• kvs

    Varför hatar folk MP?

    Quintus Zebra skrev 2014-05-11 01:45:07 följande:
    Nu var det inte riktigt det jag skrev om, men självklart finns det massor. Ekonomiska

    I modern tid har FN och diplomati och folkliga protester och ekonomiska sanktioner använts.

    Har FN verkligen lyckats förhindra något krig? Folkliga protester går gärna över i våld förr eller senare, se Maidan...

    Ekonomiska sanktioner kan fungera skapligt, men knappast som förebyggande åtgärder.


    Quintus Zebra skrev 2014-05-11 01:45:07 följande:
    Men ett exempel på en metod är mycket äldre än så. Mohismen var en filosofisk skola som växte fram under en av Kinas mest krigiska perioder, cirka 500 år före vår nuvarande tidräkning. De hade en bland annat en stark dragning till pacifismen, vilket fick effekten att de utvecklade metoden att bygga befästningar och fort för att skydda sig utan att behöva kriga. De hade även specialutbildade "belägrings"-experter som erbjöd sina tjänster byar att skydda sig och överleva belägringar


    Nu kanske jag är trög, men att bygga fort och befästa städer låter ju helt klart som ett klassiskt försvar i min öron. Det är väl ingen som har propagerar för idén att bygga upp en armé för att kuva våra grannländer?
    Quintus Zebra skrev 2014-05-11 01:45:07 följande:
    Men du får gärna ge mig ett exempel på ett liten land, med Sveriges typ av befolkning (tills stor del stadsbor utan varken vapenvana eller vana att klara sig utan bekvämligheter), som med våld har lyckats försvara sig mot en starkare fiende? 
    Både Vinterkriget och Fortsättningskriget gick ju skapligt för finnarna även om de tekniskt sett förlorade.
    Visst, nu kan du säkert underkänna det exemplet då dina kriterier är oerhört smala och jag är inte säker på det finns något land som ens uppfyller dina kriterier.

  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-05-11 02:23:46 följande:
    Ja, som jag sagt hela tiden så har fredliga metoder i alla tider varit en del av försvaret. Frågan var om man kunde försvara sig utan våld. Befästningar var svaret. Och med exemplet från Kina ville jag visa att det faktiskt var pacifister som varmed och utvecklade denna konst.
    Ehh? Nåja, innebär ett ickevåldsförsvar att vi bygger upp ett försvar så starkt att det avskräcker eventuella fiender från fientliga handlingar mot oss så är jag med, tycker dock det är lite missvisande att kalla det ickevåld. Jag förmodar att dina kineser faktiskt hade försvaret sina befästningsverk om någon gått till anfall?
    Quintus Zebra skrev 2014-05-11 02:23:46 följande:

    Jo, Sverige idag passar väl ganska bra in. Personen i fråga bad mig ge exempel, och då bad jag om ett exempel som visar att ett Sverige som det som Sverige (ett stort land med liten befolkning, som mest bor i städerna och som inte har stor vapenvana) har en chans att försvara sig med vapen i hand.

    Finland för 70 år sedan är nog ingen bra jämförelse med Sverige nu, enligt mig då.
    Vad har jag missat? Har Sverige besegrat en övermäktig fiende i modern tid?
    Quintus Zebra skrev 2014-05-11 02:23:46 följande:
    Nu generaliserar du väldigt. Passar på att bidra med en rätt bra samling med just fredliga protester i historien.

    en.wikipedia.org/wiki/Nonviolent_resistance

    Notera gärna att mellan 1966 och 1999 så övergick 66 stater från diktatur till demokrati. I 50 av dessa spelade fredliga protester en avgörande roll.
    Mm, och det verkar ju minst sagt vara ett varierande resultat. De allra flesta har ett gäng dödsfall på båda sidor och visst jag köper att det nog är ett bättre alternativ en fullskaligt inbördeskrig. Sen handlar det ju mycket om timing i det hela, hade de olika protesterna i Östeuropa fungerat om inte Sovjetunionen var väldigt svagt? Hade Ghandis rörelse lyckats om inte Britterna hade varit någorlunda samarbetsvilliga?


