Utredningsperiod: 20**
Uppdragsgivare: Hemligt
Psykolog: ****** ******* Leg psykolog, specialist i klinisk psykologi.
Frågeställning:
Bokstavsdiagnos? Kompletterande utredning till den tidigare utförda psykologutredningen.
Tidigare utredning:
1: Patienten påbörjade en psykologiutredning inom beroendevården pga med rastlöshet, oro, dåligt tålamod år 2***.
Ska ha visat mycket problembeteende i skolan i redan ung ålder. Levde ett tufft liv fyllt med spänningar och kickar. Patienten avbröt kontakterna med alla sina kontakter och försvann.
2: Läkarbedöming under 2 besök inför behandlingshemsplacering i oktober 2*** hos beroendemottagningen ””””””””””” kommer man fram till misstänkt adhd, misstänkt borderline och antisocialpersnolighetsstörning. Rastlöshet och irritabilitet samt nedstämdhet konstateras. Stort problem med impulsivitet, lättväckt aggressivitet och våldsamhet sedan barndomen. Ångrar inte våldshandlingar. Förhöjd aktivitetsnivå som håller ångesten borta.
3:Patienten har genomgått neuropsykiatrisk utredning hos ********** år 2***.
Utredningen var svår att göra, patienten uteblev ofta. Patienten var inte intresserad av att delta i utredningen och personlightesbedömning kunde inte genomföras. Utredningen kom fram till att det dominerande problemet var nedsatt förmåga att hantera aggressiva impulser, inklusive en påtaglig känslokyla och tecken på hänsynslöshet, med andra ord en uttalad empatistörning. Utifrån barndomsanamnesen med modern uppmärksammades problembeteendet tidigt ELS “var fruktansvärt aktiv, galen,vild”. Utifrån den genomförda bedömningen med neuropsykologiska testinstrument konstaterades normalgod mental flexibilitet och normal begåvningsnivå. ELS avvek sedan från platsen och kontakten återupptogs år 2**** genom beroendeakuten. Patienten anger att det är risk att hon återfaller i våldsamt eller självskadebeteende. ELS remiteras till RPÖV men återremitteras i ****.till beroendemottagningen i ********************
UPPVÄXT:
Detaljerad beskrivning av patientens bakgrund finns i den tidigare utredningen.
Men det framkom att det fanns en journal från BuP bla sedan ELS tillsammans med en annan tjejkompis tillfogat en jämnårig tjej enorm smärta genom tortyrliknande medel i ett hus i något som ELS då kallade lek. ELS visade inga synbara tecken på ånger när vi pratade om det.
Kompletterande droganamnes/kriminalitet:
Intensivt blandmissbruk med marijuana och amfetamin som huvuddrog. Haft många domar på sig men som inte ledde till åtgärder.LVU 15 år gammal. Aldrig fängelsestraff trots omfattande kriminalitet.
Symptom/Psykisk ohälsa:
1. Blir alltid rastlös.
2: Sömnsvårigheter, svårt att somna.
3: Jobbiga relationer med kompisar och partners, blir ofta osams med alla. Byter umgänge ofta.
Har alltid känt sig annorlunda, eller att andra har sagt att hon är annorlunda.Kan ibland tycka att det är synd att hon inte har flera riktigt bra vänner men ändrar sig och säger att hon trivs att vara mycket själv. Kan ibland känna sig ensam när hon är på “normala tillställningar” och då avvika då hon enligt egen uppgift inte är intresserad av att prata om vardagliga samtalsämnen.
Metod:
CPT II, Neo PI-R, RAADS, AST
Testsituation:
ELS samarbetade väl.
Resultat:
Utfallet visar tecken på social osäkerhet, på bristande förmåga att förutse och förstå andras reaktioner, på viss rutinbundenhet och svårigheter med att acceptera och anpassa sig till förändringar samt på en negativ inställning gentemot kroppslig kontakt som uttryck för ömhet och intimitet. Resultatet är mycket över den cut off gräns som betraktas som signifikant för att fastställa klinisk form av autismspektrumstörning.
