• Virvla

    Fertinova Helsingfors

    Hej!
    @ Fertilitetsresa: Kul med en såpass färsk tråd! Vi har också vänt oss till Fertinova efter att ha försökt sedan 2008, 5 IVF, ett MA och ett spermiedonationsförsök har det blivit på vägen. Åkte till Helsingfors på uppstartssamtal den 8:e mars. Då kostade flyget 1000kr/person tur&retur, dvs 2000 för oss som par. Jag tyckte det var smidigt att flyga dit över dagen, det går gott om flyg både på morgonen och kvällen. Det kan vara bra om det går att boka biljetterna i förväg, men vid ÄD är ju inte det alltid möjligt... När ungefär tror du att ni ska åka? I augusti fanns det resor för ca 650kr/person tur&retur när jag tittade på flygresor.se.

    Vi gjorde spermiedonationsförsöket i Umeå och när det gav samma resultat som tidigare IVFer (med embryon som slutar utveckla sig odlingsdag 3) så var det äggdonation det självklara nästa steget. Umeå sa då att vi såklart kunde sätta upp oss på köplats men att de har 3-4 års väntetid. Det var då jag började forska i Finland. 

    Plötsligt igår ringde så Umeå, vi är framme i kön och de har troligen en donator åt oss under hösten. Hur ska vi göra nu? Vi lutar faktiskt åt att fortsätta med Fertinova ändå, vi fick ett positivt intryck av besöket där plus att de bara har ett mottagarpar/donator. I Umeå delar två par på en donator, blir det få ägg får det par som stått längst i kön första tjing, men det andra paret får ändå betala del av kostanden även om de inte får något...

    Nu tänkte jag lusläsa Fertinovas hemsida igen och jämföra villkoren mellan dem och Umeå...     

  • Virvla

    @Fertilitetsresa: Tack för välkomnandet. Trevligt att kunna följas åt!
    Vi har fått rådet av läkaren vid IVF Falun att testa först spermie- och därefter äggdonation. Efter 5 IVF försök kan de se att våra embryon stannar av kring dag 3. De har inte kunnat säga om det beror på ägg- eller spermiefaktor. Nu är vi framme vid äggdonation och hoppas på bättre resultat och att det inte är dubbelproblematik. Min man har bra spermaprov, jag har bra provsvar och får ut många ägg... Oförklarligt barnlösa, mycket otillfredställande "diagnos". Vi har ju gjort våra tre landstingsförsök med IVF därför får vi ingen mer hjälp. Umeå är enda privatklinik som får göra äggdonation i Sverige. Jag vet inte om vi är diskvalificerade från ersättning från FK, då ett av kraven är att man ska ha rätt till behandling i Sverige. Att vi inte får mer hjälp från landstinget är ju endast av ekonomiska skäl inte medicinska. Jag kommer att ansöka om ersättning så får vi se...

    Jo vi åkte från Arlanda för totalt 2000 kr i mars. När tror du att ni ska åka? Norwegian har ibland riktigt billiga resor... Har du kollat Flygresor.se? Hoppas du hittar något!

  • Virvla

    Dustpuppy: Tack! Problemet är kanske inte att landstinget inte kan ge vård utan att de inte vill... De har inställningen tre IVF, sedan är du ute. De verkar inte inse att ÄD är en annan behandling och att det i vårt fall krävdes flera IVF för att komma fram till att vi behövde ÄD. Vi står alltså endast i kö privat, landstinget ger totalt avslag. Det är det som oroar mig vad gäller ersättning från FK. Hoppet är ju att FK ska gå på den medicinska bedömningen som säger att vår "sjukdom" kräver denna behandling...

  • Virvla

    Dustpuppy: Tack för att du ger hopp! Jag ska absolut ansöka om ersättning.
    Jag är dock lite orolig för att vi inte är ett solklart fall. Jag är 35 och har alltid fått ut mellan 6-21 ägg vid IVF, det är bara det att embryona slutar utvecklas. Mina läkare tror att det beror på äggkvaliteten. Jag hoppas såklart att FK kommer bevilja ersättning då ÄD trots allt är den behandling som rekommenderas.
    Mitt landsting beviljar bara ÄD för personer med förtida klimakterium eller avsaknad av egen äggproduktion. Vi fick höra att vi hade alla förutsättningar att lyckas med IVF även efter våra första två misslyckade försök. Jag frågade redan då min landstingsläkare om inte ÄD var ett alternativ (i vissa landsting kan man byta sista IVF försöket mot ett ÄD försök) det tyckte han absolut inte, IVF borde funka... Nu säger de bara att du har gjort dina försök, vi kan inte göra mer för er...

