Uppfanns bilen av en kvinna?
En sommarmorgon 1888, närmare bestämt den 4 augusti, gjorde den tyska kvinnan Bertha Benz någonting historiskt. Hon tog med sina två tonårspojkar, gick ut i verkstaden och tog familjens automobil på världshistoriens första biltur över en längre sträcka.
På vingliga vägar genom det tyska landskapet körde hon bilen från Mannheim till Pforzheim, en sträcka på över tio mil, för att hälsa på sin mamma. Med bilturen ville hon även bevisa för både sin man och omvärlden att bilen var en uppfinning som hade framtiden för sig. Dagen därpå reste de hem igen till Mannheim.
I nutida historieskildringar brukar det poängteras att hon aldrig frågade sin man, Karl Benz, om lov innan hon tog bilen. Något som egentligen är lite märkligt eftersom Bertha kom från en förmögen bakgrund och det alltså var hon som finansierat det kostsamma projektet med att bygga bilen.
Bilfärden gick dock inte helt utan missöden. Det fanns inte bensinstationer på den tiden (givetvis) så drivmedel fick hon stanna för att köpa på ett apotek i Wiesloch. En smed fick hjälpa henne att laga en kedja som gick av, med hjälp av en hårnål rengjorde hon ett bränslerör och ett strumpeband fick fungera som kabelisolering. Dessutom var bromsarna tvungna att repareras och Bertha Benz blev i samband med det uppfinnare av bromsbeläggen.
Hela den då 39-åriga fyrbarnsmammans bilfärd är ganska fascinerande att läsa om idag. Min spontana känsla har alltid varit att Bertha visste FÖR mycket om hur bilen och inte minst motorn fungerade för att bara kunna vara den där oinsatta frun som inte förstår sig på sin mans uppfinning. Kan det vara så att historien har fått mycket om bakfoten och att Bertha Benz hade minst lika mycket delaktighet i byggandet av bilen som sin man Karl Benz?