Potatishalvor i ugn - fast eller mjuk/mjölig potatis?
Vilken potatis är bäst att använda sig av man ska göra klyftpotatis/ potatishalvor i ugn??
Skiljer det mycket??
Vilken potatis är bäst att använda sig av man ska göra klyftpotatis/ potatishalvor i ugn??
Skiljer det mycket??
Tycker båda fungerar. Blir lite olika karaktär på dem bara. Fast potatis blir hårdare rätt igenom. Mjölig blir mjukare på insidan. Det är en smaksak. Vilket man än använder så är tricket att få det riktigt gott att ta god tid på sig, ha MASSOR av olja. Typ en halv flaska till en stor plåt. Rör om med jämna mellanrum, och börja gärna med starkare värme för att sedan efter halva tiden dra ned på värmen. Kör på 225 grader första 15-20 minuter, rör om, och låt den sedan stå ytterligare en halvtimme på typ 150 grader, med lite omrörningar. Tipsar även om att varva med sötpotatis, och persiljerot, som dock inte ska ligga inne lika länge som den vanliga potatisen.
Tycker båda fungerar. Blir lite olika karaktär på dem bara. Fast potatis blir hårdare rätt igenom. Mjölig blir mjukare på insidan. Det är en smaksak. Vilket man än använder så är tricket att få det riktigt gott att ta god tid på sig, ha MASSOR av olja. Typ en halv flaska till en stor plåt. Rör om med jämna mellanrum, och börja gärna med starkare värme för att sedan efter halva tiden dra ned på värmen. Kör på 225 grader första 15-20 minuter, rör om, och låt den sedan stå ytterligare en halvtimme på typ 150 grader, med lite omrörningar. Tipsar även om att varva med sötpotatis, och persiljerot, som dock inte ska ligga inne lika länge som den vanliga potatisen.
Tycker båda fungerar. Blir lite olika karaktär på dem bara. Fast potatis blir hårdare rätt igenom. Mjölig blir mjukare på insidan. Det är en smaksak. Vilket man än använder så är tricket att få det riktigt gott att ta god tid på sig, ha MASSOR av olja. Typ en halv flaska till en stor plåt. Rör om med jämna mellanrum, och börja gärna med starkare värme för att sedan efter halva tiden dra ned på värmen. Kör på 225 grader första 15-20 minuter, rör om, och låt den sedan stå ytterligare en halvtimme på typ 150 grader, med lite omrörningar. Tipsar även om att varva med sötpotatis, och persiljerot, som dock inte ska ligga inne lika länge som den vanliga potatisen.
Vi använder oss också av fast.
Nu kommer det ett litet recept som faktiskt är som det heter:
Perfekt ugnspotatis
Skala och skär potatis ex King Edward i jämnstora bitar (2x2cm) och koka den i 5-7min i lättsaltat vatten under lock. Den ska fortfarande vara fast!
Värm ugnen till 220 grader och när potatisen kokat (5-7min) så ringlar du 3msk smör/olja på plåten och in med den i ugnen.
Under tiden så häller du av potatisen i ett durkslag och låter den rinna av väl och lägg sedan tillbaka dem i kastrullen. På med locket och skaka kastrullen kraftigt så potatisytan ruggas upp ordentligt. Ju skrovligare desto frasigare blir det
Ta ut plåten och lägg på potatisen - akta så det inte stänker!, rör om ordentligt så potatisen blir täckt av fettet.
Sätt in plåten högt upp i ugnen och stek i 40-50min eller tills potatisen är guldbrun. Vänd och ös dem gärna någon gång under tiden.
Lyft dem från plåten med hålslev får att bli av med det överblivna fettet och lägg dem i en förvärmd form. Strö över lite salt och servera genast!
Lycka till!!!