• Sagis

    HJÄLP! Hur är det med kosten egentligen?

    Hej,

    Titta på Livsmedelsverkets hemsida, den är bra!

    du kan tänka så här.

    Det finns tre "saker" som du som gravid vill undvika i kosten: (i stora drag)

    1. Toxoplasma - en parasit. Dör vid nedfrysning eller upphettning. Kan finnas i kött som ej upphettats tex lufttorkad skinka, kallrökt kött el liknande produkter. Frys minst 3 dygn innan förtäring.

    2. Listeria - en bakterie som kan orsaka fosterdöd. Växer till i syrefattiga miljöer, undvik därför vacuumpackade produkter i slutet av hållbarheten. Opastöriserad mjölk kan också innehålla detta, samt mögelost. Upphettning dödar bakterien, men den överlever infrysning.

    3. Miljögifter - avser oftast fisk. Se listan på Livsmedelsverkets hemsida.

    De två första är ju inte mängd relaterade utan mer tur/otur. När det kommer till miljögifter är det ju mängden som är problemet.

Svar på tråden HJÄLP! Hur är det med kosten egentligen?