Inlägg från: Anonym (sverker) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sverker)

    Bojkottar du något varumärke?

    1978 skrev 2014-03-15 10:59:19 följande:
    Intressant! Många i tråden nämner saker som jag inte heller köper (tobak, antibakteriella produkter tex). Fast jag har aldrig tänkt på det som att jag bojkottar de här varorna, jag vill bara inte ha dem. Om man ser på det så så är det en faslig massa saker jag bojkottar. (Heroin, lönnmördare och betal-sex tex).
    Vad är egentligen en bojkott?
    För mig innebär det att man aktivt går in för att bolaget bakom produkten inte ska tjäna några pengar på mig. Det betyder oftast att man får välja bort sådant man även skulle vilja ha.
    Säg att jag bojkottar företaget Coca-Cola, det betyder i min värd att jag även inte köper Bonaqua bland mycket annat.

    Så man kan kanske sammanfatta det med att bojkott handlar om att avstå det man vill ha, att man gör det för ett högre syfte.
  • Anonym (sverker)
    enola skrev 2014-03-15 11:49:59 följande:
    Det är ju en hel del varumärken man skulle vilja bojkotta av etiska skäl, men med tanke på att t.ex. Nestlé äger typ allt så blir det svårt. Måste erkänna att jag inte riktigt har koll på allt.
    Jag bojkottar i alla fall Cloetta pga deras användande av "dålig" palmolja, dvs sådan som innebär skövling av indonesisk regnskog, vilket leder till utrotning av t.ex. tigrar.

    Köper enbart eko- och Fair Trade-märkta bananer, och försöker göra likadant med allt jag köper.

    När det gäller Saltå Kvarn antar jag att det är antroposof-kopplingarna ni syftar till? Där ställer jag mig faktiskt tveksam eftersom jag tycker att antroposoferna har många sunda idéer och jag inte vet helt var jag står i vaccinationsfrågan (blir jag lynchad nu?) Läste faktiskt en intervju med en antroposofisk läkare som inte helt ställde sig emot vaccination utan istället föreslog att man väntar med mpr-vaccinet till efter två års ålder då hjärnan är mer utvecklad och risken för vaccinationsskador är mindre. Nu blev det väldigt OT, men det får ni leva med Flört

    Barilla går helt bort, givetvis!

    Apropå Aniiees kommentar om att skjuta en val med vattenpistol; om tillräckligt många skjuter så kanske det gör verkan. Och i vilket fall som helst så vill jag gärna göra ett ställningstagande, oavsett om det gör någon skillnad eller inte. Och som sagt, en ensam person gör kanske ingen skillnad, men om en miljon människor tänker likadant som den personen så är de inte ensamma längre, utan en stark grupp med mycket större chans att göra skillnad. För att använda en gammal klyscha: Ingen kan göra allt men alla kan göra något!
    Jag har bojkottat i många år, Coc-COla, Nestlé, Gevalia bland annat. Jag hade rätt bra koll på vilka produkter bolagen ägde men jag kom fram till att bojkotter inte gör någon som helst skillnad. Både Nestlé och Coca-cola är ett typexempel på det, oavsett hur många som bojkottar kör de på i samma spår därför att det fortfarande finns tillräckligt med köpare.

    Grundidén med bojkott är ett önsketänkande om att mångfalden ska upptäcka att "jag" har rätt och att andra har fel.  Det kommer aldrig att ske så länge som människor lockas att köpa produkterna. Plus att man måste se allt i ett ganska svart-vitt perspektiv. Ungefär som Saltå och antroposoferna du nämner. Jag tycker att en bojkott ska grunda sig i det faktumet att ett företag skadar sin omgivning, det är inte självklart att de tillhör den mörka sidan som någon uttryckte sig. Antroposoferna gör samtidigt mycket gott som tex missbruksvården och hospiceverksamheten.

