• FruHH

    Recept på Viktväktar-lasagne??

    Japp, som överskriften säger... Jag efterlyser ett recept på Viktväktar-lasagne. Någon som har det? Vet ni även hur många points det är i en portion?

    Tack på förhand !!!

  • Svar på tråden Recept på Viktväktar-lasagne??
  • AnnCamilla

    10-12 portioner

    22-24 lasagneplattor, färdigkokta eller av hemlagad pasta

    Köttfärssås:
    750 g nötfärs
    3 msk margarin
    3 gula lökar
    2 burkar (à 400 g) krossade tomater
    4-5 msk tomatpuré
    2 buljongtärningar
    2 tsk smulad timjan
    2 vitlöksklyftor
    salt, peppar

    Ostsås:
    1 l mjölk (standard)
    1 dl vetemjöl
    50 g margarin
    5-6 dl (200 g) riven lagrad ost
    salt

    Gör så här:
    Lasagne är en bra bjudrätt som kan göras i ordning i förväg och sedan bara gratineras före serveringen.
    Receptet är lagom för den vanliga ugnslångpannan (30 x 40 cm).

    Köttfärssåsen:
    Skala och hacka löken.
    Hetta upp en stekpanna, lägg i fettet.
    Bryn köttfärsen, halva mängden i taget, rör den smulig med gaffel.
    Lägg över den i en stor gryta (3-4 l).
    Fräs löken efter köttfärsen.
    Häll i lite vatten (0,5-1 dl) och häll lök och sky i grytan.
    Tillsätt burktomater, tomatpuré, buljongtärningar, kryddor och skalad och pressad vitlök.
    Koka under lock på svag värme ca 20 min.
    Smaka av med lite salt och peppar.

    Ostsåsen:
    Vispa ut mjölet med lite av mjölken till en slät redning.
    Koka upp resten av mjölken med fettet.
    Häll i redningen under omrörning, rör tills det kokar upp igen och koka 3-4 min på svag värme.
    Tag kastrullen från värmen, rör ner ca 3 dl av den rivna osten och smaka av med salt.

    Smörj långpannan.
    Häll på hälften av ostsåsen och bred ut den.
    Varva plattorna i tre lager med köttfärssås i de två mellanvarven.
    Bred ut resten av ostsåsen överst.
    Så långt kan lasagnen göras klart i förväg, täckas med folie och förvaras svalt till nästa dag.
    Eller också kan den gratineras direkt.
    Strö över resten av osten.
    Gratinera mitt i ugnen, varm lasagne 15-20 min i 225° , kall lasagne ca 30 min i 200°.
    (1 portion = 8 *)

  • FruHH

    TACK, TACk snälla ni! Kanonbra... nu ska här lagas mat

Svar på tråden Recept på Viktväktar-lasagne??