Inlägg från: StarGate |Visa alla inlägg
  • StarGate

    KOL, lungcancer och hjärtinfarkt

    Att vara rökare och se fram emot, eller redan ha fått dessa diagnoser är inte roligt. Inte blir det bättre av att inte kunna sluta röka, eller ens kunna gå över till det något mindre farliga snuset.


    Det som däremot är glädjande, och som jag därför vill dela med mig av här, är att jag lätt lyckades sluta röka mha s.k. elektroniska cigaretter. Det hade förstås varit ännu bättre om jag kunde vara utan nikotin också. Men det är trots allt inte nikotinet som ger KOL, lungcancer eller hjärtinfarkt. Så jag är väldigt nöjd ändå.


    Familjeliv tillåter inte att jag här rekommenderar lämpliga produkter eller leverantörer. (=reklam)
    Men förhoppningsvis får jag säga att man bör undvika de cigarettliknande paketen som säljs här o var, eftersom de inte räcker till för en vanerökare.


    Och vid intresse kan man ju alltid googla själv.


    /Äntligen rökfri

  • Svar på tråden KOL, lungcancer och hjärtinfarkt
  • StarGate

    Grattis!
    Det är bara att gratulera er som kunnat sluta röka. Det är självklart det allra bästa! Men jag var nog lite otydlig.
    Mitt inlägg riktade sig till de som liksom jag inte kan sluta. Människor är faktiskt lite olika.
    Så misströsta inte. Även om du inte kan sluta röka finns alltså möjlighet att ändå undvika bl.a. KOL och lungcancerGlad

  • StarGate
    Sneeze skrev 2013-10-17 19:40:23 följande:
    Alla kan visst sluta. Genom att säga till dig själv att du inte kan, och tillhandahålla nikotin låter du dig själv stanna kvar i ett onödigt beroende. Det är en omhuldad myt att det ska vara svårt att sluta.

    Tro mig, jag har försökt många gånger. Cold Turkey eller med olika nikotinhjälpmedel inklusive snus.


    När jag var liten rökte c:a 40% av folket. Idag är det färre, kanske nedåt 10%. Det är kanske dessa som inte kan sluta, även om majoriteten kunde.

  • StarGate

    Sneeze, Meus Veritas m.fl. har rätt. Alla kan sluta röka. Efter t.ex. ett år på en öde ö är man nog inte nikotinberoende längre.


    Ja nikotinet är en drog. Liksom knark, alkohol m.m. De flesta vill inte vara drogberoende. En del andra har lite liberalare syn på i alla fall lättare droger, och tycker sig behöva det tillskottet i sina liv. För dem handlar det inte mest om att kunna utom att vilja.


    Men även de vill egentligen undvika rökningens alla skadeverkningar om det gick. Och med elciggen tycks det vara möjligt.


    Det är också möjligt att gå över till elcigg eftersom de påminner så mycket om vanliga cigg, både psykiskt och fysiskt.


    En övergång går bättre om man undviker ytterligheterna.
    Dels de dyra komplicerade donen där man bl.a. laborerar med batterispänningen. Man kan tycka att det är för jobbigt och gå tillbaks till vanliga cig.
    Dels den andra ytterligheten, de mindre cigarettliknande elciggen. Man kan tycka att de inte räcker till, och gå tillbaks till vanliga cig.

  • StarGate

     


    Sneeze skrev 2013-10-18 11:29:18 följande:
    Tyvärr bryter man ju ingen vana om man envisas med elciggen. Och det är vanan, inte nikotinabstinensen som är problemet med att sluta röka. För röksugen håller i sig ca 10 minuter åt gången. Och för varje gång man avstår en cigg, eller nikotin i någon form, så dröjer det längre mellan varje "sug" och de gör över allt snabbare. Men göder man nikotinbehovet med tuggummi eller liknande och dessutom underhåller vanan med cigarettattrapper förlänger man vanan och beroendet. Även om du inte röker riktiga cigaretter så är du i beroende och vana fortfarande rökare.

    Tro mig, jag kan alla ursäkterna, jag har rökt själv i många år. Och provat att sluta flera ggr utan att egentligen vilja. Det finns alltid en ursäkt att fortsätta röka.

    Vad du tjatarFlört
    Men du har rätt, vanans makt är stor, även om nikotin- ”kicken” och beroendet också spelar in. Det är också sant att jag mentalt fortfarande är rökare, fast med elcigg.


    Men jag kan ändå inte förstå den stora motviljan som finns mot elcigg. De extremt skadliga vanliga cigaretterna är ok att prata om och sälja helt öppet. Men ett bättre och billigare alternativ ska motarbetas och måste köpas på webben. Att svenska politiker har den inställningen kan man förstå. De vill framhäva det svenska snuset, och behålla skatteintäkterna på vanliga cigaretter.


    Men ok, jag ska vara tyst. På Familjeliv ska man inte nyttja stimulantia som alkohol, nikotin m.m. Så här ser den jag använder ut i alla fall.


    13,5 cm och 38 gram. Jämfört med 30 gram för ett cigarettpaket.

    PS. Jag är i alla fall nykteristSkål 

  • StarGate

    Men vem ska man i så fall klaga till om man fått cancer av vanliga cigaretter? Och spelar det någon större roll i det läget?


    Många europeiska tillverkare, om än inte asiatiska, av s.k. e-juice har idag många år på nacken, och kvaliteten är numera ofta bra.


    Jag skulle föredra att hälsovårdsmyndigheter eller motsvarande kontrollerade tillverkningen, om det inte görs.


    Om inte så är det förvisso en kalkylerad risk att använda det.


    Men hur man är räknar så kommer man inte ens upp i bråkdelen av de 4000 ämnen som finns i en vanlig cigarett.


    Hur man än räknar är det en stor förbättring att gå över till elcigg, ja.

  • StarGate

    Jag kanske ändå skulle berätta vad det inledningsvis hade för påverkan på hälsan.


    Om risken för KOL, cancer och hjärtinfarkt är borta eller minskat vet jag förstås inte.
    Men min torr- och slemhosta försvann inom en vecka.
    Och jag skulle förmodligen klara en luftrörsinfektion bättre idag. (Vid min senaste förkylning fick jag andnöd)


    Men bara fått lite bättre ork/lungkapacitet. Fast med begynnande KOL och ingen motion på 30 år kanske man inte kan begära mer.


    Ibland är rösten lite hes. Men om det beror på en specifik e-juice från Polen som irriterade halsen mycket, eller om jag dricker för lite (då beståndsdelarna E422-glycerol och E1520-propylenglykol är vätskedrivande), eller om jag blossar mer nu, eller om elcigg helt enkelt har den effekten, vet jag inte.


    Behöver inte använda blekande tandkräm eller snyta mig lika ofta.

Svar på tråden KOL, lungcancer och hjärtinfarkt