  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    1.Förlåt, men jag köper inte det där med krig när inga alternativ finns. Dels för att du nog har skrivit tidigare att du hellre vill att Sverige dödar folk än slickar röv? Eller vad menade du? Och dels för att våld är långt ifrån sista utvägen idag, du och många andra verkar av någon anledning, och i brist på vetenskapliga belägg, ha en övertro till just våld och krig som problemlösare. Om krig verkligen sågs som den sista utvägen hade hade man ju mer seriöst faktiskt studerat hur effektivt krig är, och då hade nog satsningarna på alternativa lösningar i alla fall varit i närheten av satsningarna på ny militär teknik,
    och då hade resonemanget nog inte varit som idag, där ifrågasättandet av krig hånas högt och lågt.
    Vad är din lösning då? När dialogpolisen har misslyckats, vad gör man då?
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    Åter igen. I Sverige vill majoriteten inte ha krig. I Sverige är neutraliteten starkt förankrad hos en majoritet av befolkningen.I det ögonblick vi tvingas ta upp vapen mot någon är vi ofria.
    Vi är ofria i samma ögonblick som vi tappar viljan att försvara oss. För att använda en gammal klysha "Freedom isn't free".
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    Och jag väntar fortfarande på en enda källa eller ett enda historiskt exempel som visar att ett litet land, med Sveriges typ av befolkning (människor uppvuxna med ett rikt lands bekvämligheter) bäst försvarar sin frihet med vapen i hand. För egen del ser jag tydliga historiska exempel på det motsatta. Att Sverige bör satsa på helt andra strategier om vi vill behålla vår frihet.
    Kan du ge ett enda exempel på det motsatta? Dvs ett land med Sveriges typ av befolkning som misslyckats med att försvara sin frihet med vapen i hand. Jag tror nämligen inte att det finns något vilket gör din begäran något märklig...
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    2. Du får tro det. Men att kräva att vi över tid ska satsa mängder av miljarder på en strategi, enbart för att du tror det? Var är bevisen.Var är beläggen? Historien visar ju tvärtom att det är helt andra saker än motståndarens försvarsstyrka som får en aggressiv makt att anfalla. Historien visar att det inte alls är de länder som har bäst försvar som är bäst på att hålla sig utanför krig.Historien visar att aggressiva makter är orationella och knappast resonerar så "logiskt" som du vill framhärda.
    Jag vet inte om jag köper att aggressiva makter skulle vara irrationella. Visst finns det exempel på sådana, typ Pol Pot, men majoriteten vet absolut vad de sysslar med. Som med så mycket annat handlar det om en risk/reward-analys. Ju större försvarskapaciteten är hos ett land desto högre är risken.
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    3. Jag värdesätter också ditt liv och din frihet. Därför vill jag satsa på de strategier som fungerar. Inte på strategier som åter och åter igen mest skapat avskyvärt lidande och förtryck.
    Jag förstår dock din övertygelse. Jag tycker precis som du att det finns saker som är värre än död. Fast jag inser ju att vi är olika du och jag. Om Sverige hamnade nära ett krig, hade jag offrat allt för att undvika det kriget och för att skydda människors liv och frihet. Men för egen del dör jag hellre, än jag med vapen i hand dödar någon annan enbart för att den personen råkar ha en annan nationalitet, eller för att maktgalna makthavare försöker övertyga oss om att vi är fiender.
    Vi kan dra ett väldigt enkelt exempel. Någon snubbe bryter sig in i ditt hus, låser in frugan och ungarna i källaren, börjar möblera om och dessutom bjuder han in sina polare. I det här läget hade de flesta av oss ringt polisen. Hur hade du gjort och varför är det en bättre lösning?
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    4. Ja, de flesta skulle nog finna krig ganska outhärdligt. Som ett enormt lidande. Men jag vet att vissa verkar finna det spännande och hedersamt. Men för att minska allmänhetens lidande ska vi nog undvika krig så mycket vi kan.
    Ett par år av krig kanske är att föredra mot ett hundratal år av diktatur och förtryck?
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    5. Det har jag vad jag vet aldrig sagt. Det är inte det jag menar. Däremot så säger jag att våld och krig är enormt överskattade. Att historien tyder på att de är väldigt dåliga verktyg. Och att det tyvärr saknas forskning om exakt hur bra/dåligt dessa dyra metoder fungerar.
    Det är svårt att göra en kostnadsanalys på det hela då alternativkostnaden är högst teoretisk. Hade det varit bättre i det långa loppet om västmakterna tuffat på mot Moskva och avsatt Stalin och gett Östeuropa sin frihet? Kanske, vi vet inte vad det hade kostat att nå Moskva eller ens om västmakterna hade vunnit.

