Inlägg från: Flygfotogen |Visa alla inlägg
  • Flygfotogen

    Gnälliga föräldrar på förskolan

    Vi har några (tack och lov få, de flesta är underbara) föräldrar som öppet SKÄLLER UT oss inför barngruppen om det saknas en vante vid hemgång eller om vi ringer hem barnen sjuka för att de har feber. Vi snackar rosenrasande.

  • Flygfotogen

    Jag har jobbat på ett ställe där man var beroende av att minst 2 barn per dag var lediga/sjuka. Vi hade nämligen inte fysisk plats för att ha full barngrupp. 

  • Flygfotogen
    Anonym (ratioalisten) skrev 2013-10-18 17:02:24 följande:
    Ja visst ja, det är så ni gör, hade glömt det då.  In med vikarier eller skicka i väg barnen till en helt annan förskola med okända personal och nya lokaler. 
    Där träder föräldrarnas ansvar in eftersom vi har laglig rätt till semester som alla andra. Jag ställer inte upp varje år och jobbar julveckan om jag kan få vara ledig med de mina bara för att dina barn ska slippa främlingar. Det ligger på ditt samvete som förälder att fixa det som du känner är bäst.
  • Flygfotogen
    Anonym (-0-0-0-) skrev 2013-10-18 19:28:24 följande:
    Självklart har du som alla andra rätt att ta ut semester. Men vad menar du med din sista mening? Det ser ut som en ordentligt ful passning till föräldrar som lämnar sina barn på loven.
    Det är inte en ful passning utan sanningen. Vi slår ihop alla våra avdelningar under jullovet t ex. Då kan det hända att alla tre pedagoger på min avdelning har semester samtidigt och vikarier sätts in vid behov. Barnen känner oftast till övrig ordinarie personal till viss del men vikarierna kan vara totala främlingar. Det är inte en ful passning till folk som lämnar på loven, har de rätt till barnomsorg då så har de rätt att lämna. Det är helt enkelt såhär det ser ut på lov på de flesta förskolor vid större helger, sommar och jul.
  • Flygfotogen
    Anonym (-0-0-0-) skrev 2013-10-19 13:28:21 följande:
    Jo, det var en ful passning genom att antyda att föräldrarna får skylla sig själva om de lämnar på loven och då får lämna barnen till "främlingar". Semester kan man få om verksamheten tillåter. Att all ordinarie personal beviljas semester samtidigt tycker jag låter jättekonstigt.

    Många verkar ha svårt att se utanför den egna verksamheten. Allas liv är inte uppknutna kring loven och ledighet då. Jag arbetar i en verksamhet som är öppen dygnet runt 365 dagar om året. Mina semesterdagar används för att kunna ha semester på röda dagar. Det gör att jag inte kan ta semester på vanliga vardagar andra tider på året.
    Anonym (-0-0-0-) skrev 2013-10-19 13:30:27 följande:
    Nej, nej, nej! Det är INTE föräldrarnas ansvar att se till att ta ledigt för att DU ska kunna ta semester på vanliga vardagar. Eller menar du att du ska ha rätt att bestämma exakt vilka dagar du ska ha semester och att föräldrar till barn på förskolan inte ska ha samma rätt att bestämma när det passar deras familj att ha semester.
    Av någon anledning verkar du inte förstå vad jag skriver. ALL ordinarie personal är aldrig borta samtidigt när förskolan har öppet. Det finns alltid någon i ordinarie i huset. Däremot kanske inte någon från just barnets avdelning finns på plats men ordinarie i huset finns! Det är dock inte säkert att barnet känner alla ordinarie så väl, de kanske inte träffas mycket under dagarna.  Men säg då att jag är den enda från min avdelning som jobbar dagen före julafton (vi ponerar nu) och har arbetstiden 6-14 och barnet vars föräldrar kanske inte vill lämna till främlingar kanske går 6-16:30, ja då stannar jag ju inte på övertid (det får jag inte heller) utan lämnar över till andra kollegor eller vikarie som täcker upp resten av dagen.  

