• Fatheya

    Aspergersföräldrar som vill utbyta tankar och erfarenheter

    Här hoppar jag in. Jag fick reda på i augusti att min gobit har aspergers så just nu försöker jag lära mig så mycket som möjligt om det här. Han är 9år.


    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya
    Blixa skrev 2013-10-08 08:16:21 följande:
    Välkommen! Kul att vi har rätt så jämngamla barn. :)

    Tackar! Ja, det var kul. Känns som att jag har trätt in i en helt ny värld, men jag landar väl så småningom i det här. Har fått större förståelse för min son iaf. Nu gäller det bara att hitta nya verktyg för att få honom att må bättre och fortsätta utvecklas.
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya
    Blixa skrev 2013-10-08 14:02:29 följande:

    Mm. Det är en spännande värld! Är det något särskilt som ni/han har problem med? Här är den selektiva kosthållningen ett bekymmer... Men vi jobbar på det. :)


    Just nu är det nog att han är så rörig och överaktiv som är det största problemet. Han har adhd också och var sjuk igår så idag var han tydligen överallt i klassrummet. Kläderna hade han bara slängt på golvet och hans arbetshörna är en katastrofzon, vilket gör att han inte hittar sina saker och får svårare att koncentrera sig. Han har en egen arbetshörna för att han har en egen dator som hjälpmedel men den vägrar han oftast att använda.

    Han är precis likadan hemma. Saker överallt och han är överallt. Han säger att han inte vet hur man städar, han vet inte hur han ska göra.  


    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya
    Blixa skrev 2013-10-08 16:01:33 följande:

    Jobbigt! Min pojke har också stora bekymmer med att hålla ordning, men han är mer stillsam så det blir inte så märkbart. Struktur är viktigt för honom, var sak på sin plats. Hela hans rum är organiserat i olika lådor.

    När det gäller städning tänker jag att man måste vara väldigt konkret, typ: "Plockar du upp alla pennor och lägger i den här lådan så tar jag alla kulor?" 

    Jag tänkte försöka organisera upp alla hans saker nu. Men först får det bli en stor utrensning, det enda han leker med är legot så det mesta ska bort. Alla dessa bilar som ligger där samlar ju bara damm för han har aldrig någonsin lekt med dem så varför behålla? Sen ska lådorna märkas upp, bokhyllan och garderoben ska märkas. Vet egentligen inte om det behövs men det känns som om det skulle underlätta för honom.

    Jag försöker ge honom såna små uppgifter just nu och hittills har det inte varit lika mycket bråk. Hans nya klocka har försvunnit, han hann ha den en dag innan den försvann så nu är jag bara så trött. Någonstans i den där röran ligger den. Sen så vet jag att är den inte framme till imorgonbitti så blir det livat. Han vill ju visa den för läraren.
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya
    SweeneyTodd skrev 2013-10-10 00:16:55 följande:

    Han kommer inte få diagnosen Asperger. Det fucking diagnosen har förfan tagits bort! Den diagnosen finns inte i den nya DSM!

    Det finns ingen anledning svära. Diagnosen sätts fortfarande kvar i vissa kommuner, bland annat min och kommer slutas sättas när dsm-5 kommer ut på svenska. Jag ifrågasatte dem när de gav min son diagnosen asperger och det var det svaret jag fick.
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya

    Guldtrollsmamman skrev 2013-10-09 23:55:20 följande:

    Vad roligt att du också vill vara med, välkommen!
    Tackar!
    Guldtrollsmamman skrev 2013-10-10 00:00:44 följande:

    Min dotter har också lätt att få väldigt rörigt runt sig även om hon är av den lugna sorten. Sedan när det är en enda röra kan hon inte riktigt fokusera och ta tag i det hela. Försöker hålla efter så det inte blir så rörigt men hinner inte alltid med tyvärr. Egen arbetshörna i skolan och dator som hjälpmedel låter väldigt bra tycker jag. Har din son haft det hela tiden och hur har ni gjort för att få skolan att införa det?

    Är det något hab kan hjälpa till med egentligen? Jag vet inte riktigt vad det är okej att be om hjälp med.