    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    5.1 Att du enbart återkommer till Hitler är kanske lite talande? Man kan inte dra slutsatser enbart från EN historisk händelse. Blundar du för merparten av alla krig som varit helt misslyckade? Det är nog inte så objektivt i så fall.
    Jag ser väldigt få positiva saker med andra världskriget. Det var ett stort misslyckande från början tills slut.
    Men ja. Att kriget slutade var bra. Det var positivt att Västeuropa var så fruktansvärt trötta på krig att man genom fredliga strategier ville förhindra att västeuropeiska länder krigade mot varandra igen och förhindra att en ny Hitler växte fram, Det var positivt att man för en gångs skull i historien och på en plats i världen faktiskt fokuserade på det som fungerar. Om man efter kriget hade valt din strategi. Att försöka säkerställa freden i Europa genom upprustning, och starkare försvarsmurar mellan länder. Då hade resultaten nog varit mindre lyckosamt.
    Var det inte det man gjorde? Kalla kriget präglas ju definitivt av upprustning och terrorbalans. Att gamla fiender blev vänner är inget nytt.
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    5.2. Nej!! Hur menar du nu? Menar du att Andra Världskriget ledde till mer frihet? För vem? Vem blev friare? Vem blev friare av att sådana som Stalin och kolonialmakter som Storbritannien och Frankrike fick mer makt? Blev Östeuropa fritt? Blev Västtyskland fritt? Blev Japan fritt?  Vem blev fri?
    Vem blev fri av att atombombsmördare och stalinister tog ett starkt grepp om världen? Vem blev friare av kalla kriget, och alla dess offer?
    Andra världskriget slut är startskottet för avkoloniseringen. Det är också startskottet för demokratiseringen av Tyskland och Japan och det har väl gått rätt bra, det har definitivt inneburit ökade friheter för dess medborgare.
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    5.3. Ja. Antagligen. Som sagt. Att framställa Andra Världskriget som ett exempel på en lyckad våldsaktion är lite märkligt. Miljontals civila dog. Miljontals soldater dog. Folk bombades med atombomber. Sex miljoner judar, minst 250.000 funktionshindrade, enorma mängder romer och massa andra avrättades. Det är knappast en lyckad aktion. Det är knappast ett argument för att krig är bra! Självklart borde man om man fick börja om, göra på ett helt annat sätt.
    Som sagt, vad är alternativkostnaden? Visst, det kanske var ett misstag när UK och Frankrike kliver in för att försvara Polen. Hitler kanske faktiskt hade varit nöjd efter det och dedikerat resten av sin politiska karriär till att göra Tyskland till ett bättre land för alla, oavsett etnicitet. Japan hade kanske gett upp sina planer på att bli självförsörjande och istället satsat på frihandelsavtal, vem vet?

    Jag gillar mina citat och slänger in ett annat här:

    "The only thing necessary for the triumph of evil is that good men should do nothing"









  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 14:34:22 följande:
    Nej. Läs igen. Se ordet OM!
    Menar du alltså att hon målar upp ett helt hypotetiskt scenario utan anknytning till verkligheten?

    Ett favoritcitat från hennes tal är:

    "Vi i Miljöpartiet ifrågasätter vad som säger att den svenske mannens rätt att äta kött ska gå före den sudanesiska kvinnans rätt att slippa få sin skörd förstörd av klimatförändringar. Vi måste våga ifrågasätta normerna."

    Nu utpekar hon alltså den svenska mannen som orsaken till hungersnöden i Afrika, hade det inte varit naturligare att gruppera in alla svenskar i det uttalandet (om man nu anser att det finns ett samband)? Nu målar hon upp ett "vi mot dom"-scenario (som redan påpekats har SD fått mycket kritik för det), men nu är det helt plötsligt OK?
  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 16:52:59 följande:
    Nej, det menar jag inte.

    Jag menar att hon talar om normer. Hennes syfte är inte att skuldbelägga en hel grupp. Och det gör hon inte heller.