    Sen har jag inte sagt att det är föräldrars ansvar att TA LEDIGT, men det är upp till föräldrarna att besluta huruvida de vill lämna eller inte om det inte ser ut som vanligt i verksamheten under en period. Jag menar att jag har rätt att bestämma vilka dagar jag vill ha semester, precis som du väljer att söka semester på röda dagar, något jag inte behöver eftersom jag är ledig alla röda dagar. Jag kan ju inte direkt söka semester på röda dagar utan måste göra det på "vanliga vardagar". Då väljer jag såklart vanliga vardagar som är speciella för mig. Sen om det blir beviljat är upp till min chef efter att vi sett över verksamheten så allt klaffar. Det är inte upp till föräldrarna om jag får vara ledig och jag har aldrig dåligt samvete för att jag är ledig. Jag jobbar ALLTID höstlov och påsklov, sportlov och de allra flesta klämdagar men runt jul vill jag också vara ledig som de flesta andra och resa hem till min familj. 
  • Flygfotogen
    molly50 skrev 2013-10-19 13:58:59 följande:

    Med det här vill jag bara ha sagt att jag tycker det är onödigt att kasta hintar om att man är en dålig förälder om man lämnar sina barn på förskolan under loven.       
    Det kan,som sagt,finnas en bra orsak till att man gör det. 
    Jag har inte sett några hintar om att man skulle vara en dålig förälder om man lämnar på lov i denna tråd. Nu har jag förvisso inte lusläst, någon har kanske sagt det. Vissa verkar dock tro att bara för att förskolan lämnar ut ledighetslappar inför lov så antyder de att man är en usel förälder. I själva verket frågar vi därför att det oftast är stora bortfall på barn dessa veckor, köket vill veta hur mycket mat som ska tillagas så vi slipper slänga hälften av maten vilket kostar pengar och någon personal kanske önskar ledigt och då kan vi planera om vi behöver ta in vikarie som kostar multum eller om vi kan samarbeta över huset. Det är inte pikar om att man bör vara ledig eller rena hintar om uselt föräldraskap som gömmer sig i dessa dokument. Det rör sig om simpel verksamhetsplanering.
  • Flygfotogen
    Anonym (-0-0-0-) skrev 2013-10-19 14:47:11 följande:
    Du skriver att alla pedagoger på en avdelning kan få semester samtidigt vilket jag tycker låter konstigt. Du skriver också att det ligger på föräldrarnas "samvete" om de vill lämna under lovveckorna. Vilket låter fruktansvärt illa och väldigt likt den tidigare passningen om att lämna ettåringar till "främlingar" som kom från en annan skribent.

    Självklart har du rätt att söka semester som alla andra precis som jag har. Men det jag liksom andra reagerar på är antydningar om att föräldrar borde ta ledigt under just de veckorna för att deras barn ska kunna känna sig trygga. Världen roterar inte kring skolans lov.
    Det är väl inte speciellt konstigt eftersom vi är EN FÖRSKOLA med ett stort arbetslag som arbetar tillsammans? Min arbetsplats har 15 ordinarie som delar på arbetsbördan och vi är fördelade på fyra avdelningar. Det ligger alltid på föräldrarnas samvete och ansvar om de vill lämna sina barn eller inte. Det bestämmer ju såklart inte vi åt något håll. Hur skulle det gå till? Det kan bli så att man får lämna till för dig och barnet okänd personal ibland. Vid sommarsemester och sammanslagningar på andra förskolor t ex kanske fyra barn från en förskola får med sig en för dem känd pedagog från huset men denne kan ju inte jobba 12-timmarsdagar. Jag känner faktiskt inte att jag antyder att föräldrar borde ta ledigt över huvud taget utan jag poängterar att barnomsorg erbjuds men att det kan se lite annorlunda ut i perioder och att man då som förälder får ta ställning till det. Kan jag välja att vara ledig när jag vill så gör jag det med gott samvete som sagt.

