• Smilla75

    Migrationsverket, uppehållstillstånd, lång väntetid

    Migrationsverket bedömer inte din historik med tidigare anknytningar. Det är seriositeten i detta förhållande som ska värderas. Väntetiden kommer sannolikt att öka. Räkna med att det tar minst ett år i alla fall.

  • Smilla75
    whatever1986 skrev 2014-01-10 08:21:42 följande:

    Jag har en fråga till; räknas tiden från det att webansökan lämnats in eller från tiden för intervjun på ambassaden i hemlandet?

    Tid räknas från registreringsdag. Gifta brukar inte kallas till intervju. Personer som avser bli sambo kallas till intervju om det finns någon oklarhet att utreda, eller om den sökande har en historik som kan kräva uppföljning, t.ex att han tidigare varit asylsökande.
  • Smilla75
    whatever1986 skrev 2014-01-10 10:53:30 följande:

    Okey då frågar jag en sak till, registreras det när det kommer in från webansökan? För det är inte förrän nu efter intervjun som det visar något om man söker på numret på hemsidan. Vi ansökte i november och intervjun var i januari. Han sökte turistvisum i våras för att hälsa på mig, det var innan vi var gifta, men fick avslag så vi gifte oss i hans hemland i höstas och det är registrerat här i Sverige. Det är inte så roligt att vara ifrån varandra men man får härda ut och tänka positivt.
    Javisst, det gör det. Er ansökningsdag kommer att vara i november. Ni är gifta och det blir säkert inga konstigheter, mer än att ni tyvärr får vänta en tid som så många andra.
  • Smilla75
    whatever1986 skrev 2014-01-29 12:22:04 följande:
    Fick veta idag att vårt ärende ligger i Sundsvall är det någon som har erfarenhet från väntetiderna där? Om de är snabbare eller långsammare eller så? Vi har ingen handläggare än men de sa på kundservice att ärendet ligger i Sundsvall.

    Låter bra. Bättre än Solna/Norrköping.
  • Smilla75
    Anonym (i samma sitts) skrev 2014-03-17 12:42:34 följande:
    Jag har också en pojkvän ifrån Nigeria & han kommer behöva åka tillbaka snart. Läste på migrationsverkets hemsida att om man har rätt anledning kan de få komma tillbaka snabbare. Jag vet att graviditet är ett men det går inte. Har läst någonstans att psykisk ohälsa kunde vara en anledning. Finns det någon som känner till det eller har gjort det? Jag mår fruktansvärt dåligt över det här & tänkte om jag kanske kunde bli sjukskriven pga stress eller något & sen fick han komma tillbaka snabbare?
    Jag hittade en blogg om en tjej som är i samma situation & snart kommer skiljas från sin sambo. Jag tycker det känns lite skönt att läsa om andra som vet hur det är. Någon som vet andra bloggar om detta? Kanske någon som kommit lite längre i processen är den här bloggen. Det blir lite trygghet på något sätt för jag känner gemenskap. 
    (Här är den jag hittat än så länge www.junglefever.blogg.se)
    För psykisk ohälsa krävs det att det finns ett barn som riskerar fara illa av förälderns bristande omsorgsförmåga.
    Alla mår ju dåligt av att vara ifrån sin partner.
  • Smilla75

    Det är tyvärr väldigt långa väntetider och dessutom skiljer det sig åt mellan olika enheter (8månader-2år cirka). Därtill lär väntetiden öka. Verket har inte fått mer resurser trots enorm asylinvandring utan tvingas flytta över personal från tillstånd till asyl som måste prioriteras. Mitt råd är att träffas under ansökningstiden för något annat framstår inte som seriöst i ett förhållande.

  • Smilla75

    Ansökan ska ske utanför Sverige.
    Har man tidigare sökt asyl eller på annat sätt visat att vistelsen i Sverige är av centralt intresse kommer man att tas ut till intervju.
    Huruvida man söker elektroniskt eller på papper är inte av sådan avgörande betydelse om ni tror. Snitttiden för ansökan innebär inte att de flesta får vänta så lång tid. De flesta får besked fort, eller så tar det betydligt längre tid än snittet.

  • Smilla75
    beso skrev 2015-01-12 20:49:30 följande:

    Hej alla! Vi e många som går igenom detta.. Ger både hopp o väcker än mer förtvivlan att läsa om era situationer.. Min man har också tvingats resa till sitt hemland Nigeria för att ansöka UT 1a januari 2014. Redan nu känns det som om att minst en evighet har passerat.. Han har fyllt i sin ansökan på webben 3jan och jag fyllde i min del samma dag. Inte förrens idag 12jan visade det på mig.verkets sida att vårt ärende är regestrerat. (Trots att dom per telefon sagt att d regestrerats redan förra veckan..) Han är den bästa 'styvpappan' i världen till mina yngsta som på eget initiativ kallar honom babba och frågar efter honom varje dag. Det är grymt att det kan ta upp till ett helt årr(!!?!!) innan familjen kan få fortsätta leva ett välfungerande lyckligt liv tillsammans..särskilt då detta går ut över oss alla i familjen som befinner oss i en väldigt svår situation på många andra sätt också. Ska söka förtur..men vågar knappt hoppas...är livrädd! Hoppas vi är fler som kan följas åt.. Krm..


    Varför ska du söka förtur? Det förutsätter att man har särskilda skäl, normalt graviditet eller gemensamma barn. Alla omotiverade förtursbegäran stjäl en stor del av handläggarnas arbetstid som kunnat ägnas åt handlägga ärenden.
  • Smilla75
    Cutiie skrev 2015-01-14 10:36:21 följande:

    Hej! Fick reda på att vår ansökan står i kö för att tilldelas en handläggare vid tillståndsenheten i Umeå. Så jag undrar om någon har erfarenhet av tillståndsenheten Umeå? Hur kan jag få kontakt med dom? Har sökt på Google efter deras nummer men får inte fram något? :/


    Det är inte meningen att du ska ringa tillståndsenheten i Umeå. Ring Upplysningen om du har frågor. Om din fråga är hur lång handläggningstiden är så ring inte, den kan inte besvaras.
  • Smilla75

    Väntetiderna som anges innebär att de senaste 3 månaderna har 90 % fått beslut inom den tiden.

    Väntetiderna väntas öka eftersom Migrationsverket inte längre ska prioritera webansökningar framför pappersansökan. Å andra sidan söker alla på webben numera så det gör inte så stor skillnad som man kan tro.

Svar på tråden Migrationsverket, uppehållstillstånd, lång väntetid