    Och jag menar att det knappast är citat som visar att hon är "manshatare".
    Visst skuldbelägger hon en hel grupp, det går inte att se på något annat sätt. Möjligen kan man hävda att det är ett klumpigt uttalande och att vad hon egentligen menar är att VI (oavsett kön, religion, sexuell läggning, ålder eller etnicitet) i västvärlden måste tänka över hur vi lever. Tidigare i sitt tal har hon påpekat att majoriteten av Sveriges befolkning INTE är vita medelålders heterosexuella män, men trots det är det den gruppen hon pekar ut som ytterst ansvarig för svälten i Sudan.

    Tove Lifvendahl skriver lite grann om det hela:

    www.svd.se/opinion/ledarsidan/politisk-retorik-som-skuldbelagger-kollektiv-ger-vi-och-dom-tankande_3721570.svd

    Jag kan inte se på vilket sätt att normer skulle vara förmildrande, du får gärna förklara. Till syvende och sist handlar det ju om generaliseringar.
    ----

    Överlag tycker jag det är väldigt fascinerande med feminister och antirasister, både grupperna säger sig jobba för att alla ska ha samma möjligheter oavsett kön och etnicitet. Trots det är det svårt att hitta någon som är så snabb att dela in folk i fack och ge folk egenskaper och rättigheter pga yttre attribut...
  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:39:06 följande:
    Det är enkelt. Du misstolkar henne. Medvetet eller omedvetet.

    Läs det hon säger, inte det du tror att det betyder..

    Citera när hon säger att vita män är skyldiga för svälten i Sudan, inte där hon säger något annat som du tolkar och tror att det betyder det.
    ?Kvinnor är en bättre mall för klimatlösningar än män. Det är de rika männen som orsakar utsläppen och de allra fattigaste kvinnorna som drabbas av dem,?

    ?Vi ifrågasätter varför mannen som flyger på sina affärsresor ska få en egen central flygplats i centrala Stockholm medan den kvinnliga studenten inte har någonstans att bo?

    ?Man kan faktiskt höja skatten på inkomster på över 40.000 kronor i månaden, som det oftast är män som har"

    "Motsträviga åsnor" kallar hon männen i Alliansregeringen. /Caroline Karlsson på GP om Romson

    Några andra citat har du redan fått. Jag kan inte se det på något annat sätt att än att hon pekar ut män som bovar och kvinnor som hjältar. Grova generaliseringar står som spön i backen och det är ett utpräglat vi och dom-tänk.

    Toves krönika har du fått, här kommer två andra som delar min åsikt.

    www.gp.se/nyheter/val2014/riksdagsvalet/1.2418922-analys-vita-medelalders-man-undanbedes

    www.dn.se/valet-2014/retorikexperten-asa-romsons-tal-hade-passat-battre-i-kamratposten/
  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    12. Ja. Men inte mellan länderna i Västeuropa. Den del av världen där det innan WW2 hade krigats hela tiden. Och där det efter WW2 inte har krigats alls. Den delen av världen som faktiskt lyckats behålla freden i snart 70 år.
    Detta uppnåddes inte genom starkare försvarsmurar mellan Västeuropeiska länder. Utan tvärt om genom färre murar, mer öppenhet, mindre hotfull retorik, mer mångkultur o.s.v.
    Visst ska man inte underskatta Kol- och Stål-unionen, den har nog gjort en hel del. Det är dock inte hela sanningen, Järnridån är definitivt en enande faktor, du kan inte bara titta på en enskild del av världen och ignorera vad som händer utanför den valda delen.

    Vidare skulle jag också vilja lyfta fram nationalstaten, Västeuropa har inte haft något direkt "behov" av något balkankrig. ETA och IRA är väl gränsfall, men det är väl inte krig i ordets egentliga mening.

    Förövrigt, "mindre hotfull" retorik? Kalla kriget definieras till stor del av just hotfull retorik.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    13. Jo. Jag kan faktiskt inte de respektive ländernas historia tillräckligt bra för att svara på i exakt vilken mån de blev fria och i vilken mån de tvingades och påverkades av "vinnarna" av WW2. För just västmakterna har ju efter WW2 tvingat på sin ideologi på stora delar av världen, med både våld och ekonomi och politik som "vapen". Väst har ju till stor de lyckats med det som Stalin ville, d.v.s. att göra sin ideologi till norm i världen.
    Och som sagt; Östeuropa och många andra länder fick nya herrar och nya ofriheter. Att utmåla slutet på WW2 som lyckligt är gravt förenklat.
    Det har hållits fria val i både Tyskland (Västtyskland) och Japan sedan 1945, de enda ofriheter dessa länder fick utstå (och fortfarande utstår) är militära.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    15. Nej, det var nog en direkt effekt av valet att använda våld. "Västmakterna" rådde nog inte på Tysken själva.  De behövde Sovjet. Det var ju till stor del Stalin som besegrade Tyskland. Att han skulle få en del av vinstpotten är ju lika självklart som att "vinnarna" i väst skulle få det?

