• kara84

    ge för bröd?

    Hej!

    Det börjar bli tråkigt för min dotter (17 månader) att alltid få havregrynsgröt till kväll och morgon. Tänkte börja ge filmjölk och bröd. Vill gärna ge hembakat men hinner inte alltid baka. Jag vill gärna att brödet ska ha fibrer då hon blir hård i magen utav vitt bröd.

    Vad köper ni för bröd?

    Ni som bakar dela gärna med er av recept.

    Kram

  • Svar på tråden ge för bröd?
  • momomo

    Vi ger lite allt möjligt bröd. Vissa sorter populärare än andra.
    Om jag handlar så blir det oftast grövre bröd med inget eller väldigt lite socker/sirap i. Om maken handlar blir det alltför ofta lingongrova eller formfranska...

    Polarbröds fruktkusar, hårt tunnbröd och rutbröd (knäckebröd) brukar vara populärt.

    Om jag bakar själv brukar standardlimpa bestå av (ungefär)

    degvätska: 5 dl vatten+5 dl filmjölk värmt till 37-40 grader
    2 påsar torrjäst
    en skvätt olja
    ca 1 msk brödkryddor (Anis, kummin, fänkål beroende på vad jag är sugen på)
    ca 0.5 - 1 dl vetekli eller liknande
    ca 3 dl grovt rågmjöl
    ca 5 dl rågsikt
    vetemjöl tills degen blir lagom.

    Knådar degen i ca 10 min i hushållsassistent.
    Jäsa ca 1 timme
    Baka ut (oftast två limpor)
    Jäsa ca 45 min-1 timme till
    Grädda 175 grader i 45 min - 1 timme om det är limpor. 

    Jag gör ofta degen ganska lös och bakar ut limporna i brödformar (rund sockerkaksform funkar om man inte har avlånga brödformar) för att få lite höjd på brödet.
    Man kan "bröa" formarna med olja och rågkross för att lättare få ur limporna, botten som är viktigast.

Svar på tråden ge för bröd?