    Istället tror jag att lösningen är att var och en reflekterar över sina egna konsumtionsvanor och att engagera sig i rörelse för miljö och människorätt.
  • Anonym (sverker)
    Border skrev 2014-03-15 15:40:09 följande:
    Hur kan man med gott samvete köpa äkta päls i dag?
    Om man missar fuskpäls från äkta kan det knappast handla om större klädesplagg utan kläddetaljer.
    Men för att svara på din fråga så beror det på vilken typ av päls det är fårskinn är en helt annan sak än min till exempel. Annars kan man i förlängningen ställa frågan varför människor köper skor eller väskor.
  • Anonym (sverker)
    Border skrev 2014-03-15 16:13:52 följande:
    Det beror ju på vart fårskinnet kommer ifrån. Och ja, man kan fråga sig varför folk köper skor eller väskor i skinn exempelvis, vilket jag ifrågasätter varje dag.
    Hur liten än pälsföremålet är har dock ett djur fått sätta livet till bara för att folk vill ha äkta päls.

    Jag håller inte med dig. Det är bättre att skinnet tas tillvara än att det slängs bara för att det ser illa ut. Djur slaktas för att människor äter kött och då ska precis allt på djuret tas tillvara för att slakten inte ska vara onödig, skinnet blir skor, köttet blir mat, slaktavfallet blir djurfoder, skelettet blir kalktillskott och juver blir godis.

    Nu pratar jag om nyttodjur som får etc och inte pälsdjur som mink.

  • Anonym (sverker)
    Border skrev 2014-03-15 16:33:04 följande:
    Jag håller med, men djur dödas också enbart för dess päls och skinn, det är det jag tycker är fel.
    Jag kunde inte hålla med mer. Glad
  • Anonym (sverker)
    Rataxes skrev 2014-03-17 10:52:58 följande:
    Tänk vad duktig du är som klarar av att hålla allt det där i huvudet när du handlar...

    Men så svårt är det väl inte? Jag brukar handla en tesort av ett visst märke, en kaffesort, en slags juice osv. Sen är det inte så svårt att checka av det man brukar handla med de listor som finns för exempelvis cocacola och nestle. Jag vet inte hur du handlar men eftersom du verka tycka att det är svårt eller krångligt så handlar du kanske helt oförutsägbart och det som finns närmast. Då är det klart att det blir svårt.
  • Anonym (sverker)
    Rataxes skrev 2014-03-17 12:13:29 följande:
    Eller så bryr jag mig helt enkelt inte...

    Då ska man alltså tolka din kommentar till Monchichier som att du bara vill vara spydig.
  • Anonym (sverker)
    Monchichier skrev 2014-03-17 13:08:14 följande:
    Det som blir svår är när det kommer något nytt på marknaden, eller när man är sugen på något annat.
    Om jag alltid går och köper hallonsylt till frukostyoghurten. Om jag börjar bli trött på den där jäkla sylten och ser att det kommit en ny exotisk mango och passionsfruktssylt som ser fantastiskt jättegod ut. Köper man den fastän man är osäker på vilken koncern den kommer ifrån eller låter man bli? Kollar upp det när man kommer hem och hoppas på att sylten är kvar nästa gång man handlar. Eller hoppas man på att man fått tillbaka suget på hallonsylt nästa gång det är dags för frukost?
    Man ger upp och inser att summan av alla bojkotter är noll i verkan eftersom bojkotterna i sig är så många, utspridda och att man inte ens kan/klarar/vill bojkotta fullt ut.
    Istället konsumerar man med måtta av det minst dåliga alternativet och skippar ett jättearbete som ändå inte leder någonstans.
    För coca-colas del så tror jag inte att det blir någon skillnad ens om alla i Sverige skulle bojkotta samtliga deras produkter. Vi är alldeles för få för att det ska bli någon ekonomisk verkan.
  • Anonym (sverker)

    Monchichier. Lever du efter allt det där?
    Finns det något du konsumerar?

  • Anonym (sverker)
    Monchichier skrev 2014-03-17 20:31:55 följande:
    Det enda jag bojkottar är idioti®, dumhet®, trams™ och Dravel inc.
    Såvitt jag vet är det inte någonting man behöver leta efter på butikshyllorna. 
    Oftast.
    Haha, jag tycker att de förekommer ofta. :P
Svar på tråden Bojkottar du något varumärke?