Inlägg från: Cockatoo |Visa alla inlägg
  • Cockatoo

    Igångsättning cytotec

    jag jobbar på en norsk förlossningsavdelning så kan inte uttala mig om hur det fungerar generellt på svenska men jag kan berätta om användandet av cytotec här.

    vi har ca 2-6 igångsättningar varje dag. ja, cytotec ges vid aborter också men i högre doser (4 tabl åt gången). vid igångsättning ges 1 tabl (vaginalt) max 4 ggr/dag under max 2 dagar. syftet är att simluera latensfas, dvs göra så mm (modermunnen) blir mogen för förlossningsvärkar. det är den när mm är tunn och 3-4 cm öppen. 

    före och efter cytotec registreras barnet med ctg. cytotec (liksom latensfas) kan ge mensvärksliknande smärta och oregelbundna sammandragningar. risken med cytotec är ifall livmodern blir överstimulerad, har en kvinna redan 3-4 sammandragningar (om än oregelbundna) ges ingen ny cytotec tablett utan man väntar till senare. 

    kvinnor som har genomgått kejsarsnitt tidigare ges inte cytotec, utan då töjer man mm med en kateterballong. 

    vissa kvinnor har kort latensfas, ibland kan det räcka med en eller ett par cytotec och sen är mm mogen och man kan gå vidare med att ta hål på hinnor, eller starta värkstimulerande dropp. ibland har cytotec liten effekt, har kvinnan fått totalt sina 8 cytotec utan tillfredställande effekt får man prova kateterballongen. 

    oavsett tillvägagångssätt har alla igångsättningar något ökad risk för att sluta med kejsarsnitt. ibland för att det helt enkelt inte är någon framgång med igångsättningen, eller för att barnet visar att det blir för stressat. och det kan också bero på komplikationer med graviditeten - det finns ju oftast en medicinsk grund för att man gör en igångsättning.

    tex vid överburenhet. barnet kan bli stressat när kvinnan börjar får sammandragningar för att moderkaksfunktionen inte längre fungerar optimalt.

    finns mycket att skriva om igångsättningar men tror det räcker så här. har förstått att många i sverige har invändningar mot cytotec så ville bara berätta om hur det fungerar där jag jobbar. och, man ska komma ihåg att alla läkemedel kan vara både mycket användbara och samtidigt rent farliga, beroende på hur de används. rätt använt är cytotec ett bra läkemedel och det fungerer generellt väldigt bra vid igångsättningar.

  • Cockatoo
    Aapple skrev 2013-07-24 12:32:13 följande:
    Jo jag vet man har de till abortet, har själv gjort en så att säga så jag vet. 
    Men vad är det som är farligt o varför använder dem det för då? 

    det som är farligt är ifall kvinnan blir överstimulerad, dvs för mycket sammandragningar som kan orsaka livmoderruptur (framför allt på de som tidigare haft snitt) och strypa syretillförsel til barnet. vilket också kan ske vid andvändning av värkstimulerande dropp. så det är viktigt att följa barnets hälsa med ctg, hjärtljudsövervakning.
  • Cockatoo
    Maria Nabard skrev 2013-07-24 14:06:28 följande:
    mitt vatten gick 2 veckor för tidigt men värkarna startade aldrig och jag öppnade mig inte, efter 2 dagar med det förbannade cytotec fick jag infektion i kroppen med hög feber och ut kom brunt illa luktande (har aldrig känt en sådan äcklig stank) fostervatten, barnets hjärtljud gick ner så helt plötsligt stormade det in massa folk och sa att det blir kejsarsnitt på dig, nu med en gång. Sen gick allt fort.
    När jag inte hade öppnat mig efter 1 dygn tycker jag de borde gjort något istället för att vänta in i sista stunden på att jag skulle bli dålig och att jag kanske hade förlorat min dotter.

    du fick en amnionit, till följd av vattenavgången. det är därför man vill sätta igång förlossningar som inte kommer igång av sig självt just pga risken för infektion. att det luktade illa tyder på en kraftig amnionit.

    viktigt att skilja på orsak och verkan - det var inte cytotec tabletterna som orsakade infektionen alltså. 
  • Cockatoo
    Repan skrev 2013-07-26 14:20:30 följande:
    Kan man vägra cytotec? Jag skulle hellre snittas vid+ 14 dagar och stenhård tapp än bli utsatt för läkemedlet, jag är så pass rädd för skador på mig och barn. 

    Funderar på om jag ska ta upp det med barnmorskan. 

    javisst, du kan vägra att ta emot cytotec. om du säger att du hellre vill prova töja mm med en kateterballong kan man säkerligen tillmötesgå ditt önskemål om det. var bara beredd på att töjning med ballong ger liknande symtom som cytotec, dvs mensliknande smärtor + oregelbundna sammandragningar. ibland går det snabbt med töjningen, ballongen pluppar ut efter ett par timmar, ibland tar det längre tid. 24 h el mer.
  • Cockatoo
    Repan skrev 2013-07-26 14:30:50 följande:
    Ja jag är halvvägs nu och tycker det verkar så oerhört komplikationsfyllt med igångsättning, att det inte hjälper mig att känna mig osäker på just cytotec även om jag vet att det används med goda resultat på många håll... 

    Har läst om ballongen, det kan man ju testa, gel och så vidare... Smärta kan jag räkna med men jag försöker väl förstå vilken typ av igångsättning som är skonsammast och långsammast. Komplikationerna verkar ju uppstå mycket i samband med att det går alldeles för fort.

    Nåväl, förlåt det är OT, ska ta upp det med BM om jag kan få snittas istället alternativt lära mig mer om andra igångsättningsmetoder... Jag är livrädd för snitt också, tycker det verkar oerhört obehagligt, men igångsättning klår det. Förhoppningsvis startar det av sig självt...
    Men nu för tiden får man ju inte gå över mer än 14 dagar innan barnet ska ut.

    det är risker med alla tilltag & åtgärder, men det gäller att väga de riskerna mot nyttan med tilltagen & åtgärderna och orsaken till att tilltagen & åtgärderna behövs. vad jag menar är att man ska inte ingripa och göra en massa grejer när de inte behövs. grundsynen i obstretiken är att det bästa är om naturen får sköta sitt utan att man lägger sig i så länge allt förlöper normalt.

    nej, man vill inte att kvinnor ska gå för länge över bf, pga risken för att moderkaksfunktionen försämras. med det i åtanke är det absolut en fördel att göra en igångsättning, trots att det också finns risker med igångsättning. och det är de riskerna som gör att man helst inte ska ta till igångsättning ifall det inte finns behov för det.

    tyvärr är det svårt att säga vilken igångsättningsmetod som är bäst, för dig. alla metoderna går ut på detsamma, med ungefär de samma verkningar och biverkningar. det klokaste är väl att välja den metod som är mest i användning på avdelningen dvs du vet att det finns mycket erfarenheter och regler uppsatta kring det.   

    som du säger, förhoppningsvis startar din förlossning av sig självt. det vore det allra bästa. mycket vet vi om kroppen idag, men det är så mycket vi inte vet också. tex det där med vad som egentligen gör att en förlossning startar. hormoner så klart, men till stor del är det säkert något hos barnet också som utlöser förlossningstarten, när barnet själv är redo för det.   
Svar på tråden Igångsättning cytotec