HJÄLP! Hur är det med kosten egentligen?
Hej,
Titta på Livsmedelsverkets hemsida, den är bra!
du kan tänka så här.
Det finns tre "saker" som du som gravid vill undvika i kosten: (i stora drag)
1. Toxoplasma - en parasit. Dör vid nedfrysning eller upphettning. Kan finnas i kött som ej upphettats tex lufttorkad skinka, kallrökt kött el liknande produkter. Frys minst 3 dygn innan förtäring.
2. Listeria - en bakterie som kan orsaka fosterdöd. Växer till i syrefattiga miljöer, undvik därför vacuumpackade produkter i slutet av hållbarheten. Opastöriserad mjölk kan också innehålla detta, samt mögelost. Upphettning dödar bakterien, men den överlever infrysning.
3. Miljögifter - avser oftast fisk. Se listan på Livsmedelsverkets hemsida.
De två första är ju inte mängd relaterade utan mer tur/otur. När det kommer till miljögifter är det ju mängden som är problemet.