    Datorn fick han i ettan, han har stora problem med att skriva för hand och blir fort trött och då blir det helt oläsligt. Det är hans darrningar (tremor) som ställer till det. Arbetsterapeuten på sjukhuset tyckte att en dator skulle hjälpa honom och den beställde skolan tydligen direkt. Arbetshörnan fick han först i tvåan när han börjat i mindre (hörselanpassad klass, rena rama turen att han fick börja där) klass och läraren där inte ville plocka fram datorn stup i kvarten åt honom. Så jag har faktiskt inte gjort så mycket, det har mest varit deras idéer och initiativ.

    I den hörselanpassade klassen har de dessutom arbetat mycket med sådant jag läst ska vara bra för barn med autism/asperger så vi har ju rena drömtillvaron jämfört med andra. Sonen behöver inte känna sig utpekad när de fortsätter med t.ex. de bildscheman de har för ingen i klassen vet att läraren brukar ha tagit bort dem nu när alla kan läsa. Sen så är det ju superbra för de nyanlända barnen som inte kan svenska också. WIn-win!   
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya
    Blixa skrev 2013-10-10 09:43:34 följande:

    Sonen har ett helt extremt Minecraft-intresse. Fler som fastnat för det spelet?



    Japp, min son älskar det. Nästan lika mycket som han älskar lego.
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya

    Men då kanske ni kan hjälpa mig. Sonen vill gärna spela med andra men jag fattar bara inte hur man gör. Jag försökte för ett tag sedan men det gick inte bra, fast han har visserligen bara haft gratisversionen. Har nyss köpt betalversionen som han ska få på eid, som är på måndag tror jag.

    Skulle gärna vilja ha listat ut det till dess. 


    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya
    Guldtrollsmamman skrev 2013-10-11 12:21:52 följande:
    En enkel fråga om det motoriska som vissa med AS har problem med. Kan era barn med AS cykla och simma?



    Min kan cykla, men det tog lång tid för honom att lära sig. Simma kan han inte.
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya

    Jag fick hem boken "vad betyder det? Högfungerande autism och asperger." idag. Är det någon av er som har arbetat med den tillsammans med era barn?


    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya

    Jag funderar över det här med att anpassa skolgången. Vad kan man egentligen kräva av skolan? JAg var på utvecklingssamtal nu i veckan och det går inte lika bra som tidigare för sonen. 

    I engelskan arbetar min son i 4ans, 5ans böcker med en klasskamrat. Han går i trean men det är fortfarande för lätt för honom. så han hatar engelskan säger han. Jag tycker ju att om de redan har gett honom andra böcker så är det väl bara att byta ut dem en gång till.

    Syslöjden däremot är alldeles för svår för sonen. Så från att ha ylat av glädje när han vaknat på morgonen och insett att idag är det syslöjd så vill han inte gå dit. Han har ju utöver aspergern dåliga motorik även tremor, han blir fort trött för att han måste anstränga sig så för att inte skaka på händerna och hur mycket han än anstränger sig så kan han aldrig sluta skaka helt. Han kan ju inte skriva läsbart för hand så hur ska han då kunna göra det de ska göra på slöjden. Jag har själv ingen idé hur jag tycker att slöjden kan anpassas men han kommer ju aldrig kunna uppfylla målen.

    På utvecklingssamtalet så ville rektorn vara med för att informera mig om aspergerklasser. Har ni här någon erfarenhet av dessa klasser? Det finns tydligen på 3 olika ställen här i staden så vi bestämde att jag ska på studiebesök på dem. Hans lärare kommer tydligen inte vara kvar i 4an, i 5an (om jag minns rätt) kommer hans skola stänga och de kommer flyttas till en i närheten och efter det så blir det förflyttning till ett högstadium. Så utifrån det så är det kanske bättre att han får börja i en aspergerklass.


