• Cherry Cupcake

    Hur mycket hade ni sparat när ni köpte hus?

    Är så jäkla hus-sugen!
    Meen måste spara mer till handpenning..
    Hur mycket hade ni sparat när ni köpte hus?, vad kostade huset?
    Finns någon som hade en mindre summa än man skulle och "kompletterade" 
    med borgenär? 

  • Svar på tråden Hur mycket hade ni sparat när ni köpte hus?
  • Griseknoen35

    Banken brukar inte lån ut till lagfarten. Kontantinsatsen beror på, har ni någon annan säkerhet? Hur stort är lånet? Hur ser era inkomster ut?

  • Tirem

    Huset kostade 1975000 och vi hade dryga 550 000 sparat...

  • Malima

    Vårt hus kostade 3325000, betalade 10%kontant. Från att vi betalade handpenning till att vi flyttade in sparade vi ihop till lagfart, pantbrev ( ca 90 000 sammanlagt) och lite buffert( typ 50000).

  • Jecw

    Vi sparade till handpenning, lagfart, pantbrev och buffert.

    Det var MASSVIS med pengar.. Men man kan inte köpa hus utan att ha massvis med pengar sparade, så är det bara. 

  • En glad tjej

    På den tiden vi köpte hus kunde man låna till allt. Vi betalade dock pantbrev och lagfart själv. Min man sålde både sin lägenhet och stuga och fick en rejäl vinst. Dessa pengar gick till bl.a. renovering. Vi har även lånat lite till pengar på huset och har idag ett hus som är värt mer än vad vi har i lån. Vi köpte innan priserna började stiga drastiskt.

  • Lindsey Egot the only one

    Vi började med att köpa en lgh som vi tapetserade om med mopederna tapeter och la in parkett i alla rummen. En billig investering som gjorde att vi fick en bra vinst när vi sålde. Vinsten räckte till hela nya lgh och där gjorde vi samma sak och gjorde vinst. Sedan köpte vi ett radhus och behövde bara låna 25% av köpesumman och gjorde samma sak i radhuset, tapetserade och la in parkett i alla rum. Gjorde vinst när vi sålde och köpte hus som vi lånade 75% av (2001). Det huset total renoverade vi och huset ökade i det dubbla i värdet. Vi målade om det på utsidan den blått till rött med gröna knutar så det smälte in i skogsdungen. Det höjde värdet med 200000kr sa värderingsmannen när han fick se en bild av hur huset såg ut innan. Och invändigt med nytt kök, nytt badrum, nya golv, nya tapeter osv höjde värdet med 1 miljon. Totalt en värdeökning med 1,2 miljoner och vi lade säkert 300000kr för den värdeökningen. Sålde och köpte huset vi har idag. Gjort samma sak och från 2 miljoner är huset värt 3,8-4 miljoner idag.

    Ibland kan fastighetsaffärer vara en bra inkomstkälla

  • Cherry Cupcake
    Jecw skrev 2013-11-20 05:30:26 följande:
    Vi sparade till handpenning, lagfart, pantbrev och buffert.

    Det var MASSVIS med pengar.. Men man kan inte köpa hus utan att ha massvis med pengar sparade, så är det bara. 
    hehe låter som att du förklarar för en 5åring:)
     
  • Scratt

    Vi hade inte så mycket sparat men har gjort flera bra fastighetsaffärer så vi kunde lägga in 15% av huset. Sen hade vi över ca 150 000, 100 000 av dom gjorde vi om badrummet för och höjde värdet på huset med 500 000.

    Så vi har inte så jättemycket lån jämfört med vad huset är värt

  • Gasellen2

    2009 köpte min man och jag vår första gemensamma lägenhet för 870 000 kr. Vi hade 10% kontantinsats och lånade till renoveringen. Det var ett renoveringsobjekt i ett hyfsat bra bostadsområde. Vi renoverade trean (nytt kök och bad, tapetserade om, målade etc) och sålde den igen innan ens ett år hade gått. Vi gjorde en vinst på ca 100 000 kr efter avdrag, skatt, mäklarkostnader etc. Därefter köpte vi en femma i ett lite bättre bostadsområde. Också den här gången ett renoveringsprojekt som tog oss sex månader att fixa i ordning. Vi satte in nytt kök, slipade parkettgolven, la in parkett i de rum som tidigare hade haft matta, tapetserade om alla rum, flyttade en vägg och satte upp en ny vägg där det tidigare inte funnits någon. Vi lyckades fördubbla vinsten gentemot förra lägenheten och hade nu tillräckligt med kontanter för att kunna köpa ett hus. För två år sedan köpte vi renoveringsobjektet som vi nu bor i; sju rum, två badrum och kök i bättre medelklassområde. Innan vi flyttade in bytte vi alla innertak, tapetserade barnens rum och renoverade båda badrummen. Sedan vi flyttat in har vi renoverat resten, och då menar jag det mesta invändigt. Det enda som vi inte bytt är innertaken i två rum och golven i två rum, annars är allt nytt invändigt. Den här gången har vi dock haft ett lite lugnare tempo. Vi har båda arbetat och fått ett till barn under de här två åren. Skulle vi i dagsläget sälja huset skulle vi göra en vinst på ca 500 000 kr. Vi har jobbat stenhårt de sista åren, men det var det värt. Vi har nu lån på ca 50 % av husets värde och behöver inte amortera, vilket är skönt just nu under föräldraledigheten. Skulle den så kallade bostadsbubblan spricka, är vi också ganska trygga.


