• saltgurka

    Vad tycker ni om sexualiseringen av prinsessan i Mario-spelen?

    NEJ, jag kommer inte anmäla Mario-spelen! Prinsessan är knappast minderårig.

    MEN... visste ni att prinsessan i Mario, alltså kidnappningsoffret, hon som bakar alla tårtor osv, att hon dels slåss med rumpan och dels visar den?

    Rumpattacker kan för all del vara väldigt humoristiska och roliga, men det är ju inte så att prinsessan har EN rumpattack som en "comic relief". Hon har... jag vet faktiskt inte, men det är minst alla dessa:

    img2.imageshack.us/img2/1258/hygy.jpg

    Där går gränsen tycker jag från att vara "på skoj" till att vara en fetisch hos utvecklarna. Var det verkligen nödvändigt att ge henne så MÅNGA rumpattacker? Det hade väl räckt med en eller max två om de ville skoja till det lite. Tillsammans framstår de som en sexualisering av henne.

    I andra spel har hon en extremt kort kjol:

    www.gaming-age.com/previews/ps2/ssx_ontour/29.jpg

    Extremt korta kjolar brukar förr eller senare blåsa upp:

    fc08.deviantart.net/fs17/f/2007/175/6/8/Peach_Peach_Peach_by_nitro205.jpg

    Stringtrosor! Snyggt Peach! Är det vad hon vill förmedla till alla små flickor som inte har någon annan karaktärer att välja i Mario-spelen än prinsessan?

    Jag vet, jag vet. Moralpanik! Det är bara ett spel! Hon finns inte på riktigt!

    Nej, men när man är yngre kan man inte riktigt göra den bedömningen. Och ingen kan neka till att Mario-spelen spelas mest av yngre (vet att det finns äldre också men de tillhör undantaget). Jag tycker alla rumpattacker och stringtrosorna+minikjol är uppenbar sexualisering, men jag förväntar mig att folk kommer kalla mig för moralkärring såklart - det är ju bara spel!

    Vad tycker ni om sexualiseringen av prinsessan?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vad tycker ni om sexualiseringen av prinsessan i Mario-spelen?
  • saltgurka
    Twister skrev 2013-08-26 16:48:51 följande:
    Om du är intresserad så kan du kolla Anita Sarkeesian på youtube. Hon har flertalet videor om just detta ämne. Att kvinnor blir för sexualiserade utan att själv få vara hjältar och bara vara räddningsmomentet av ett spel.

     
    Tack för tipset, men det var inte riktigt det denna tråd handlade om. Det här handlar mer om hur prinsessan på senare tid blivit allt mer sexualiserad, trots att mario-spelen fortfarande riktar sig till barn.

    Jag menar, hon visade inte upp sig så här när jag började spela NES...
  • saltgurka
    EllanEriksson skrev 2013-08-26 17:05:45 följande:
    Jag, personligen, tycker hon är en rolig karaktär och alla karaktärerna är väldigt mycket comic relief. Sen om det är sexualisering.. Ja, kanske. Men du får nog bättre respons att klaga till Nintendo själva än på FL :)
    Fast nu ville jag ju veta vad FL tycker om detta.

    Och för övrigt, här är svaret man får om man klagar:

    "Dear XXX,

    Thank you very much for showing interest in our products.

    We are sad to hear that you have these opinions about one of our characters. It's not our ambition to make the characters sexist at all."

    *jag skriver tillbaka och ber om ett mer preciserat svar*

    Inget svar kommer...
  • saltgurka
    Twister skrev 2013-08-26 17:08:15 följande:
    Den första videon handlar väldigt mycket om just prinsessan och hur hon inte har förändrats så mycket. Själv tycker jag inte det spelar någon roll.
    Många kvinnor klagar om sexualiseringen, men sen kommer Blizzcon och då ska man klä sig så naket som möjligt och vara allehanda blood elfs med krigsbikini och minikjol. Så jag tar inte det så allvarligt. 
    Jo, men tar inte hon specifikt upp just det faktum att Peach bara fungerar som ett pris spelaren får, istället för att få en egen huvudroll? Anita nämner väl ingenting om en sexualisering av Peach?

    Well, du har säkert en poäng i det, men du kan ju inte påstå att event som Blizzcon är till för "gemene man"... eller i det här fallet gemene kvinna. Det är ju ett nördevent. :-P
  • saltgurka
    Twister skrev 2013-08-26 17:29:03 följande:
    "Nördar" är vanliga människor också eller? Är det ett eget ras kanske?

    Så att vara ett pris är inget fel, men trosor är det? 
    Jo, men det var ju liksom inte det denna tråd handlade om.

    Denna tråd handlade om sexualisering, inte om sexism.

    Hade dock varit väldigt intressant att höra vad Anita hade att säga om hon såg denna tråd. Skulle vilja höra hennes vinkel på det hela.

    Och era vinklar också, om ni ORKAR bry er.
  • saltgurka
    Texasthecat skrev 2013-08-27 21:36:50 följande:
    Jag har spelat praktiskt taget alla olika mario-spel och jag har aldrig i något av dessa stött på en sexualiserad Peach (eller någon annan för den delen)...
    Du tycker inte mängder med rumpattacker och stringtrosor är sexualiserande?
  • saltgurka
    Petrol skrev 2013-08-27 21:49:58 följande:
    På tiden, det har börjat bli på tok för enahanda att le erotiskt åt warrio när man är lite sugen, bra att hon rycker upp sig!
    Man kan konstatera att folk inte bryr sig om hur karaktärerna framställs i spel, vilket är ganska intressant i sig.
  • saltgurka
    Plinkington skrev 2013-08-29 10:18:35 följande:
    På den första bilden såg jag bara 2 attacker, den så kallade rumpattacken och när hon svänger med kjolen, Resten tycks vara samma attacker ur olika vinklar. Attackerna är inte särskilt sexiga och jag tvivlar på att någon förutom en väldigt hormonell tonårspojke skulle se dem så.

    Har aldrig spelat skidspelet men tycker det ser ut som att bilden är tagen precis när hon ramlar av skidorna alltså ingen vanlig situation där spelaren är trolig att koncentrera sig just på att få några upskirt kikar.
    Kläderna ser i övrigt ut som en typisk tävlingsdräkt för konståkning men de brukar täcka lite bättre än så.
    Alla är faktiskt olika.

    Nej, det är klart att inte alla tycker de är sexiga, men jag skulle nog vilja säga att de är menade att vara sexiga på ett kinky sätt.

    "Lite"? Haha, såvitt jag vet åker inte isprinsessorna i verkligheten runt i string.
  • saltgurka
    Plinkington skrev 2013-09-16 16:58:40 följande:
    Nej det brukar som sagt täcka lite mer, men det jag egentligen ville ha sagt är att anledningen till att där inte var mer tyg antagligen mer är en fråga om lat texturering än medveten objektifiering. Har inte spelat spelet tillräckligt för att kunna säga något bestämt vill bara nyanseralite.
    Fast i andra spel har ju hon vanliga trosor på sig, typ i Smash Bros (spelen med hennes rumpattacker). Det är just i spelen där hon har kortast kjol som hon har string - tillfällighet? I don't thiiiiiink soooo! Flört
Svar på tråden Vad tycker ni om sexualiseringen av prinsessan i Mario-spelen?