Inlägg från: Lejonmamman01 |Visa alla inlägg
  • Lejonmamman01

    Kom in och rösta fram Årets FL-fotograf 2013 - 1. Svartvit


    Alltså, jag tycker att om man ska ta en svartvit bild överhuvudtaget idag, så ska det vara just för att ta vara på möjligheterna med svart-vitt, som inte finns i färg. Alltså kontrasterna, skuggor och dagrar. Det dramatiska. Se porträttet ovan, som föreställer Ingrid Bergman. Det är ett praktexemplar på svartvit konst! Det är meningslöst att en svartvit bild ser ut som en färgbild som bara gjorts om till svartvit. Jag menar - den förlorar ju bara på det, eftersom man missar färgerna!

    Ärligt talat så uppfyller inte en enda av de här fotona mina krav för en riktigt bra svartvit bild.

    Fotografen till nr 9 har gjort ett gott försök, men för mycket av flickan hamnar i mörker

    Nr 13 är också ett bra försök, men det är för svårt att se vad bilden föreställer

    22 också ett bra försök rent tekniskt, men inte tillräckligt vacker (i min smak) för att jag skulle vilja förstora upp den och ha den på väggen 

    Nr 27 är väldigt fin i sig, men här har alltför mycket fotoshop använts för att den ska passa in i en sådan här fototävling, tycker jag. Vissa av fågelsilhuetterna ser rent av tecknade ut. Likadant känner jag för:

    ...bild 28. Mycket fin, men den ser nästan målad eller tecknad ut..?

    Efter mycket funderingar röstade jag på nr 6. Bilden är vacker helt enkelt, lite shabby chic... Motivet med den gamla klockan mot den sönderfallande fönstersmygen, väcker även vemodiga tankar om alltings förgänglighet etc.. Den bild som berörde mig mest, kan jag klart säga!            
  • Lejonmamman01
    Lady Paraplyh skrev 2013-11-25 21:23:35 följande:
    Alla bilder är jättefina, men nummer sex tilltalade mig särskilt. En helt underbar bild! Jag tänker på Maria Gripes bok Agnes Cecilia då jag ser den.

    Ja, det har du rätt i! Den skulle passa på omslaget just till någon sådan där vemodig och magisk historia om gamla tider..!
  • Lejonmamman01


    Apelsin skrev 2013-11-26 16:08:32 följande:
    Fast det där är ju väldigt mycket tycke och smak. Bilden på Ingrid är ju för överexponerad och man har slätat ut hennes hy så det ser konstigt ut.  Bild nr 1, 3, 6,15 och 22 är jättebra svartvita foton. Om du tycker annat så är det DIN åsikt, inte fakta. Bara så vi skiljer på det.  

    Mina favoriter är lätt 1, 22 och 28. 

    Klart att det är MIN åsikt - jag utger mig inte för att sitta på någon sanning!

    Rent generellt då, så är det ett jättearbete att ta svart-vita bilder. De stora porträttfotograferna på den tiden, hade ju till att börja med inte EN ljuskälla, utan det var många spotlights som flyttades runt för att lysa upp än här, än där... Man fotade även i många olika grad-vinklar. Man provade sig fram, tills man fick fram det vackraste porträttet som var möjligt av just det ansiktet! Idag finns det knappast några fotografer som kan ta lika bra svart-vita porträtt, som på den tiden.  
  • Lejonmamman01
    enola skrev 2013-11-26 20:06:50 följande:
    Äh, Garbo? Nu är jag dum i huvet. Ingrid Bergman menar jag ju. *puckad*

    Ja, fast den andra bilden jag la upp är Garbo!
  • Lejonmamman01
    Norden skrev 2013-11-26 21:36:31 följande:
    Sen tycker jag alla ska tänka på att att rösta på bästa bilden inte är samma som att rösta på det motivet som tilltalar en själv. Tex "jag röstade på bilden med katten för jag har två katter hemma som jag bara älskar"

    Håller inte riktigt med, och gillar inte att du ger alla andra order på det sättet. Man röstar naturligtvis på vilken bild man vill - och särskilt på ett allmänt forum som det här. Vill man ha en expertgranskning, så får man vända sig till något specialiserat forum för proffsfotografer eller något.

    För övrigt måste även professionella fotografer tänka på att välja motiv som tilltalar människor. Du får inte många bilder sålda till bildbyråer om du bara fotar hundbajs eller ruttnande kött fullt med larver - för att ta ett par extrema exempel. Bildbyråerna vill ha positiva bilder som gör människor glada.

