Inlägg från: emsapemsa |Visa alla inlägg
  • emsapemsa

    Kom in och rösta fram Årets FL-fotograf 2013 - 5. Barn

    Åh vad kul! Har två favoriter än så länge, nr 11 och 15. Otroligt fint ljus i nr 11! Gillar flickans uttryck. 15 har också ett väldigt fint sommarljus, varm och härlig känsla i bilden :)

  • emsapemsa
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-10 19:04:56 följande:
    Nej, ska man göra det så måste ju bilden verkligen vara vacker som en tavla. Dels måste barnet vara mycket vackert i sig, och dels måste hela fotot vara som ett konstverk... Så mycket kan jag säga, att inget av ovanstående bidrag är tillräckligt bra för att jag skulle vilja ha det på väggen. Jag tror att föräldrar blir blinda för sina barnfoton och tror att de är bättre än de är, precis som det är lätt att bli blind för själva barnets brister (vilket naturligtvis är naturligt).

    Jag är väldigt kräsen när det gäller bilder att ha på väggen överhuvudtaget :) men inom foto så är barn min favoritkategori alla gånger! När jag bedömer en bild tänker jag inte att jag skulle vilja ha den på väggen utan hur den tilltalar mig, 1.tekniskt (ljus, färg, skärpa/oskärpa) 2. Estetiskt och känslomässigt :)
  • emsapemsa
    Severus skrev 2013-12-10 19:17:15 följande:
    Kanske beror på min mobil men nr 7 ser jag knappt vad det föreställer. Blir jättemörkt på min skärm:/
    Piece of cake to get rid of a piece of shit...

    Den blir väldigt mörk och otydlig här med, på kalibrerad skärm :)
  • emsapemsa
    sötare skrev 2013-12-10 19:34:33 följande:
    har me kalibrerad och här funkar den fint :)  men sen så har jag ju lite udda smak när det gäller fotografering, gillar de bilder som inte är perfekta men ändå har något och som inte får mig att gäspa . Jag gillar bilder där repor , smuts oskärpa kan tillföra :)

    Jo så är det ju, en smaksak helt enkelt :)
  • emsapemsa
    Lillasmulan skrev 2013-12-10 19:35:35 följande:
    Jag kanske är lite konstig, men jag tycker att alla barn är söta (det finns väl enstaka undantag). De är minimänniskor som vaggar fram och säger tokiga saker. =) Vad är INTE sött med det?

    Som mamma så tycker jag att bilder som nr 1,3,4,12 och 13 är jättefina. Vem kan motstå barn? Dom lyckas alltid charma tycker jag. Men som fotograf är dom inga favoriter för att jag vill se mer än ett gulligt barn, jag vill se skicklighet och känsla hos fotografen, fina färger och fint ljus :)
  • emsapemsa
    Severus skrev 2013-12-10 20:00:01 följande:



    Sant
    Tycker denna kategori känns svårast då det kanske är lätt att bedöma mer än teknik, som amatör, vilket jag gissar majoriteten på FL är;). På gott och ont. Typ "jaha, min Kalle var inte söt nog för att få fler röster" Fast det säkert handlade om en oskarp bild eller att flera andra hade "Det"
    Jag själv kan stå emot relativt bra men, ja du kanske förstår vart jag vill komma?
    Kanske enklare få 3 röster på en sten eller ett träd mot 2-3 röster på sitt/sina barn?

    Min bild är lååångt ifrån bäst. Den är "ok". Inget mer.
    Jag valde faktiskt bort just mitt eget barn i den här kategorin för att jag inte vill att han ska bedömas och så har jag lite svårare att se objektivt på bilder som är tagna på honom :) Jag tycker ju han är söt och charmig på alla bilder liksom! 
    Men oftast så tar man ju på sina egna barn och då blir det dom bilder man lägger ut, och det kan ju förstås bli en fullpoängare också :)
    Något jag har märkt när jag fotar andras barn är att de flesta familjer vill ha ett leende barn, även om barnet inte är på så bra humör just den dagen så ska hen banne mig le på ett kort i alla fall! Där tycker jag inte alls likadant och gillar att fånga andra uttryck hos barnet, än bara ett perfekt leende. 
    Blir så glad när föräldrar kommer och säger "fånga "lisa" som hon är, hon är lite blyg men det vill vi gärna ha med i bilderna" :)
  • emsapemsa
    Boothwalker skrev 2013-12-10 20:26:41 följande:
    Jag har inga egna barn. Och har ändå lyckats få med ett antal barnbilder genom åren =)
    Samma här :) Men det beror väl på vad man tycker om att fota.
  • emsapemsa
    Boothwalker skrev 2013-12-10 20:32:57 följande:
    Finns inget värre än föräldrar som ropar på barnet så hen ska titta in i kameran precis innan man hinner knäppa bilden när hen sitter i sina egna tankar och bilden skulle blivit bra.
    Precis! Dom bästa fotograferingarna har jag gjort när föräldern går undan lite och låter mig jobba. Så tråkigt när man ser i bilden att föräldern står bakom och tjoar, då får man liksom aldrig ögonkontakt med barnet själv. Men föräldrarna brukar gilla´t ;)
  • emsapemsa
    Nennehellsing skrev 2013-12-10 20:58:37 följande:
    Vad trevligt med så många fina barnbilder! Tänkte ge kritik på dom jag gillar bäst. Bild nr 2 fint ljus, härlig känsla i bilden. Hade önskat lite mer kontrast, tycker den ser lite "fesig" ut. Bild nr 5 jättefin bild, älskar uttrycket hos pojken. Har inget att klaga på här! Bild nr 8 är fin, en rolig ide men tyvärr försvinner den lite i mängden. Önskar att fotografen hade "brassat" på färgerna lite mer! Bild nr 9 väldigt fin. Älskar flickans ögon, känns som att fotografen verkligen har fått kontakt. Proffsig. Bild nr 11 älskar jag och när jag hade röstat såg jag att fler tycker som jag! Fint ljus, härligt uttryck hos flickan. Skitbra bild! Bild nr 13 jättefin, känner igen pojken från porträtt-momentet :) bra ljus och den är lekfull. Tyvärr försvinner pojken lite i bilden. Bild nr 15 ännu en proffsig bild, fint ljus, skärpa, härliga ögon. Ursäkta min text, skriver från iPad!
  • emsapemsa
    Boothwalker skrev 2013-12-10 23:00:54 följande:

    Fotografen svarar att:


    lilla damen på bild 15 inte blev ombedd att le utan har finurliga leenden.


    Älskar "lilla damens" finurliga leende!
  • emsapemsa
    sötare skrev 2013-12-10 23:15:42 följande:
    Där håller jag med mig om att fåna bar på foto även när de har andra ansiktsuttryck och känslor, de brukar bli så bra foto då. Detta fick jag öva mig på när jag valde att göra ett bildspel om min äldsta son när jag studerade fotografering samt att lära mig ´´ killing my darlings ´´ så att säga. 
    gillar det  att du har det tänket.
    Visst är det så :)
  • emsapemsa
    enola skrev 2013-12-11 10:18:32 följande:
    Så många fina bilder, så många fina ungar! Återigen inser jag att jag valde fel bild av de två jag valde mellan. Kan vi inte bara bortse från de två senaste temana och fortsätta på tema 6 direkt efter trean? Skämt åsido, så många duktiga fotografer det finns här. Har inte riktigt bestämt vilken som är min favorit, återkommer med det när jag har funderat lite till

    Samma här! Damn! Har bara lyckats riktigt bra i en kategori än så länge. Är jag så dålig på att veta vad som går hem? ;) nä men nr 11 den här gången är ju en väldigt fin bild och värdig alla röster :)
  • emsapemsa
    Lillasmulan skrev 2013-12-11 21:29:02 följande:
    Varför skulle det vara olämpligt för ett barn att ägna sig åt estetiskt och musikalisk verksamhet? Vår kultur hade blivit väldigt fattig om barn inte intresserade sig för musik, konst, teater och litteratur. Varför skulle musik vara en sämre fritidssysselsättning än tex en sport? Man gör ju det man gillar och kämpar såklart för att man vill bli bra på det man älskar att göra. De som dessutom blir riktigt duktiga på sin grej, vad det än må vara, började i tidig ålder.

  • emsapemsa
    enola skrev 2013-12-11 16:32:02 följande:
    Det kan ju vara så att ingen andra förstår vår goda smak? Jag vet inte om jag har lyckats "riktigt bra" i nån kategori egentligen. Låg i botten av toppen, eller vad man ska säga, på de tre första. Sen har det bara gått utför. Hoppas på bättre tur i kommande teman!

    Det måste bara vara så! Men vi har ju några chanser till på oss som tur ;)
  • emsapemsa
    Boothwalker skrev 2013-12-11 23:18:33 följande:

    Fotografen till bild 6 svarar:


    Jaha, tror jag får lägga mig i debatten igen, via ombud förstås. Intressant att en bild på en sjungande pojke kan vara så provocerande, synd att den inte får röster i samma kvantitet som den får uppmärksamhet ;) Seriöst, vad är det negativa i att en åttaåring väljer att sjunga rockmusik? Om ett barn föredrar "vuxenmusik" framför Mojje och Smurfhits eller vad de nu förväntas lyssna på, vad är problemet?  Han har alltid gillat samma musik som vi, ända sen han var pytteliten. I två-treårsåldern var det Ola Magnell och Lars Winnerbäck, sedan blev det Dylan. Efter det hade han en Gary Moore-period och nu är Springsteen alltså största idolen, tätt följd av Stefan Sundström. Det är sån han är bara. En vanlig åttaåring som spelar fotboll, leker med kompisar, är lätt besatt av Skylanders, älskar att sjunga och har (enligt mig) ovanligt bra musiksmak. End of story!


    Jaha, tror jag får lägga mig i debatten igen, via ombud förstås. Intressant att en bild på en sjungande pojke kan vara så provocerande, synd att den inte får röster i samma kvantitet som den får uppmärksamhet ;)
    Seriöst, vad är det negativa i att en åttaåring väljer att sjunga rockmusik? Om ett barn föredrar "vuxenmusik" framför Mojje och Smurfhits eller vad de nu förväntas lyssna på, vad är problemet?
    Han har alltid gillat samma musik som vi, ända sen han var pytteliten. I två-treårsåldern var det Ola Magnell och Lars Winnerbäck, sedan blev det Dylan. Efter det hade han en Gary Moore-period och nu är Springsteen alltså största idolen, tätt följd av Stefan Sundström. Det är sån han är bara. En vanlig åttaåring som spelar fotboll, leker med kompisar, är lätt besatt av Skylanders, älskar att sjunga och har (enligt mig) ovanligt bra musiksmak. End of story!
Svar på tråden Kom in och rösta fram Årets FL-fotograf 2013 - 5. Barn