    Sen roterar inte förskolan riktigt runt skolans lov eftersom vi i personalen i regel har semestertjänster.  
  • Flygfotogen
    Anonym (-0-0-0-) skrev 2013-10-19 15:21:01 följande:
    Jag tror inte att du reflekterar över ditt ordval. Ord som "samvete" och "ansvar" klingar väldigt illa eftersom många föräldrar inte har något val när det gäller huruvida de kan ta ledigt på lov. Som förälder med rätt till barnomsorg ska man inte behöva känna att man har "på sitt samvete" när man lämnar sina barn på förskolan.

    Självklart är det perioder under året när det är fler vikarier och färre ordinarie personal. Så ser det ut i all verksamhet (som har möjlighet att ta in vikarier). Men att lägga ansvar på de som utnyttjar den tjänst man tillhandahåller vad gäller sin egen möjlighet att ta semester är inte okej. Har man en arbetsplats som inte kan stänga sin verksamhet får man acceptera att man inte alltid kan få ut semester exakt när man vill.
    Det finns nog inget ordval som inte klingar illa i detta fall. Det finns alltid något någon hänger upp sig på eftersom det är känsligt för många. Alla föräldrar har ju sina barns väl och ve på sitt samvete och som sitt ansvar och det är jobbigt och känsligt ibland. Det finns dock många som faktiskt har val också. Likväl som man inte får glömma de som inte har val så ska man heller inte glömma de som har val.

    Jag lägger aldrig ansvaret på föräldrarna angående min semester och jag accepterar om jag inte kan få den semester jag önskar. Det skulle ju aldrig falla mig in att be folk vara lediga för min skull. 
  • Flygfotogen

    Sen finns det mycket man inte ska behöva känna som man ibland ändå tvingas konfrontera. Det går inte att helgardera sig alla gånger och livet känns ju. Jag tror och hoppas att de allra flesta föräldrar lämnar sina barn med gott samvete de allra flesta dagarna av året då de arbetar.

  • Flygfotogen
    Anonym (-0-0-0-) skrev 2013-10-19 15:51:16 följande:
    Min poäng är väl att det inte ska behöva vara ett känsligt ämne huruvida man lämnar sina barn på förskolan under lov och klämdagar.

    Jag gör det utan dåligt samvete och jag har inte heller något annat val. På vår förskola finns alltid en ordinarie på varje avdelning under de timmar det finns flest barn på plats. Lappar kommer upp några veckor innan loven där man få fylla i om barnet är där eller inte och det behövs självklart för att kunna planera verksamheten. Det har aldrig antytts att vi borde ha baren hemma då.

    Det är här på FL jag ofta stött på diskussioner där pedagoger ondgör sig över att barn lämnas på lov och klämdagar eftersom de anser sig "ha rätt att ta ut sin semester". Arbetar man i en verksamhet som har öppet de dagarna får man acceptera att man kanske inte har rätt att ta ut sin semester just då. Det jag reagerat på i dina inlägg är just ordvalet som ändå antyder att det är föräldrarna som aktivt gör ett val att lämna under perioder med färre ordinarie personal.
    Fast det kan du ju inte ta ut över mig som faktiskt inte ondgör mig över folk på det sätt du beskriver. Det är ju inte riktigt rättvist.

    Det enda jag riktigt opponerar mig emot (inombords och i diskussioner här på FL) är när t ex föräldralediga lämnar sina barn i princip hela sommaren och kanske just längre vanliga ledighetsperioder som jullov när förvärvsarbetande föräldrar sliter hårt för att kunna ge sina barn välförtjänt ledighet tillsammans som familj. Barn behöver ju också återhämtning i olika grad och jag har lite svårt att förstå hur vissa kan verka ha ett, jag vet inte, ointresse(?) för att spendera så mycket kvalitetstid som möjligt med sina barn när de har all möjlighet i världen att göra det. 

    Nu har ju inte jag egna barn tyvärr, något som vissa rentav verkar anse vara en nackdel för min trovärdighet i min professionella yrkesroll som förskollärare(?!) men OM jag hade barn så hade jag garanterat tagit varje chans till att spendera tid tillsammans med dem som en familj. MEN, det är en annan diskussion. 
Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan