• brokig

    Halvfabrikat som får vara med i köket

    Jag är en sådan här halvbarikatshatare som alltid ska göra allt från grunden.

    Nu klassar jag inte gräddfil, färskost och yoghurt som halvbarikat (trots att man faktiskt skulle kunna göra även dessa från grunden).

    Dock råkade jag av en slump köpa hem något som var ett halvbarikat igår, och det var faktiskt riktigt gott. Jag vet att många halvbarikat och färdigrätter är otroligt onyttiga, smaklösa, överprissatta osv, men jag misstänker att det finns fler värda att testa.

    Kan inte vi präktiga och opräktiga människor samla våra favoriträtter som faktiskt är nyttiga/goda/prisvärda:

    Jag börjar med mina:

    *Fylld och ofylld färsk pasta (det blir jättegott när man gör själv från grunden, men det tar verkligen jättelång tid).
    *Kelda pastasås tomat och creme fraiche, fettsnål och god.

  • Svar på tråden Halvfabrikat som får vara med i köket
  • gbgumman

    De nya sopporna i mjölkdisken är jätte goda. Köp lite kycklig och stek och ha i thaisoppan eller lite extra färsk sparris i sparris soppan. Min pappa är som du,men Han brukar köpa thai soppan och ha som bas i en del maträtter.

    Själv gillar jag halvfabrikat och hel om jag för göra om dem lite. När vi köper frysta pizzor så stoppar vi på massa annat gott.

    Men färdiga rätter med allt i går bort helt.

  • Karpet

    Jag älskar också Keldas grejer speciellt. Sedan också Covent Gardens soppor. Perfekt lunch t ex. Annars händer det ibland att jag köper smaksatta cremefraicher och jag älskar också färsk pasta. Just det, ibland köper jag också indiska såser färdiga fast jag skulle kunna göra dem själv. T ex Tikka Marsala.

  • fipa2

    Det enda halvfabrikat jag köper är fyllda tortellinin.
    Pesto köper jag, men jag räknar det inte som halvfabrikat.

  • Karpet

    Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla halvfabrikat längre, eller helfabrikat för den delen. Jag köper ju också pesto. Likaså marinerade ostar t ex är det då halvfabrikat? Eller kanske helfabrikat? Hur är det med frusna blandade grönsaker, typ wokgrönsaker, är de halvfabrikat?

  • fipa2

    Jag tycker en såndär påse med wokgrönsaksblandning är halvfabrikat, fast inte på samma sätt som vissa rätter. Men jag kom på en till sak jag "accepterar": De där förgräddade baguetterna man får köpa, jag tycker de är jättebra att bara ta fram och grädda när man vill ha nybakt bröd. Bättre än färdigbakade baguetter som blir torra direkt och ofta dessutom är sega.

    Till vilken kategori räknas bröd?

  • Jennie Brunflo

    * bakeoff baguetter
    * pulversås
    * pastapulversås
    * Knorr sån där kalla sås som man ska blanda med creme fraishe...
    * wokgrönsaker
    * korv
    * fylld pasta
    * chokladpudding (pulver)
    * müsli
    * konserver (krossad tomat, ananas, svamp, bambuskott, kikärter osv) räknas det till halvfabrikat??)
    * glass
    * räkor

  • brokig

    Jag räknar nog wokgrönsaker typ brasador som är både skivade och kryddade som halvfabrikat, medan jag inte räknar frysta grönsaker som man själv får krydda typ ärter, majs och paprika som halvfabrikat.

    Kan man säga att helfabrikat är samma som färdigrätt? Typ en Dafgårds färdigrätt eller en Gorbys pirog, bara att värma och äta.

    Då skulle ju t.ex mamma scans köttbullar och kelda pastasås vara halvfabrikat eftersom de måste serveras med tillbehör för att bli en hel rätt.

    Jag klassar inte krossade tomater och frysta grönsaker som halvbarikat, eftersom de endast finfördelats, inte kryddats. Den enda behandling som gjorts är ju den antimikrobiella: konservering och frysning.

    Räkor är ju svåra att få tag på färska, okokta. Iaf om man bor i inlandet. Jag räknar nog inte det heller som halvbarikat.

  • lasueca

    Tomatsåser måste man ha hemma...

  • Betty Boop

    Smaksatt creme fraische! Min favorit är saffran/soltorkad tomat. Jättegott att ha som det är, som kall sås till grillat eller stekt kött!

  • Veliga Mamman

    * pulversås
    * chilikryddmix
    * ostsås (jättegod att ha till stekt kebabkött och spagetti)
    * + en del annat jag inte kommer på just nu...

  • gbgumman

    Ja dolmino (stavas nog annat) är jätte goda. Till köttfärs, tortelini (färsk) eller bara som den är. Särskillt den med oliv. Men jag kan inte hålla mig borta så jag brukar hälla i lite matlagningsvin.

Svar på tråden Halvfabrikat som får vara med i köket