    Tror du på allvar att det hade varit bättre för oss efterlevande nu om väst inte hade avslutat kriget där utan istället hade gett sig på Sovjet? Eller vad menade du? 
    Sovjet behövde UK och USA mer än vad UK och USA behövde Sovjet och nog hade Tyskland även besegrats i ett scenario där Sovjet förhåller sig neutralt och aldrig blir invaderat.

    Det är ingen omöjlighet iaf, för oss i Sverige hade det nog spelat mindre roll, men nog hade Östeuropa varit mer utvecklat idag om inte Sovjet satt klorna i dom. Men som sagt, svårt att säga då det är väldigt svårt (läs omöjligt) att ta fram en alternativkostnad
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    17. Det kan vi aldrig veta. Jag tror ju att det fanns bättre sätt. Jag bara kom med exempel som visar att sättet man bekämpade Hitler med knappast var effektivt.  Och man självklart borde ha gjort annorlunda.
    Hur borde man ha gjort? Västmakterna försökte ju in i det längsta att förhindra ett krig. "Peace in our time!" /Neville Chamberlain.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    18. Nja. Men du verkar motsätta dig mer forskning? Och förlöjligar de som försöker komma med alternativa lösningar?
    Jag har fortfarande inte förstått vad dessa "alternativa lösningar" innebär. Så utveckla gärna där. Det är väl ingen som motsätter sig att vi ska försöka förebygga krig i största möjliga mån, men om det skulle komma till det kan det vara värt att vara förberedd, tycker du inte det?

    Förövrigt får du gärna svara på inlägg #879



  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    1. Tror jag har talat rätt lite om dialogpoliser. Dialog med aggressiva krigsmakter är nog sällan så effektivt.
    Politik och ekonomi är nog mer effektivt. Och fredliga försvarsmetoder. Har skrivit en del i tråden om du är intresserad.
    Jo, jag har sett lite spridda tankar. Brända jordens taktik t ex, jag vet inte om jag tycker att det är bättre att ge sig på civilbefolkningen än angriparen.

    Ekonomiska sanktioner kan fungera, men om vi återgår till WWII så var ju Japans drivkraft (och till viss del Tysklands) att bli självförsörjande. För att upprätthålla dessa behöver man också en hel del vapenskrammel för att de ska efterlevas.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    2. Det bestämmer inte du. Vi är ofria i samma ögonblick som någon annan tvingar oss kompromissa mot våra allra viktigaste värderingar.  I Sverige är många stolta över att vi inte har krigat på 200 år. Många är stolta över vår neutralitet.
    Att vara neutral står inte i motsatsförhållande till att ha en väpnad styrka.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    Det finns andra sätt att stå upp för sina åsikter än med vapen i hand. Tittar man historiskt är det till och med bättre att göra det med fredliga medel.
    Vad baserar du det på?
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    en.wikipedia.org/wiki/Nonviolent_resistance

    Notera gärna att mellan 1966 och 1999 så övergick 66 stater från diktatur till demokrati. I 50 av dessa spelade fredliga protester en avgörande roll.
    Vilket har att göra med att det är en period som lämpar sig väldigt väl för den typen av aktioner. Nu vet jag inte vilka dessa 50 länder är, men jag gissar att det handlar om före detta kolonier i slutet på 60-talet och sovjetrepubliker i slutet på 80-talet.

    Anledningen till att de lyckades var att det inte fanns något direkt motstånd, de gamla imperialistiska stormakterna var beredda att ge upp sin kontroll, frågan var när och hur. Sovjet var på fallrepet, jag tvivlar på att dessa fredliga protester hade varit lika lyckade 20 år tidigare, vilket Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968 vittnar om.