Allmän personlighetsbedömning (NEO PI-R:t
Ett test som mäter fem bred personlighetsfaktorer- Känslolabilitet, Utåtriktning, Öppenhet för intryck, vänlighet och målmedvetenhet. Utifrån testet så styrks antagandet av en antosocial personlighetsorganisation: extremt högt på aspektskalan irritationsbenägenhet och högt på impulsivitet medan utfallet är lågt på ångest – inom personlighetsfaktorn känslolabilitet. Extremt lågt på aspektskala tillgivenhet, med andra ord låg beredskap att knyta an medan det är högt på vitalitet(känslan att vara fylld med energi) och spänningssökande – inom personlighetsfaktorn utåtriktning. Genomgående lågt utfall inom personlighetsfaktorn Öppenhet signalerar låsningar inför känslomässiga upplevelser och låg intellektuell nyfikenhet. Undantaget är för utfallet (högt över genomsnittet) i aspektskalan fantasi som eventuellt kan tolkas som att patienten har en benägenhet att överutnyttja möjligheten att fjärma sig från verkligheten. Utfallet är extremt lågt för de två resterande personlighetsfaktorerna Vänlighet och Målmedvetenhet och kan tolkas som ett uttryck för patientens självupptagenhet och lågt behov av att samverka med andra; samt att patienten verkar ha låg ambition för att “prestera” i en konventionell mening (“göra rätt för sig”)
Uppmärksamhet/Snabbhet
Har för mig att man skulle kolla på en jävla skärm och olika färger dök upp och man skulle trycka på olika knappar för olika färger. Testet var helt jävla efterblivet och jag var sugen på att sparka ner hela skärmen från bordet. Hur som helst så visade jag givetvis tecken på impulsivitet och ouppmärksamhet.
Allmänintellektuell förmåga:
ELS nivå har testats tidigare med neuropsykologiska instrument vid den tidigare utredningen år ****. Utifrån den då genomförda funktionsbedömningen konstaterades normal begåvningsnivå. Det framkom även något nedsatt förmåga i spatiallogisk samt verbal förmåga över genomsnittet.
Mental Flexibilitet:
Resultatet visade på normalgod förmåga att byta och anpassa lösningsstrategi vid varierande problemställning.
Sammanfattande bedömning:
Utifrån testresultatet har det konstaterats att patienten var normalbegåvad. Utifrån den tidigare utredningens sammanfattande bedömning framkom svårigheter att kontrollera ilska, svårigheter att knyta an till andra (empatistörning) samt svår impulsivitet i bemärkelsen att inte kunna behålla fokus/koncentration i situationer eller vid uppgifter som inte upplevdes av henne som motiverande. Utredningen har inte följts upp av sedvanlig psykiatrisk bedömning antagligen pga patienten återigen avvek.
1: I den nuvarande kompletterande utredningen bekräftades patientens problem med svårigheter att ta hänsyn och anpassa sig till andras behov. Hon har en mycket nedsatt förmåga att knyta an till andra och verkar besväras av andras behov att knyta an till henne. Hon har svårt att uppleva ömhet och verkar ha ytterst svårt med att etablera ömsesidighet samt förefaller inte känna ånger och ej heller ångest. Utifrån den genomförda personlighetsbedömningen kan slutsatsen dras att patienten förefaller fylla kriterier för antisocial personlighetsstörning.
2: Det har framkommit att patienten visar många symtom som ingår i autismspektrumstörning/ AS. Nedsatt intresse för det som är betydelsefullt för andra är ett exempel på det och patienten kan ha visat bristande förmåga till delad uppmärksamhet redan som barn. Rutinbundenhet och stark motvilja mot förändringar har också konstaterats samt även avvikelser i kommunikation (störning i socialt samspel)
3: Tecken på uppmärksamhetsstörning har konstaterats i form av avledbarhet, smalt omfång och liten förmåga att upprätthålla jämn nivå av koncentration. Patienten har ytterst svårt att mobilisera resurser i situationer som inte väcker hennes intresse. Allvarligt nedsatt förmåga att aktivera den medvetna styrningen av uppmärksamheten betraktas som kärnsymtom i Adhd. Även impulsivitet i form av nedsatt uthållighet har observerats i testsituationen. Patienten förefaller fylla kriterier för Adhd.