    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya

    Mrs Firren skrev 2013-11-21 12:30:45 följande:
    Går era barn i vanlig kommunal skola eller i friskola med särskild inriktning? Jag var nämligen på öppet hus på Prolympia igår och fick ett väldigt gott intryck. Ju mer vi tänker på det och ju mer vi läst och hört om skolan , desto mer positiva blir vi. Just detta med att röra sig mycket och vara ute mycket känns klockrent, men även det andra i deras profil låter som att det skulle kunna bli bra. Hos oss har de förskoleklass så ev kan det bli aktuellt till hösten 2014 el kanske 2015, vi får se. Någon som har sitt barn på just Prolympia?
    Mrs Firren skrev 2013-11-21 18:21:26 följande:
    Blixa - Det är i Gävle. Det var flera grejer som jag gillade med deras upplägg, bl.a. har de idrott och hälsa som fokus vilket gör att de dels är ute mycket, dels rör på sig mycket. Jag gillade att klasserna var relativt små 24 st med två pedagoger. Mycket fokus på grupprocesser och social gemenskap vilket känns bra att de är så medvetna om med tanke på Ds svårigheter för just detta. Och fler grejer också. Men vi får se, han står på kö men det är ju inte säkert han kommer in nästa höst. En av pedagogerna berättade också att det var rätt vanligt med elever hos dem med och utan diagnos men med olika problematik och de allra flesta funkar riktigt bra. Det lät hoppfullt tyckte jag.
    Jag har inte hört så bra saker om den skolan, men har släktingar inom den kommunala skolan och konkurrensen däremellan är ju stor så man bör kanske inte ta de varningarna jag hört på alltför stort allvar. 

    Själv började jag kolla på engelska skolan innan rektorn tog upp aspergerklasserna med mig. Engelska skolan har öppet hus nu på måndag så jag funderar på att gå dit och kolla iaf. Men har fått höra samma varningar om den skolan som prolympia.
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya
    Blixa skrev 2013-11-21 11:15:43 följande:
    Jag har ingen erfarenhet av Aspergerklass, men utifrån att det ändå blir stora förändringar i hans nuvarande skola finns det väl all anledning att åka dit och bilda dig en uppfattning. Spontant tänker jag att det kan vara skönt för honom att inte vara ensam om att inte klara t ex finmotorik.

    Angående slöjden har vi liknande problem fast med blockflöjt. Sonen spelar blockflöjt på kulturskolan. Han älskar musik och är jätteduktig på att läsa noter, men motoriken ställer till det för honom. När låtarna börjar gå lite snabbare hinner han inte byta grepp. Han går redan i en grupp med yngre barn, eftersom de inte har så utvecklad motorik ännu, men jag tror vi måste prata med läraren om hur vi ska göra nästa termin.

    Jag tycker att ni ska prata med slöjdläraren och höra om han kan få anpassade uppgifter, så att det inte hela tiden blir misslyckanden.  Han ligger ju inte motoriskt på samma nivå som klasskamraterna.  

    Jo, det känns som att det är nu som är bästa tidpunkten att byta om han ska byta.

    Jag ska prata med dem nästa vecka tänkte jag, men nu är det 3 gånger kvar sen byter de till träslöjd. Det här borde de ha tagit upp mycket tidigare med mig. Visserligen förstår jag att de inte vill ta upp varenda småsak med mig då de vet att min make dog under sommaren, men nu hinner vi ju inte göra någonting åt saken.

    Min spelar trombon, tack och lov. Blockflöjt hade aldrig gått här.
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya
    Blixa skrev 2013-11-22 12:54:18 följande:

    Aha! Man kanske borde byta instrument.  När vi var på öppet hus på Kulturskolan fastnade han faktiskt för bastuba. Vi valde bort det för att tuban var större än han, men där kanske vi tänkte fel. :D

    För min så fungerar tyngre saker bättre än lätta. Jag har också problem med finmotoriken och upplever samma sak. Jag tyckte också att trombonen var alldeles för stor men det funkar finfint hittills.
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya
    Mrs Firren skrev 2013-11-22 13:00:45 följande:
    Fatheya - Minns du vad det var konkret som du hörde var negativt med Prolympia? Jag tror annars att man kan få hör både positivt och negativt om de flesta skolor beroende på vem man pratar med, därför skulle jag gärna höra vad det var mer exakt som dina kontakter tyckte var negativt, om du minns.


    Nje, det gör jag inte. Det var barn som bytte fram och tillbaks mellan kommunala och Prolympia. Jag kan höra mig för, det var ett bra tag sedan vi hade den diskussionen.


    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Fatheya

    Nu var det längesen jag skrev. Men idag ska jag äntligen få böra på en föräldrautbildning för föräldrar med barn inom autismspektrat. Eftersom bup var så sega med att skicka papper till hab i höstas så kunde jag inte gå den kursen. Så jag har väntat länge på det här. Sen direkt efter kommer jag göra ett studiebesök på en av aspergerklasserna som finns här. Så som vanligt är jag sent ute, men om ni skulle gå på studiebesök vad skulle ni vilja veta då om aspergerklasserna?


    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
Svar på tråden Aspergersföräldrar som vill utbyta tankar och erfarenheter