• mr me

    Uppfanns bilen av en kvinna?

    En sommarmorgon 1888, närmare bestämt den 4 augusti, gjorde den tyska kvinnan Bertha Benz någonting historiskt. Hon tog med sina två tonårspojkar, gick ut i verkstaden och tog familjens automobil på världshistoriens första biltur över en längre sträcka.

    På vingliga vägar genom det tyska landskapet körde hon bilen från Mannheim till Pforzheim, en sträcka på över tio mil, för att hälsa på sin mamma. Med bilturen ville hon även bevisa för både sin man och omvärlden att bilen var en uppfinning som hade framtiden för sig. Dagen därpå reste de hem igen till Mannheim.

    I nutida historieskildringar brukar det poängteras att hon aldrig frågade sin man, Karl Benz, om lov innan hon tog bilen. Något som egentligen är lite märkligt eftersom Bertha kom från en förmögen bakgrund och det alltså var hon som finansierat det kostsamma projektet med att bygga bilen.

    Bilfärden gick dock inte helt utan missöden. Det fanns inte bensinstationer på den tiden (givetvis) så drivmedel fick hon stanna för att köpa på ett apotek i Wiesloch. En smed fick hjälpa henne att laga en kedja som gick av, med hjälp av en hårnål rengjorde hon ett bränslerör och ett strumpeband fick fungera som kabelisolering. Dessutom var bromsarna tvungna att repareras och Bertha Benz blev i samband med det uppfinnare av bromsbeläggen.

    Hela den då 39-åriga fyrbarnsmammans bilfärd är ganska fascinerande att läsa om idag. Min spontana känsla har alltid varit att Bertha visste FÖR mycket om hur bilen och inte minst motorn fungerade för att bara kunna vara den där oinsatta frun som inte förstår sig på sin mans uppfinning. Kan det vara så att historien har fått mycket om bakfoten och att Bertha Benz hade minst lika mycket delaktighet i byggandet av bilen som sin man Karl Benz?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Uppfanns bilen av en kvinna?
  • Kerubmamman

    Sannolikt hjälpte hon sin make med bilen åtminstone. Utifrån informationen i trådstarten är det omöjligt att avgöra om hon uppfann den. 


    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • muckel

    Hon måste åtminstone ha fått förklarat hur bilen fungerar. Låter osannolikt att hon bara tog bilen och körde iväg. Att de sa så kanske var en PR-kupp från makarna Benz.

  • Ernst Hugo

    Som Daimler-Benz- entusiast kan jag ge dig fullt ut rätt. Dessutom telegraferade Bertha hem feedback att utväxlingen borde situationsanpassas så att den klarade varierande terräng, dvs backar. På just denna feedback skapades första växellådan.


    Postbanken, postbanken, pooostbanken....
  • mr me
    Ernst Hugo skrev 2014-03-30 00:37:54 följande:
    Som Daimler-Benz- entusiast kan jag ge dig fullt ut rätt. Dessutom telegraferade Bertha hem feedback att utväxlingen borde situationsanpassas så att den klarade varierande terräng, dvs backar. På just denna feedback skapades första växellådan.
    Jo, precis. Men det är det som är min poäng lite. Det kändes lite som att Berthas kunskaper i mekanik vida översteg ens de kunskaper som många har idag. För att inte tala om de kunskaper som gemene man hade på den tiden.

    Hon började investera sina pengar i projektet redan innan hon gift sig med Karl, så hon hade nog goda skäl att åtminstone sätta sig in i hur projektet fortskred. Men jag undrar om hon inte var med i verkstaden och skruvade på muttrar hon med.

    Hursomhelst lämnade hon uppenbarligen deras två yngsta barn, Clara och Thilde, hemma hos maken när hon gav sig iväg. Här är förövrigt Clara Benz som 17-åring. Hon måste ha varit världshistoriens första tonårsbilist... Cool



  • Boothwalker

    Coolt hur eller hur =)


    ♪♫♪ Ajm bjutifull in maj vej, kås gad mejks nou mistejk, ajm on di rajt träck bejbi, aj am bårn dis vej! ϗ
  • Simon 681

    Lite udda laternativ. Hon var nog i högsta grad delaktig i projektet. Att förstå sig på något behöver dock inte betyda att man upfunnit det. Hon skanske var rekniskt lagd och gillade att diskutera motorer med sin karl över kvällsfikat.


    How do we see the new masculinity in its most ideal form? In one word - Freedom.
  • mr me
    Simon 681 skrev 2014-04-03 15:11:20 följande:
    Lite udda laternativ. Hon var nog i högsta grad delaktig i projektet. Att förstå sig på något behöver dock inte betyda att man upfunnit det. Hon skanske var rekniskt lagd och gillade att diskutera motorer med sin karl över kvällsfikat.
    Kanske. Frågan är bara utifrån vilken referensram hon skulle ha gjort det? Det här var 1880-talet. Karl Benz fick patent på sin fyrtaktsmotor 1879 och Nicolaus Otto patenterade den berömda Ottomotorn 1876.

    Bertha kunde alltså inte gå till biblioteket för att låna en bok där hon kunde lära sig om motorer, än mindre om bilar. Det fanns heller inga motormagasin eller bilmässor och Wikipedia var ännu 110 år bort i tiden. Det skulle dröja många decennier innan "Trafikmagasinet" visades på SVT och började dela ut "rattar" till bilar.

    Enda möjligheten för Berta att öht få en uppfattning om motorn som koncept, eller ens bilen som idé, var helt enkelt att gå ut i verkstaden och titta själv, lära sig hur allt fungerade och kanske inte minst prova.

    Det känns heller inte rimligt att man tar med sina två tonårspojkar på en resa som är drygt 20 mil lång, fram och tillbaka, med ett fordon som man inte vet vad som är fram och bak på. Hon måste helt enkelt ha kört bilen många gånger innan hon gav sig ut på det där äventyret.

    Man ska dessutom komma ihåg att bilen är en sådan här:





    vilken ett flertal entusiastiska mekaniker tycks ha fullt sjå med att hålla igång idag. Och när de väl får bilen att rulla så kör de runt några hundra meter på en slät parkering, inte i över tio mil ute på en krokig och backig landsväg av 1880-talssnitt.

    Skulle hon ha lärt sig hur hon ska få igång och köra ett sådant fordon bara av att sitta och prata med sin man över kvällsfikat? Tja, kanske, men jag är tveksam.
  • Ernst Hugo

    Bilden på filmen är en replika av Patentwagen nr 1 från 1886. Bertha tog sin premiärtur med Patentwagen nr 3 1888. Så hon hade garanterat bekantat sig med makens bilbyggarkonst. Notera att Daimler och Otto jobbade ihop på Deutz i början på 80-talet. Sedan presenterade Maybach och Daimler sammatyp av vagn som Benz, dock någon månad efter. Vid samma tid hade även de burgundiska lejonen på Peugeot och Panhard skapat liknande lösningar dock utan officiella patent. Sedan var det inte förrän i Weimarrepunliken 1926 som Daimler och Benz tvingades av staten att gå samman, men det är en annan historia.


    Postbanken, postbanken, pooostbanken....
Svar på tråden Uppfanns bilen av en kvinna?