  • Evm

    Vi har inte sparat någonting men vi har sålt två lägenheter med vinst så vi har vårt hus belånat till ca 65%. Köpt för 4 315 000. Vi har inte renoverat någonting för att lägenheterna ska säljas med vinst, vi har haft tur helt enkelt.

  • Gladskit

    Vi hade inte heller sparat något innan men hade resurser i och med att vi fick loss pengar i lägenheten vi sålde. Så vi lade in drygt 500 000kr kontant vid husköpet. Då hade vi också lagt undan pengar så att vi kunde betala vinstskatten på lägenheten eftersom vi inte vill ha några uppskov eller sånt.
    Därför vet vi nu också att när/om vi säljer huset så är pengarna "våra" (om vi inte gör ytterligare vinst i och med husförsäljningen givetvis.)

    På grund av att vi inte lånade fulla beloppet så fick vi inga topplån heller utan vi har allt i ett. Huset kostade 2,7mkr.

    Idag har vi en buffert på ca 100k för oförutsedda händelser. Dels för huset, dels för bil och annat, så det är inte enbart till huset. Men om vi behöver köpa ny diskmaskin tex. eller som nu när vi renoverat sonens rum och köpt färg och möbler mm för kanske 8-10000kr tar vi inte därifrån utan från våra vanliga konton.

    Min syster har precis köpt hus och de hade inget att lägga in själva utan fick låna till hus, lagfart och pantbrev. Men de har värde i andra saker, som en ny bil och en husvagn (som inte är belånade) så där såg banken att det fanns säkerhet i alla fall. Dock har de sina lån uppdelade varav det med högst ränta har en ganska hög amorteringstakt. Men det behövdes ingen borgenär.  

  • kaffeamanda

    Huset kostade 500 000 hade 50 000 sparat. Lånade 500 000 för att lägga 50 000 på renovering. Hade alldeles för lite pengar sparade egentligen så jag skulle inte göra om samma misstag om jag köpte hus idag.

  • tystlängtan

    Vi har inte köpt hus än,  men planerar att göra om en sådär 5-6 år. Vi är sugna på hus som idag ligger på runt 4,5 milj. Vi har som mål att ha sparat ihop runt 1,9 milj. till dess (inkl. övervärde i nuvarande bostadsrätt), varav minst 1,5 milj. läggs i kontantinsats och resten får gå till pantbrev, lagfart, flyttkostnader, nya inköp, buffert, m.m. Vi tjänar inte så mycket som de flesta med hus i den prisklassen gör, så kommer med största sannolikhet att få svårt med att få lån på 3 milj., men det är den summan vi har räknat med att vi klarar av.

  • riboflavin

    Cherry Cupcake skrev 2013-11-19 18:59:23 följande:
    Är så jäkla hus-sugen!
    Meen måste spara mer till handpenning..
    Hur mycket hade ni sparat när ni köpte hus?, vad kostade huset?
    Finns någon som hade en mindre summa än man skulle och "kompletterade" 
    med borgenär? 
    Nyblivna husägare.

    Vi hade ca 200 000 i reda pengar när kontraktet skrevs, huset kostade 1,6 miljoner, men vi ägde en bostadsrätt värderad till 700 000 kr (som senare såldes för 865 000). Vi har fått ta ett tillfälligt överbryggningslån och kommer i slutändan ha 900 000 i bolån.

    Jag hade nog inte vågat köpa om jag inte hade pengarna själv.

    Ett tips, som är välmenat, man bli betydligt bättre bemött på banken om man har koll på begreppen. Läs in dig lite på facktermerna, du menar säkert att ni behöver spara till kontantinsatsen (den är i regel större än handpenningen)(och lagfart och ev. pantbrev). En borgenär är den som lånar någon pengar, exempelvis banken. Den som går i borgen för någon kallas borgensman.     
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
Svar på tråden Hur mycket hade ni sparat när ni köpte hus?