• Anonym (hej)
    Anonym (undrar) skrev 2013-06-24 12:48:53 följande:
    Är det verkligen det? Många här (har läst gamla trådar) som är bipolära skriver att de inte direkt har några större maniska perioder.

    På sidan står det för bipolär:
    problem när det gäller till exempel relationer, arbete och ekonomi
    kan förlora livsglädjen
    vanligt att man blir sjuk för första gången i tonåren
    Risken att insjukna är större om man har en nära släkting som har sjukdomen

    Men allt det där gäller ju borderline också! Andra saker verkar också vara gemensamt som sömnsvårigheter, växlande humör, impulsivitet, etc.

    Om man har dessa vågor, dvs manisk ibland och i längre perioder nästan symptomfri,  då är det en skillnad mot borderline. Annars förstår jag inte riktigt?
    Diagnoskriterierna är ju så här:

    De diagnostiska kriterierna för borderline-personlighetsstörning enligt DSM-IV lyder som följer: ett genomgående mönster av påtaglig impulsivitetoch instabilitet med avseende på mellanmänskliga relationer, självbild och affekter. Störningen visar sig i ett flertal olika situationer och sammanhang från tidig vuxenålder och tar sig minst fem av följande uttryck: gör stora ansträngningar för att undvika verkliga eller fantiserade separationer uppvisar ett mönster av instabila och intensiva mellanmänskliga relationer som kännetecknas av extrem idealisering omväxlande med extrem nedvärdering uppvisar påtaglig osäkerhet och instabilitet i självbild och identitetskänsla visar impulsivitet i minst två olika avseenden som kan leda till allvarliga konsekvenser för personen själv (till exempel slösaktighet, sexuell äventyrlighet, alkohol-, medicin- eller drogmissbruk, vårdslöshet i trafik, hetsätning, kaotisk livsstil). uppvisar upprepat suicidalt beteende, suicidala gester, suicidhot, eller självskadandehandlingar är affektivt instabil, vilket beror på en påtaglig benägenhet att reagera med förändring av sinnesstämningen (till exempel intensiv episodisk nedstämdhet, irritabilitet eller ångest som vanligtvis varar i några timmar och endast sällan längre än några få dagar) känner en kronisk tomhetskänsla uppvisar inadekvat, intensiv vrede eller har svårt att kontrollera aggressiva impulser (till exempel ofta återkommande temperamentsutbrott, konstant ilska, upprepade slagsmål) har övergående, stressrelaterade paranoida tankegångar eller dissociativa symptom
    Här finns kriterierna för depression och mani:
    www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/2/omvardnad_depression_1999/SSF_depres_bil2.pdf
  • Anonym (hej)
    Anonym (undrar) skrev 2013-06-24 13:07:50 följande:
    Jag har läst dem. Vad är det du tycker skiljer? Man behöver bara uppfylla en del av det där för att få diagnosen borderline.

     
    Borderlinekriterierna innehåller ju bland annat stora problem med separationer, impulsivitet, snabba humörväxlingar på några timmar, självmordshot, självskadebeteende, kronisk tomhetskänsla, svårt att kontrollera aggressioner, dålig självkänsla. Nåt sånt finns inte bland bipolärt syndrom-kriterierna där man istället växlar mellan depression och mani/hypomani förenklat. Självklart upplever alla sjuka olika problem och symptom.
  • Anonym (hej)
    Anonym (undrar) skrev 2013-06-24 13:24:52 följande:
    "Borderlinekriterierna innehåller ju bland annat stora problem med separationer, impulsivitet, snabba humörväxlingar på några timmar"

    Folk med bipoläritet beskriver oftast problem med relationer, impulsivitet och humörväxlingar. Det stämer också bra med kriterierna för bipoläritet. 

    "självmordshot, självskadebeteende, kronisk tomhetskänsla, svårt att kontrollera aggressioner, dålig självkänsla"

    Det enda jag ser där som inte verkar typiskt för bipolära är självmordshot. Bipolära pratar kanske inte lika ofta om tomhetskänslor, men ofta om låg självkänsla, ångest och ensamhetskänslor.

    "Nåt sånt finns inte bland bipolärt syndrom-kriterierna där man istället växlar mellan depression och mani/hypomani förenklat."

    Men om du läser vad bipolära skriver här så handlar det inte alls bara om att de är deprimerade ibland. De beskriver samma problem med impulsivitet, relationer och humörsvängningar som borderline.

    (Jag bortser här från de bipolära som har typiska vågor av mani/depression/symptomfri. I de fallen är det ju lätt att skilja från borderline, men som jag skrev i trådstarten så är det inte de fallen jag undrar över.)
    Jag tvivlar på att man kan gå efter vad människor här skriver istället för att gå efter diagnoskriterier. Många har ju dessutom flera diagnoser samtidigt och då kan man ju ha blandade symptom. Vid mani är det vanligt att man själv saknar sjukdomsinsikt. Självförtroendet kanske är lågt vid depression men inte vid hypomani/mani. Ångest är vanligt bland många psykiskt sjuka. Ensamhetskänslor tycker jag inte att man ser här så ofta hos bipolära? Kanske har vi läst olika trådar? :)

    Enklast är väl om du ber en läkare förklara skillnaden. Då får du ett professionellt svar.
  • Anonym (hej)
    mice skrev 2013-06-24 13:45:48 följande:
    När jag varit deprimerad har jag bara varit apatisk, trött, haft ångest, undvikit socialt umgänge, haft dödslängtan, inte sett meningen med att leva. Som en tyst gegga av kallt helvete, och inte alls så som borderline beskrivs. Apati är väl det ord som beskriver det bäst. Tror inte en person med borderline känner den sort... "lugn" i sin depression.
    jag är också bipolär och har samma upplevelse av depression. en bipolär depression är ju en "vanlig" depression med samma diagnoskriterier som egentlig depression.
  • Anonym (hej)
    Anonym (undrar) skrev 2013-06-24 19:31:02 följande:
    Ni som är bipolära och hypomaniska, jag undrar lite angående en kompis.

    Triggas era hypomaniska perioder av saker som händer i livet, eller är omslagen mer något som ni känner kommer inifrån? 
    jag har mest haft depressioner i många år och bara några hypomaniska skov som verkar bli lite värre för varje gång. har inte riktigt lärt mig hur mina hypomaniska skov sätter igång än. vet dock att det är viktigt att sköta medicineringen, att sova ordentligt, att inte stressa, att ha ett någorlunda regelbundet veckoschema. såna saker.

    längtar efter att vara hypoman... men vet att det inte är bra för mig på något sätt och att det kommer en djup depression efteråt.

    kanske nån annan med mer erfarenhet kan ge ett bättre svar?
  • Anonym (hej)

    Har också en sjuk mamma utan minsta sjukdomsinsikt. Går inte att beskriva hur otroligt jobbigt det var när jag var yngre och bodde hemma. Nu är jag vuxen och det är fortfarande jättejobbigt men till viss del har jag nog vant mig vid att ständigt oroa mig för henne.

Svar på tråden Borderline/bipolär?