    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    3. Vi har diskuterat länge nu. Min förfrågan är inte märklig alls.
    Jag kan ge exempel på små länder som hållit sig utanför krig med andra medel än krig och starka försvar. Det är knappast märkligt att jag tycker att vi ska lära oss av historien.
    Exakt vad får någon att tro att Sverige kan hålla sig utanför krig genom att rusta upp?
    Som sagt, det finns inget land av Sveriges kaliber som någonsin har varit i krig.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    4. Tittar man på de krig som startats så har väldigt få startats av "rationella" skäl. Människor är irrationella. De styrs av känslor. Av inre opinion inom landet. Av grupptryck. Av viljan att locka till sig sexuella partners. Av viljan att klättra i hierarkin. Och så vidare. Människor är inte rationella datorer som följer förenklade teorier.
    Ja? Skulle dock fortfarande vilja hävda att en förkrossande majoritet av alla krig har startats av skäl som mer makt och ökat rikedom. Det är för mig iaf klart rationellt.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    5. Vad har du för belägg för detta? Exempel?
    Vill du ha belägg för att det är större risk att saker går åt helvete om försvararen har större försvarskapacitet? Det är fler personer som coolar varje år när det försöker bestiga Mount Everest än det är som kastar in handduken när det bestiger Himmelbjerget i Danmark... Det är lite samma principer som jobbar här.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    6. Du kan inte jämföra inbrott och krig.
    Inte vad är den stora skillnaden? Jag inser också att det sker på olika skalor, men nog finns det en hel del likheter.

    Hade du i det här läget ansett att det varit OK att polisen tvingar dina "husgäster" att lämna platsen?
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    7. Valet står inte mellan dessa två. De flesta "frihetskrig" leder till att en ny diktator tillsätts. Krig är ett väldigt dåligt sätt att skapa demokrati. Se länken ovan
    Visst är det så. De allra flesta revolter, väpnade eller ej, får inte avsedd effekt.

    Vad gäller spridandet av demokrati så räcker det inte med att störta diktatorn nej, det måste också finnas en folklig vilja och en förståelse för vad det innebär.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    8. Jag är rätt säker på att det hade varit dåligt. Ett storkrig till. Med miljoner döda? Om Stalin hade vunnit vad hade hänt då? Och om väst hade vunnit?  Frågan är vad ofta maktgalna västmakter med fingret på atombombsknappen hade hittat på utan motvikt? .
    Nog hade det varit en hel del dödsfall, men Östeuropa hade fått sin frihet betydligt tidigare. Jag säger inte att det hade varit bättre, men det finns en möjlighet att det hade blivit det. Eller att västmakterna tuffat vidare in i Tjeckoslovakien, Östtyskland, Polen och Ungern och befriat dessa innan röda armén dök upp.

    Jag har väldigt svårt att se att avsaknaden av Sovjet skulle ha gjort att västmakterna skickat atombomber till höger och vänster. Hade det varit så hade ju atombomber använts flitigt under 90-talet, vilket inte skedde.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    10. Ja. Det gäller att stå upp för sina värderingar. Frågan är vad som är meningen med att vinna mot "ondskan" om man själv väljer att bli ond för att lyckas vinna?
    Jag ser inte självförsvar som ondska.



