Hjälp! Ätit salami och är gravid!
Alltså, varför bagatellisera o "förlöjliga" TS oro...
Som AnkiC skriver sår risken liten men den finns... Annars hade Livsmedelsverket inte gått ut med en varning och rådet att frysa salami tre dygn innan man äter det.
Blir så less på alla "vetare" som tydligt egentligen inte vet ett skit..
Vill ni chansa o ta risken så är det helt upp till er men säg inte till andra att saker man varnar för är ofarligt för att NI vill/tror det är så...
Föreslår att ni läser på innan ni fortsätter tycka ni vet bättre än livsmedelsverket o Smittskyddsinstitutet... Bland andra...
Till TS - som sagt, risken är liten.
Du kan bara smittas med toxoplasma en gång i livet, och du kan bara smitta om denna enda gång skulle inträffa under graviditeten.
Så äter du salami, tömmer kattlåda, äter sallad som kanske inte alltid är helt ursköljd osv så har du säkert blivit smittad innan du ens var gravid.
"Allmänt förebyggande åtgärder
En gravid kvinna bör informeras om Toxoplasma och veta hur hon kan skydda sig. En gravid kvinna bör alltså inte befatta sig med katträck, och hon bör undvika kontakt med sandlådor som katter kan ha förorenat. En gravid kvinna bör också undvika att äta rått kött, och hon ska inte smaka på köttfärsen. Parasiten dör vid djupfrysning till - 20°C (obs att hela köttbiten måste vara genomfryst)."
www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/toxoplasmos/
Det är som sagt mkt ovanligt så tycker inte du behöver oroa dig, men undvik det i fortsättningen så slipper du oroa dig igen :)
"Toxoplasmainfektion är inte en anmälningspliktig sjukdom och det saknas därför uppgifter om hur många som blir sjuka. Uppskattningsvis smittas ungefär 50-100 gravida kvinnor varje år. Oftast förs infektionen inte över till fostret, det sker i ungefär vart femte fall."
www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/