Inlägg från: Anonym (Mfv8) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mfv8)

    Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...

    melikey0u skrev 2013-10-11 10:53:39 följande:
    Anonym (Mia): Vi e änglaföräldrar och har ängla barn och han dog i magen på bf!!!!!!
    Definitivt ett änglabarn. Jag tycker gränsen går nånstans vid den veckan då barnet vetenskapligt sett skulle kunna klara sig utanför magen (är osäker nu på vilken vecka det är, men typ 23-25 ?)
  • Anonym (Mfv8)

    Och när jag tänker efter, så är det snarare det som är änglabarn för mig. Ett dödfött barn eller möjligen om det dör inom något dygn efter förlossningen. Inte ett barn som hann bli 7 månader.
    Är det samma sak om min tioårige son blir påkörd och dör, blir han ett änglabarn då? Vad tycker ni?
     

  • Anonym (Mfv8)
    Tjohalia skrev 2013-10-11 16:00:09 följande:

    Jag håller nog med. Ett spädbarn som dör, eller ett barn i magen är änglabarn för mig. Före det är livsdugligt skulle jag nog säga missfall eller att barnet dog i magen helt enkelt, inte kalla det änglabarn. Om mina barn dog nu, 6 och 8 år gamla så skulle jag säga att jag förlorat mina barn. Jag skulle nog ha väldigt svårt att kalla dem för ängla barn. Möjligtvis skulle jag referera till att jag hade ett barn i himlen om någon undrade hur många barn jag har. Men samtidigt är det bara gissningar. Och dessutom väldigt individuellt. Alla får väl kalla det vad dom vill, men att kalla tidiga missfall för änglabarn tycker jag är oaktsamt mot dom som förlorat barn långt senare. Det är tom lite brist på respekt kan jag tycka. Missfall är en risk man är medveten om, och faktiskt rätt vanligt. Att man som förälder däremot tvingas begrava sitt barn, det är nånting helt annat.
    Precis! Mkt klokt resonerat.
  • Anonym (Mfv8)
    Charissima skrev 2013-10-11 16:04:47 följande:
    Mäta sorg... det går inte.

    Gör inte det. För oavsett tidpunkt för förlusten, är smärtan där.

    Din kollega är inte pantad.   
    Men det är ju egentligen hennes kollega som började med att mäta sorgerna eftersom hon ansåg sig ha samma sorg pga sitt missfall. Jag tycker det är smått pantat att dra upp det i sammanhanget då det är nåt så extremt annorlunda.
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 16:07:18 följande:
    Är det rätt att säga att man har ett änglabarn om barnet dör i magen i vecka 12, vecka 23 eller vecka 30? Eller gäller det bara fullgångna barn?


    Men hallå, läs en gång till vad hon skrev. : "Före det är livsdugligt skulle jag nog säga missfall eller att barnet dog i magen helt enkelt"
    Fast det vet väl du inget om. 
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 16:14:01 följande:
    Så i vecka 21 är det missfall, och man har ingen rätt att påstå att man vet hur det känns, men i vecka 22 är det ett änglabarn och okej att säga att man vet hur ledsamt det känns?

    Varför är du spydig?
    Börjar bli så irriterad på din ovilja att förstå, därför blir jag spydig. Dock inte meningen, för jag vill inte bli otrevlig utan anledning.
    Alltså, det är väl inte så enkelt heller att dra en knivskarp gräns. Men i alla fall nåt i den stilen, ja. Någonstans måste ju gränser finnas vad gäller allt här i livet. Jag har googlat änglabarn, och visst verkar det finnas flera definitioner men tycker att de flesta verkar handla om barn som föds döda (då framgår dock inte vilken vecka de föds i, men det syftas iaf på fullgångna barn) 
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-11 16:29:52 följande:
    Jag tycker att det är oaktsamt och brist på respekt att inte låta mig få kalla mitt inte födda barn för vad jag vill. För de som får fler chanser och barn efter ett (eller flera) missfall är det kanske "bara" ett missfall. Men för andra människor kan det vara så mycket mer. Det är samma som att jag skulle tycka att någon som fått begrava ett barn ändå har tur som har två barn kvar eftersom jag aldrig kommer att få något.