  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    1. Självklart är det inte hela sanningen. Ignorerar inget. Men freden i Europa beror väldigt mycket mer på fredliga strategier än på försvarsmurar.  Europa var efter kriget en rik del av världen som var trött på krig. Och då satte man upp målsättningen att det inte skulle bli fler krig i Västeuropa. Och så gjorde man slag i saken. Självklart ska man studera de metoder som fungerar.
    Absolut, men det är ju inte första försöket att skapa varaktig fred. Wienkongressen 1815 försökte göra samma sak, efter WWI skapade man NF.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    2. Nationalstater finns väl överallt? Fanns väl innan Andra Världskriget?  Snarare är det nog en ofta avtagnande nationalism oh EU och den fria rörligheten och minskade gränser och skillnader mellan "nationer" som har gjort det otänkbart för forna fiender att kriga mot varandra.
    Min poäng är att Västeuropa är en väldigt stabil zon och har varit det sen iaf 1920.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    3. Inom det område där man inte längre accepterade krig.
    Som sagt, det är inte första gången som man "inte längre accepterade krig". Jag vill hävda att det är många andra faktorer som spelar in här än att FN är vida överlägset NF.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    4. Nej. Både Japan och Västtyskland styrdes ganska ordentligt efter kriget. Det finns massor skrivet om detta. Fria val visst. Men efter västerländsk modell.
    Jo, visst försöker man styra i vilken riktning landet ska ta, men det ges rätt fort upp när Kalla kriget startar upp.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    5. Vi har olika åsikter om det där. Stalin neutral? I vilken verklighet var han kapabel till det?
    Jag tror inte heller att Stalin skulle kunna hålla sig neutral, min poäng var den att Sovjet intåg i kriget inte var nödvändigt för att besegra Tyskland även om det snabbade upp processen.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    6. Som sagt. Om väst med våld hade tvingat Sovjet och Östeuropa att överge kommunismen. På vilket sätt är man bättre än Stalin då?
    1945 var det bara Sovjet som var kommunistiska. Visst, var folkviljan att fortsätta vara kommunistiskt så ska de väl få vara det så länge alla som vill har möjlighet att lämna landet.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    7. Man skulle efter Första Världskriget gjort ungefär det man gjorde efter andra.
    I mång till mycket var det ju det man gjorde. Hårda straff för Tyskland och man upprättar en internationell sammanslutning för fred (NF/FN).
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    8. Då får du läsa på. Om du är intresserad. Har skrivit lite innan här i tråden. men det finns massor av annat skrivit. Alla nationalstater har ett ickevålds försvar också.
    Jo, visst finns det folk inom försvaret som inte bär vapen, men likväl utför viktiga uppgifter. De har ju svårt att fungera utan varandra i min värld dock.

    Det är fullt möjligt att de miljöpartister som tagit fram det här förslaget är bra mycket intelligentare än vad jag är och att jag i min dumhet inte förstår deras briljans, men jag kan verkligen inte få ihop det här.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    Sen det bästa försvaret är ju att helt hålla sig vid sidan om. Neutralitet har ju funkat för både Sverige och Schweiz. Det sämsta vi kan göra är ju att gå med
    i folkrättsbrytande NATO.
    Till viss del kan jag ju hålla med, men man kan inte helt undgå att tänka på den här dikten:

    I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
    Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
    Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
    Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.








  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 19:28:05 följande:
    Som sagt. Är ingen fan av Romsons insats i Almedalen.

    Hon försöker fiska feminister och gör på fel sätt.

    Men manshatare?
    Njää, jag skulle väl inte vilja kalla henne en manshatare pga av det här, men nog är det en smula suspekta uttalanden som skulle orsakat ramaskri om de handlat om någon annan grupp.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 19:28:05 följande:
    Flera av citaten ovan är väl sanna?Som att de flesta högavlönade är män Och som att de flesta som tjänar på och orsakar miljöutsläpp är män, och att många av de mest utsatta i världen är kvinnor. 

    Eller?

    Får man inte tala om detta?
    Men de flesta män är inte högavlönade, det flesta män orsakar inte några miljöutsläpp i högre utsträckning än kvinnor.

    Givetvis får man tala om det och jag tycker till och med att man ska prata om det, vad jag stör mig på är den här "Sparka uppåt, men inte neråt"-principen. Eller om man så vill att det är OK att generaliser bland vissa grupper, men inte bland andra.
  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-09-28 11:04:02 följande:
    Att bygga trafiken förbi storstäder, att skapa cirkelformade vägnät (istället för vägnät där allt går via centrum) är jättebra. Problemet med de här storsatsningarna är dock att de ofta är feldimensionerade.

      Forskning visar att det är extremt svårt att bygga bort trafikproblem i storstäder. För stora vägsatsningar leder på sikt till ökad biltrafik och inom några år är problemen tillbaks där de var från början.
    Det där argumentet brukar föras fram, men jag har svårt att se vad det skulle bero på. En betydligt rimligare förklaring är att befolkningsmängden ökar (i Stockholms fall är det väl kring 40 k/år) och att dessa nya "stadsbor" bor på platser dit kollektivtrafiken är mindre bra och därmed är beroende av bil.

    Nog för att det är högst anektdotiskt, men jag är själv uppvuxen i en av Stockholms förorter och jag kan inte påminna mig om att jag någon gång hört någon beslutat sig för att ställa bilen pga trafiksituationen. Snarare är det tvärtom, man vill inte riskera att bussen fastnar i en trafikstockning och att man därmed missar sin anslutning. Alternativt väljer man att flexa järnet och åka till jobbet på udda tider, då är turtätheten sämre och bilen är det naturliga valet.
Svar på tråden Varför hatar folk MP?