• round2

    Resa med multiallergiskt barn

    Vi längtar efter att resa utomlands. Sol, värme och bad är det som lockar.

    Med multiallergiskt barn känner vi oss ganska begränsade då vi upplever att det är svårt nog här i Sverige att hitta lösningar gällande maten bara vi gör en dagsutflykt.

    Följande har vi att ta hänsyn till:

    Celiaki, enbart naturligt glutenfritt funkar så all mat med vetestärkelse eller minsta spår av vete går bort även om det ligger under gränsvärdet.

    Mjölkprotein

    Soja

    Havre

    Ägg

    Nötter, även mandel och jordnötter.

    Baljväxter

    Hur är förståelsen och kunskapen i utlandet? Lätt eller svårt att hitta produkter som fungerar?

    Jag vet att man kan beställa översättningskort, men de allra flesta vet ändå inte vad naturligt glutenfritt innebär och tar ingen hänsyn till diverse tillsatser som kan innehålla spår av vete/spannmål.

    Har ni andra fått en lyckad semester trots familjemedlem med många allergier/intoleranser?
    Var åkte ni?
    Hur blev ni bemötta på restaurang, hotell och livsmedelsbutiker?


  • Svar på tråden Resa med multiallergiskt barn
  • round2

    Han är tyvärr superkänslig mot det han inte klarar av. Det räcker med att pommes friteras i samma olja där tex lökringar har friterats eller att det är en billig variant som innehåller glukossirap, att de innehåller någon smakförstärkare som maltodextrin som kan komma från vete. Samma sak med ägg och det andra han inte tål. Det han äter får inte vara kontaminerat.

    Vi funderade på lägenhetshotell men vet inte riktigt vilket utbud som finns i butikerna och hur noga det är med märkning av produkterna. Antar att en del länder är säkrare än andra?

  • round2

    Det vi kan ta med oss är torrvaror. Mjölersättningar använder vi oss inte mycket av här hemma så det skulle kännas onödigt att ta med bara för att vi reser :) Althera vore dock bra att ta med, och någon påse med pasta.

    Men måste livsmedel deklareras när man reser?

    Kylvaror kan vi ju av förklarliga skäl inte packa med. Men smörgåspålägg som skinka är det enda han äter och vi kan tex bara servera Lönnebergas och jag antar att det inte går att hitta utomlands.

    Kokosfett, brukar det finnas? Eller får man ta med sig den vi brukar använda?

    Det bröd vi bakar blir snabbt torrt så en frys vore ju väldigt bra. Brukar det finnas på lägenhetshotell? Jag har aldrig haft det när jag bott så utan barn tidigare.

Svar på tråden Resa med multiallergiskt barn