Vi ger lite allt möjligt bröd. Vissa sorter populärare än andra.
Om jag handlar så blir det oftast grövre bröd med inget eller väldigt lite socker/sirap i. Om maken handlar blir det alltför ofta lingongrova eller formfranska...
Polarbröds fruktkusar, hårt tunnbröd och rutbröd (knäckebröd) brukar vara populärt.
Om jag bakar själv brukar standardlimpa bestå av (ungefär)
degvätska: 5 dl vatten+5 dl filmjölk värmt till 37-40 grader
2 påsar torrjäst
en skvätt olja
ca 1 msk brödkryddor (Anis, kummin, fänkål beroende på vad jag är sugen på)
ca 0.5 - 1 dl vetekli eller liknande
ca 3 dl grovt rågmjöl
ca 5 dl rågsikt
vetemjöl tills degen blir lagom.
Knådar degen i ca 10 min i hushållsassistent.
Jäsa ca 1 timme
Baka ut (oftast två limpor)
Jäsa ca 45 min-1 timme till
Grädda 175 grader i 45 min - 1 timme om det är limpor.
Jag gör ofta degen ganska lös och bakar ut limporna i brödformar (rund sockerkaksform funkar om man inte har avlånga brödformar) för att få lite höjd på brödet.
Man kan "bröa" formarna med olja och rågkross för att lättare få ur limporna, botten som är viktigast.