående fastslå nya bevis for farorna med grisfett och griskött.

  • Madeleine de Scudéry

    Menar du i Sverige då?

  • PolyPond

    Som sagt: religion bör tolkas utifrån den värld vi befinner oss i, inte sådant som var "sanningar" för flera tusen år sedan.

    Att vissa typer av livsmedel ger ökat kolesterol innebär ju inte att de inte går att äta ibland. Jag säger bara smör, kakor...

    Mask dödas effektivt av upphettning och det är således ingen fara att äta tillräckligt upphettad gris.  Och enstaka fall av förgiftning från mat skapar ingen bild av faran vid god livsmedelshantering. Du kan hitta likartade fall för väldigt mycket. Den så kallade galna-ko-sjukan är bara ett exempel.

  • PolyPond
    Madeleine de Scudéry skrev 2013-04-10 15:18:57 följande:
    Menar du i Sverige då?
    Vad?
  • Madeleine de Scudéry
    PolyPond skrev 2013-04-10 15:27:51 följande:
    Vad?
    Pratar du om att det inte är relevant i Sverige, eller i alla länder?
Svar på tråden Gris är inte orent