• hejblåbär

    Vegansk middagstråd!

    Har länge eftersökt en sån här. Finns en redan, så länka gärna! Annars kan ni gärna skriva här.

    Frukost och lunch eller hela dagsmenyer får gärna också ingå, men själv är det just middagstips jag behöver.

    Sätt igång! =) 

  • Svar på tråden Vegansk middagstråd!
  • bradfield

    oj, den är vegetarisk, my mistake!

  • hejblåbär
    bradfield skrev 2013-06-10 11:12:43 följande:
    oj, den är vegetarisk, my mistake!
    Ingen fara, tack för tipset. Men jo, det är lite mycket ost och ägg i den tråden. =)
  • Vindla

    Favoritar. Jag är vegetarian men även laktosintolerant så det blir en hel del veganska rätter här med :) Och jag behöver med inspiration till ny mat!

  • hejblåbär

    Ikväll blir det klassisk svensk ärtsoppa (utan fläsk). =) 

  • alifewithoutme

    Fått tokdille på pytt i panna. Nackdelen är väl att det tar miljarder år att hacka allt även om jag bara har potatis, morot, korv (prinsesskorv från astrid och aporna) och lök. 

  • alifewithoutme
    hejblåbär skrev 2013-06-16 09:30:42 följande:
    Denna igen
    Vart ska jag gå? Låter gott men har inget av det hemma, man kan alltid sno lite av någon annan då *visslar*
  • hejblåbär

    Nu har sambon lagat mat två dagar i rad. Igår gjorde han grönsaksbiffar med grönsaker till, idag blev det pasta med nån slags grönsaker och tomatsås.

    Han är lite hit and miss med att laga mat men det var faktiskt ätligt båda gångerna . Jag klagar inte, så länge det är ätligt så är jag glad över att slippa laga mat ibland. Dessutom så blir han ju aldrig bättre om han inte får träna! Han är extremt duktig på att laga ovegansk mat men sen vi båda gick över till vegankost så har jag lagat över 90% av middagarna (han brukar dock göra frukost så det jämnar ut sig). Sen har jag en utbildning i matvetenskap så det är lite lättare för mig att fundera ut hur man t.ex. ska ersätta ägg eller mjölkprodukter, då jag förstår lite mer ingående hur dessa matvaror fungerar för rätten (t.ex. är ägget till för att binda vatten eller som emulgeringsmedel osv). Men nu när det är semestertider är det lika bra att slappna av och blir det helt fel så gör det inte så mycket .

  • alifewithoutme

    Igår gjorde jag improviserade biffar.

    En tetra kikärtor, en konserv champinjoner, en liten gul lök (orkade inte hacka två..), random kryddor, mjöl, maizena. Mixa till bra konsistens. Rulla i sesamfrön. Stek :) Åt färskpotatis till.  

  • hejblåbär
    alifewithoutme skrev 2013-06-18 14:49:09 följande:
    Igår gjorde jag improviserade biffar.

    En tetra kikärtor, en konserv champinjoner, en liten gul lök (orkade inte hacka två..), random kryddor, mjöl, maizena. Mixa till bra konsistens. Rulla i sesamfrön. Stek :) Åt färskpotatis till.  
    Låter jättegott!

    Ikväll blev det pfilaf med diverse grönsaker och kikärtor i. =) 
  • Omogen citron

    Den här linssoppan älskar jag :

    Linsgryta med lite tex mex smak

    2 gula lökar

    2 vitlöksklyftor

    1 chilifrukt

    3-4 morötter

    olivolja till stekning

    2 dl röda linser

    1 burk passerade tomater

    1 1/2 msk paprikapulver

    1 1/2 liter vatten

    1 vegetarisk buljongtärning

    1 tsk tabasco

    Tillbehör:

    2 paprikor i olika färger

    En burk majs

    En burk med oliver

    Gör så här:

    Skala och hacka lök och vitlök. Dela chilin på mitten och ta ut kärnorna. Hacka sedan chilin i mindre bitar. Skala morötterna och skär dem i mindre stavar. Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök, chili och morötter i ett par minuter. Tillsätt linserna, de passerade tomaterna, paprikapulver, vattnet, buljongen och tabascon. Låt den sjuda ca 25 min, rör om då och då späd med mera vatten om ni tycker den blir för tjock. Skär papprikan i ringar, tillsätt paprika, majs och oliver efter att ni har tagit linsgrytan från spisen. Servera med ett gott bröd till. Och njut, för den är RIKTIGT GOD!!!

  • Cecilia 851

    Jag är raw vegan, men det är ju vegan det med! Ett tips som jag brukar göra som är lite festligare och nyttigare än vanlig pasta är zucchinipasta; man hyvlar zucchini med en grönsaksskalare till tunna pasta bitar (eller använder en spiralizer om man har det). Vill du värma detta så går det utmärkt genom att lägga det i en stor skål, hälla över kokande vatten, salt och låta stå i 2-3 minuter. (annars blir det överkokt) och häll av.      Det går åt ca 1 stor eller 2 små zucchini /pers Servera med tomatsås!

    En tomatsås jag älskar är:

    1 ask cocktailtomater
    1 tomat
    1/2 gul lök
    4 soltorkade tomater (jag använder i olja, annars blötlägg dem)
    1 chili
    1 handfull basilika
    lite olivolja, salt, peppar

    "kärna ur" tomaterna och släng allt i en blender och mixa till önskad konsistens. Detta är även gott att värma. Har man ingen mixer och vill värma så går det utmärkt att hacka alla ingredienser fint och värma på låg värme.
    Blir även en sjukt god salsa!!

    Om man känner att det är för varmt för lagad mat tipsar jag om raw vegan burritos.  de är SJUKT goda!!!




    annars finns en bra vegansida som kallas VEGWEB.

  • hejblåbär

    Tack för tips Cecilia, jag har faktiskt ätit zuccinipasta förut och det är jättegott.

    Ikväll blir det dock vanlig fullkornspasta och tomatsås med zuccini, aubergine, och kidneybönor till middag =). 

  • fijah

    Hej alla goa veganer! Hjärta

    Ett tips till er som även hänger på Facebook, grupperna:

    Vad lagar du för veganmat i dag

    Matnörderi på veganskt vis!

    Va, var det veganskt? 1.2

    Där har en massor av inspo!


  • Maria 434

    Rispappersrullar

    Glasnudlar
    morot
    zucchini
    vårlök
    chili
    vitkål
    tofu om man vill

    dipsås:
    sesamolja
    lime
    chili
    vitlök
    ingefära
    soya  

    Enda som behöver tillagas är glasnudlarna :) Rispappren behöver bara läggas i kallt vatten för att mjukna.
    Jättegott så här på sommaren och perfekt pick-nick mat              

  • hejblåbär

    Åh rispapperrullar, måste jag göra! Har faktiskt ett paket i skåpet.

    Ikväll blev det bakpotatis med grönsaksröra, smaksat med mango chutney.  

Svar på tråden Vegansk middagstråd!