    Brist på respekt är att anse att man har mandat att sätta etiketter på andras upplevelser och känslor efter eget tycke.
    Men Agnes, du får kalla ditt missfall för vad du vill (jag väljer att kalla det missfall) och jag beklagar djupt din sorg. Men akta dig för att säga att du vet hur det känns att förlora ett barn för det gör du inte.
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 16:38:36 följande:
    Det finns lika många definitioner som det finns änglabarn. Att du vill hävda att din tolkning är den enda sanna, trots det, gör att jag har svårt att tycka att du framstår som speciellt förstående för andras situationer.
    Håller inte med. Den vanligaste definitionen av änglabarn är onekligen denna:
    densistavilan.se/info/anglabarn
    Jag säger inte att min tolkning är den enda sanna, men det måste ju ändå finnas NÅGON huvudtolkning av ett visst begrepp. Någon gång har någon myntat detta, och kan omöjligen ha syftat på varenda befruktade ägg i världen.
  • Anonym (Mfv8)

    Men tycker ni, som kallar alla missfall för änglabarn, att det är konstigt om de flesta då per automatik tror att ni syftar på något som gått mkt längre än ett par veckor? Och att ni då får förklara bara att ni har en egen tolkning av änglabarn? De flestas reaktioner på mitt missfall var att "tur att det var ett så tidigt sådant ändå, hade varit värre om det blev senare" osv. Kanske okänsligt av dom, kan vissa tycka. Men de hade rätt. Rätt, rätt rätt.

    Jag tycker ju som sagt inte att TS kollega nr 1 med barnet som dog heller är ett änglabarn i den rätta bemärkelsen.

  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (mening) skrev 2013-10-11 16:55:54 följande:

    Nej, ords mening är alltid subjektiva, sen är vi i stort oftast överens om vad ett ord betyder, men ibland skiftar det och då får man fråga om man inte förstår hur den andre tolkar ordet och ev berätta hur man själv gör, så att kommunikationen kan fortsätta.
    Och det finns inget som är mer rätt än det andra, bara olika.  
    Det finns oftast en huvudtolkning, jo. Som normen utgår ifrån.
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 17:01:30 följande:
    Ja, men jag frågar dig. Kan du inte svara?

    Asg Skrattande

    ASG var det enda du kunde svara mig? Ja det var ju alltid nåt. Jag borde snarare ha svarat dig så, som menar att ords mening alltid är subjektiva. Vad fan finns då SAOL osv för? Du tolkar ju förmodligen vartenda ord jag skriver nu på ditt eget, gravt vrickade sätt. Men i alla fall, om du, ve och fasa, skulle förlora ett barn en vacker dag så vet vi allihopa att du uppskattar om någon tröstar dig med orden "Jag vet precis hur det känns att förlora ett barn för jag har också ett änglabarn som dog i v5."
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (78) skrev 2013-10-11 17:05:16 följande:


    SKA inte? Och det bestämmer du? Hon har sina känslor och det kan ingen ta ifrån henne. Tjejen kanske aldrig mer kan få barn? Det kan vara en stor förlust för henne.
    Men du behöver ju inte tolka in sådant som inte framgick i TS.
    Så du vill bli tröstad med den sjukliga jämförelsen då, om du skulle förlora ett barn? Herregud. 
  • Anonym (Mfv8)

    Att det finns såpass många människor här inne som anser att en vuxen kvinna anser (direktcitat från TS) "vi har gått igenom samma sak" jämförande ett extremt tidigt missfall, och någon som förlorat en 7-månaders bebis, INTE är pantad.... Gör mig lite mörkrädd...

  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-11 17:18:31 följande:
    Är det någon som har påstått det, att det är samma sak?
    Ja. TS kollega. Samt alla ni som håller med henne. men nu var det som sagt direktcitat från ts's okänsliga kollega som var poängen. Och folk här menar att man får inte kalla henne pantad får då är man okänslig. Sorg som sorg, ja. Men att säga att det är SAMMA SAK som denna kvinnan gör. Det är rätt crazy.
  • Anonym (Mfv8)
    Tjohalia skrev 2013-10-11 17:24:02 följande:

    Du såg väl vad jag skrev? Jag tycker det är ok i den vecka barnet hade kunnat klara livet. Inte missfall. Men det är som sagt var upp till var och en. Jag fick ett missfall i vecka 11. För mig skulle det kännas löjligt att referera till fostret som ett änglabarn trots att jag var mycket ledsen och besviken när det inträffade. Idag har jag helt kommit över det och tänker inte alls på det. Det är inte i närheten av jämförbara med om jag hade förlorat ett barn senare i graviditeten, eller ännu värre när barnet var fött och jag lärt känna det. Så funkar jag.
    Japp, och så fungerar de allra flesta, normala människor.
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-11 17:27:46 följande:
    Jag kallar inte alla missfall för änglabarn, jag tänker på mitt förlorade barn som ett änglabarn. (Det var inte ett missfall utan ett utomkved men i alla fall.) Jag har inte haft några som helst problem med det, det är ingen som har ifrågasatt det irl. Jag har många i min närhet som fått missfall och utomkved som inte ser dessa "barn" som änglabarn utan som utomkved eller missfall. Jag är helt okej med det. I mitt umgänge ifrågasätter vi inte varandra och hävdar vår rätt till tolkningsföreträde. Det är väldigt förmätet av dig att påstå att din åsikt är rätt, rätt, rätt när det uppenbart är så att vi är många som inte håller med dig. Varför är din tolkning av ordet mer rätt än någon annans?

    Som jag skrev tidigare - för många av oss består dessa barn/foster eller vad du nu vill kalla dem inte bara av kött och blod utan också av drömmar, förhoppningar, längtan, kärlek och andra emotionella aspekter. Dessa "foster" är så mycket mer än den lilla plats de tar i magen, de tar en stor plats i livet och längtan efter dem har kanske varit många år lång. Tomheten efter dem kan vara oändlig. Med deras icke-varande kanske ett helt liv kastas omkull, det kanske var sista chansen. Vem har då rätten att tala om för dessa "föräldrar" att det de känner att dessa ofödda liv är inte är rätt, att deras benämning är felaktig.
    Öh. Det jag menar att de hade rätt i, var inte någon tolkning i vad mitt missfall kallades, du läser väldigt fel. Jag menade att min omgivning hade rätt i att säga till mig att det hade varit värre om graviditeten gått längre än de 8 veckor den gjorde. Och att jag tycker de hade rätt betyder inte att jag anser att du eller någon annan också måste tycka det. Jag säger vad jag tycker, inte vad jag anser att andra ska tycka. Detta kan inte ha gått att missförstå nu?

    Och då förstod jag det med, bra du förtydligade skillnaden i att kalla det för änglabarn och att tänka på det som ett sådant. För det är ju lite skillnad ja.
    I ditt sista stycke kan jag bara hålla med, har aldrig sagt motsatsen. Tomheten efter mitt missfall som jag fick efter ett års försök att bli gravid var OÄNDLIG. men jag försöker iaf inte trösta någon som förlorat ett barn genom att säga min egna historia, utan man kan beklaga på andra sätt.
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-11 17:29:09 följande:
    Ni? Du menar att jag håller med henne? Var har jag skrivit det?

    Lite här och var. Orkar inte leta och citera bland alla långa texter. Men det var inte poängen så strunt samma om du höll med om den saken eller inte.
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-11 17:50:47 följande:
    Okej, då förstår jag vad du menar. Bra att du känner att det var rätt när de sagt det till dig. En väninna till mig råkade ut för samma sak och fick höra samma sak, hon tyckte inte att det var rätt sagt.

    Jag kallar det änglabarn också. Om det kommer upp. Det är inte så att jag fläker ut det lite här och där att "jag har ett änglabarn". Detta är min sorg och min sorg är privat, den delar jag med få utvalda. Och som jag skriver har det aldrig blivit ifrågasatt när jag benämner det så. Jag skulle heller aldrig trösta någon som förlorat ett barn med att jag upplevt samma sak. Dels för att jag inte har upplevt samma sak och dels för att jag över lag  inte tröstar andra genom att dra in mina erfarenheter utan genom att lyssna.

    Som sagt var - man kan aldrig jämföra sorger.
    Ja men då är vi överens. Och det är bra att du inte resonerar som TS kollega här ovan.

    Just i stunden, när de sa sådär till mig, så kändes det för jävligt. Men nu med lite distans till det, så anser jag som idag är gravid i v16 att det skulle vara värre att gå igenom missfall nu eller ännu längre fram, än vad det var i v8,. Märk väl att jag nu bara jämför min egna sorg, skulle inte säga att JAG mår sämre i v16 då än vad exempelvis du gjorde i v7. För jag tror faktiskt att du hade/har det jobbigare än mig.
  • Anonym (Mfv8)
    Anonym (78) skrev 2013-10-11 19:00:07 följande:



    Du kan ju inte tolka in något du inte läst i mina inlägg. Jösses. Jag vill inte bli jämförd med något. Dessutom vet du inte vad som hänt mig. Ta inget för givet.
    Jag ställde en enkel fråga. Nej, självklart vet jag inte vad som hänt dig, när påstod jag det?
Svar på tråden Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...