Vad är er paradrätt?
Grekisk pytt i panna är ett stensäkert kort!
För ca 5 personer.
En bra bjudrätt där det mesta kan göras i förväg och sedan bara in med det i ugnen en halvtimme.
Såsen lyfter verkligen rätten ännu ett snäpp!
Ingredienser
1 kg fläskfilé eller kycklingfilé ca ( jag tar hälften av varje)
Marinad:
1,5 dl olja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
3-4 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Creme fraichesås:
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda
(när jag skulle göra såsen var det slut på vitlök, och salladskrydda hade jag visst inte heller hemma. Jag hade då istället i lite vitlökspulver och smakade av det hela med trocomare örtsalt. Det gick suveränt, och var jättegott!)
Tillbehör:
Rödlök
Paprika
Fetaost
Tomater
1 kg Potatis
Gör så här
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar. Skär köttet i bitar. Fläskfilé i skivor och kycklingfilé i större grytbitar. Lägg i köttet och låt det stå och dra 5-6 timmar.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå kallt till servering.
Skala potatisen och skär den i klyftor.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Lägg potatisen i en långpanna. Skicka in i ugn 5 minuter och ta sedan ut igen. Häll över köttet och marinaden och rör om. Strimla rödlök, paprika och tomater efter tycke och smak. Tärna fetaosten. Lägg grönsaker och fetaost ovanpå potatis- och köttröran.
Ställ långpannan i mitten av ugnen ca 30 min. Servera med creme fraichesåsen.