  • Virvla

    @FR: Kötiden börjar räknas från första besöket. Vi var där 8:e mars. 4-6 månaders kötid.
    Vi hade ett läkarsamtal med Marika Mikola. Hon talar svenska men fyller i med engelska för att förtydliga el om hon inte hittar rätt svenskt ord. Vi gick igenom vår historia och bakgrund till beslut om ÄD. Det är bra att ha journalkopior med sig, de behöver inte översättas. Hon berättade om upplägget. Donatorn får en kort behandling, mottagaren nedregleras med spruta Procren för att synka sin mens med donatorn. Tror man kan använda p-piller för att styra mensen också, men för oss blir det procren. Vi fick möjlighet att ställa frågor. Hon tog sig god tid, verkade inte stressad alls. Sedan träffade vi Riita Luthio, som är koordinator för ÄD och den som har kontakten med donatorerna. Hon ville se Psykologutlåtandet och vi fick möjlighet att fråga mer om donatorerna. Hon brinner för sitt jobb och är angelägen om att barnet informeras om donationen. Maken lämnade spermaprov före läkarsamtalet och resultatet från det kom under tiden. Läkaren informerade om att det var viktigt med en god vätskebalans, annars får spermierna svårare att röra sig om de är många och kvaliteten försämras.
    Vi var där drygt 2 timmar, men så är vi frågvisa också

  • Virvla

    Fertilitetsresa: Åh, vad spännande! Skönt att det händer något, allt detta väntande är nästan det värsta med hela den här snurren... Vi var ju där i början av mars och när jag mailade med Riita i juni så trodde hon att vi skulle få vår donator i augusti. Vi får väl se om det blir så... Lycka till på onsdag!

  • Virvla

    @Snuffis: Ibland känns det som att vägen till barn är väldigt lång och krokig... Tyvärr tror jag inte Finland tillåter embryoadoption än. Det lät iaf inte så när vi var där, har för mig att vi snuddade vid ämnet och att de var positiva till EA men att lagstiftningen inte hunnit ikapp än. Är inte helt hundra dock... Du kan alltid maila en fråga, de brukar vara snabba att svara.
    Kanske AVA St Petersburg? Det är ju tillåtet i Ryssland. Mina läkare på IVF Falun var väldigt positiva till St Petersburg, de samarbetar med dem. Annars vet jag några som åkt till Polen, har tyvärr inget kliniknamn där. Lycka till!

  • Virvla

    Hej! Nu har vi fått vår behandlingsplan. Den 4/9 går startskottet, då ska jag ta nedregleringssprutan. ET beräknas till v 42, vilket just nu känns långt borta... Skönt att vara på gång i alla fall! Hur går det för dig Fertilitetsresa? Känner du dig nöjd med besöket i Helsingfors?

  • Virvla

    Välkommen hit ah11!
    Vi hade med oss journalkopior från utredningen och de IVF försök vi gjort. Läkaren där uppskattade detta. De är måna om barnets rätt till sitt ursprung och de vill att man ska ha diskuterat vad det innebär att ta emot donerade könsceller med en psykolog. Vi hade haft ett sådant samtal med psykologen i Umeå och hon var snäll och skrev ett intyg till oss.
    Vi flög till Helsingfors. För oss 2 gick resan på 2000 kr totalt. Det var det värt att klara av besöket utan övernattning. IVF Falun är underbara och har ställt upp hela vägen. De har skrivit ut mediciner och fixat remisser för nya virusprover (de måste förnyas varje år). De kommer också göra de VUL som behövs. Känns jättebra med deras stöd! Lycka till och skriv gärna och berätta hur det går!

  • Virvla

    Fertilitetsresa: Skönt att höra att ni var nöjda med besöket! Träffade ni Marika? Jag tyckte hon verkade bra och öppen för de funderingar vi hade. Vi kommer få tillägg med kortison och Fragmin, känns bra. Imorgon ska jag hämta ut procrensprutan, ett litet steg närmare känns det som.
    Roligt att vi ligger så nära varandra! Jag delar glatt med mig av allt som händer

Svar på tråden Fertinova Helsingfors