• Anonym (Bäst före)

    Äta gamla marshmallows.....Farligt?

    Gjorde lite eget godis i helgen efter att jag hittat en påse med marshmallows i ett skåp. Nu efteråt fick jag se på påsen att den gick ut i april i år... Är så fruktansvärt känslig när det kommer till "minst hållbar till"-datum....Får ångest!!  

  • Svar på tråden Äta gamla marshmallows.....Farligt?
  • Anonym (Bäst före)
    Fia 28 skrev 2013-06-03 10:57:20 följande:
    Bäst före, minst holdbar till betyder att de inte längre kan garantera att kvalitén är den samma efter detta datum. Det betyder inte att det är farligt att äta efter detta datum.
    Ok...kanske borde försöka släppa det här då...
    Bara det att jag blev illamående och nästan började känna mig febrig efter jag ätit av det...Sen när jag insåg att det var för gammalt så blev det ju inte bättre...Men det kanske var en ren slump. 

    Som sagt...jag slänger ju allt som datumet gått ut på, så jag har ingen erfarenhet av att äta grejer som är gamla... 
  • Anonym (Bäst före)
    Stårschan skrev 2013-06-03 11:04:56 följande:

    Ja, socker är konserverande. Det är till exempel därför man kokar ihop bär med socker till sylt, för att man ska kunna förvara bären länge. Sylt med hög sockerhalt kan ju hålla i flera år!

    Vissa datum sätts långt tidigare än nädvändigt för att producenten ska vara på den säkra sidan, till exempel ägg. I Sverige förvarar de flesta sina ägg i kylskåp, vilket man inte gör i alla länder. Bäst-före-datum på äggen är beräknade efter att de förvaras i rumstemperatur. Har du dem i kylskåp håller de i många veckor efter bäst-före-datum. Kryddor blir inte dåliga, men förlorar smak med tiden, liksom te och andra torrskaffningsvaror. Godis brukar torka ihop och bli tråkigt, men inte farligt.

    Så länge saker luktar och smakar OK så är det ingen fara. Men kyckling, skaldjur och fisk ska man vara försiktig med, och respektera datumen. Att slänga helt riktig mat bara på grund av ett stämplat godtyckligt datum är slöseri både med pengar och naturresurser!
    Aha..jag trodde det var för smakens skull och inte hållbarheten som det var socker i sylt...Tänk va man lär sig! 
    Ok...Ja jag har inget luktsinne...Så då kan jag ju inte lukta på saker om det är ok...Och jag törs ju inte smaka om jag inte vet att det är ok. Därför slänger jag det i stället...
    Dessa marschmallows smakade väl marschmallows liksom.. Det var en öppnad påse stängd med påsförslutare. Men de var ändå rätt mjuka...därför reagerade jag som sagt inte... 
    Men gammalt godis är i regel inte farligt att äta? Om än tråkigt? 
  • TTs mammi

    Jag har råkat ätit choklad som var över 1 och ett halvt år gammal å ja såg inte datum fören jag ätit upp hela :P.. Ingen fara enda som kanske sker som hände med min choklad var att den var väldigt smaklös ;)

  • SpanskaFlugan

    Personligen skulle jag vara mer orolig över att äta allt skräp som är i marshmallows, oavsett bäst före datum...

  • Stårschan

    Alltid bra att lära sig något nytt. Skrattande Men att salt är konserverande vet du kanske? Så riktigt söta och riktigt salta saker håller riktigt länge.

  • SvenGlen
    Anonym (Bäst före) skrev 2013-06-03 10:46:51 följande:


    Jo det är väl mest socker och e-ämnen skulle jag tro... Är socker konserverande? Det visste jag inte!

    Jag vet inte riktigt...Det bara är något som sitter i...Så jag är alltid noga med att slänga sånt som datumet gått ut på. Och därför blir jag så nervös om jag äter något som är gammalt, enligt förpackningen.
    Förstår självklart att det är skillnad på produkt och produkt... Men jag tänker väl lite att "datumet är ju där av en anledning... "
    Å andra sidan innehåller det ägg också och det kan bli riktigt dåligt när det blir gammalt. Risken med så mycket socker i är att sockret är smakbärare (socker, salt och fett är smakbärande och det är därför det är så mycket av dom sakerna i våra matvaror) så du känner inte av om ägget har blivit dåligt.
    Och kom ihåg: man blir intelligent av fisk!
  • Anonym (Bäst före)
    Stårschan skrev 2013-06-03 11:31:08 följande:
    Alltid bra att lära sig något nytt. Skrattande Men att salt är konserverande vet du kanske? Så riktigt söta och riktigt salta saker håller riktigt länge.

    Jo det om salt visste jag ju faktiskt...
  • Anonym (Bäst före)
    SvenGlen skrev 2013-06-03 16:20:42 följande:
    Å andra sidan innehåller det ägg också och det kan bli riktigt dåligt när det blir gammalt. Risken med så mycket socker i är att sockret är smakbärare (socker, salt och fett är smakbärande och det är därför det är så mycket av dom sakerna i våra matvaror) så du känner inte av om ägget har blivit dåligt.

    Åhh neejjj.....Hur blir man sjuk av dåligt ägg då?
  • SvenGlen
    Anonym (Bäst före) skrev 2013-06-03 22:29:28 följande:

    Åhh neejjj.....Hur blir man sjuk av dåligt ägg då?
    När äggviteämnen blir gamla så fäller det ut ämnen som kan ge vanföreställningar, tex hypokondri och fobier.
    Och kom ihåg: man blir intelligent av fisk!
Svar på tråden Äta gamla marshmallows.....Farligt?