    Sedan tycker jag att det är lite av ett problem just här på Fl, att folk så ofta lägger in sina egna barn i bilderna. Vilket inte är konstigt - det sa jag inte! - eftersom det är just ett föräldraforum. För jag tycker att det inte GÅR att "tänka bort" barnets utseende. Om barnet inte är särskilt sött/vackert, så är bilden inte heller särskilt tilltalande för mig. Sorry. Och likadant där: professionella bildbyråer vill också ha foton på barn som är så söta, att man får lust att ta upp dem i famnen... Att alla barn är vackra i sina egna föräldrars ögon är en helt annan sak!    
  • Lejonmamman01
    emsapemsa skrev 2013-11-26 23:05:56 följande:
    Håller med om att många bilder var lite grådassiga och hade behövt mer kontrast.
    Ett bra tips till er som photoshoppar är att det oftast inte räcker med att konvertera en bild till gråskala, utan man behöver oftast dra i lite reglage också. Som kontrast/ljus och kurvor :)
    Sedan finns det en del bilder som blir jättesnygga i gråskala direkt, om man använder rätt filter och får till ett bra ljus.
     

    Alltså, jag tycker att det är knasigt att försöka konvertera en färgbild till svartvit överhuvudtaget. Eftersom en svartvit bild kräver en helt annan ljussättning ifrån början. Det är en KONST att ta vackra svartvita bilder - där just spelet mellan skuggor och dagrar är hela poängen. Annars vinner fotot inget på att vara i svartvitt, utan förlorar bara på att sakna färger!
  • Lejonmamman01
    Lillasmulan skrev 2013-11-27 11:24:03 följande:
    Många färgbilder blir mycket bättre svartvita. Streetphoto, tex. Där finns inget utrymme för att joxa med blixtar och ställa upp reflexskärmar och gud vet allt. Street blir ofta plottrigt i färg. Om man vill att betraktaren ska fokusera på vad som händer i bilden och inte bli distraherad av tusen olika färger och nyanser så måste det nästan konverteras svartvit för att det ska bli effekt. En bild behöver inte vara tekniskt fulländad för att beröra eller nå fram. Frågan är snarare vad poängen är, vill man ha en tekniskt bra bild, eller en bild som säger något? Lyckan är om man får en bild som säger något men samtidigt är tekniskt perfekt. Sällan det händer dock eftersom den riktiga världen inte är utrustad med ljus som faller perfekt och i perfekt vinkel och styrka på precis det vi vill plåta.

    Nja, jag tycker väl snarare att JUST FÖR ATT den riktiga världen inte är utrustad med rätt ljusstyrka i rätt vinkel o.s.v., så är det bättre att hålla det svartvita fotograferandet till välutrustade fotostudior. Men man kan tycka olika, såklart!
  • Lejonmamman01
    Lillasmulan skrev 2013-11-27 15:24:47 följande:
    En fråga bara. Får man lov att be sina vänner att rösta på ens bild? Tänker eftersom en viss bild plötsligt får många röster (16 röster på två timmar) fast att det i princip står still för alla andra. Jag klagar inte, jag bara undrar. För i så fall kanske alla vill veta att man får promota sin egna bild.

    Ja, jag tänkte det också. Jag misstänker dessutom att vissa bilder i sådana här fl-tävlingar (säger inte att jag menar någon i just den här tävlingen), inte skulle få EN ENDA röst om det inte vore för kompisröster. Det är helt enkelt inte möjligt, att någon ska tycka att den bilden är bäst. 

    Är det förresten någon som kollar, att inte någon sitter med multipla medlemskap och röstar på sin egen bild..? (Går förstås inte att kolla om de använder olika datorer för varje medlemskap.)
  • Lejonmamman01
    HelenFr skrev 2013-11-27 15:51:52 följande:
    Lilla smulan: Ja det får man lov... Du kan dela länken på fb eller Twitter vad du än känner för... 
     

    Men - då faller ju hela tävlingsmomentet! Då blir det ju den med flest vänner som vinner!
  • Lejonmamman01
    HelenFr skrev 2013-11-27 18:16:14 följande:
    Delar du länken om du har tagit foto på barn eller annat i din närhet så kommer ju de som känner dig veta vilken bild som är din även om du inte säger numret...

    Ja precis!
Svar på tråden Kom in och rösta fram Årets FL-fotograf 2013 - 1. Svartvit