Inlägg från: Snöflinga |Visa alla inlägg
  • Snöflinga

    Vilka kriterier ställs på en adoptionsfamilj?

    Hej!
    Menar du nu adoption inom Sverige?

    Grundläggande kriterier är att adoptivföräldrarna ska vara stabila vuxna som på ett bra sätt kan vara föräldrar till ett barn. Man får ofta göra ett psykologtest för att kolla detta. Man ska också vara "frisk", d.v.s. inte ha några sjukdomar som hindrar en i föräldraskapet. Man ska ha ett ordnat liv och ekonomi som är tillräckligt god för att kunna sörja för barnets behov. Man ska också ha ett nätverk som kan ge stöd, ex. släkt och vänner.

    Sedan kan de biologiska föräldrarna också ha vissa önskemål om vilka nya föräldrar barnet ska få.

    Ang. umgänge vet jag inte alls. Jag läste om en familj där de träffade den biologiska mamman en gång per år, men jag vet inte alls hur vanligt det är och jag vet inte om det kan ingå i adoptionen eller om det är något man gör upp mellan sig.

    De nationella adoptioner som inte är adoptioner av familjehemsplacerade barn eller närståendeadoptioner är nästan uteslutande spädbarnsadoptioner. Någon får rätta mig om jag har fel men jag har för mig att det är ca 20/ år i Sverige.

    Det är upp till den biologiska mamman att välja om hon vill träffa adoptivföräldrarna eller inte. Det kan man göra även om man inte kommer att ha kontakt sedan. Det upplevs ofta som värdefullt ur adoptivföräldrarnas perspektiv har jag förstått. Hur det är ur den biologiska mammans perspektiv vet jag inte, men jag antar att det upplevs positivt även för henne.

    Är båda de biologiska föräldrarna kända måste båda ge sitt medgivande till adoptionen. Är fadern okänd har mamman beslutsrätten.

    Det kostar ingenting att adoptera bort sitt barn.

    Innan allt är klart rent juridiskt tar det ca 6 månader från att barnet är fött. Dock tar oftast den blivande adoptivfamiljen hand om barnet redan innan. Ibland verkar barnet placeras i jourfamilj allra först. Det beror kanske på om man hunnit utse någon adoptivfamilj eller inte?
    Under de sex månaderna kan de biologiska föräldrarna ändra sig och avbryta adoptionen. Men det är ju bra om man är helt säker på att man vill adoptera bort barnet så att barnet slipper en sådan uppslitande händelse i onödan.

    Detta är mina svar utifrån vad jag har läst mig till. Jag kan ha fel.

    Funderar du på att adoptera bort ett barn eller varför undrar du?

  • Snöflinga

    Jag tycker du resonerar mycket klokt.
    Jag tror också att det är mycket bättre för barnet att komma till en adoptivfamilj än att bli placerad i ett fosterhem. En mycket större trygghet för barnet.

    Hoppas att det löser sig smidigt med allt. Besvärligt det där med faderskapet, men det ordnar sig säkert det också. Är han med på adoption? Vet Du att det är han som är far till barnet? För som svaret är "ja" på de två frågorna så är det ju i stort sett klart ändå, även om faderskapet formellt måste fastställas efter födseln.

    Stort lycka till med allt!
    Förstår att det inte är lätt.

  • Snöflinga

    Hur tänker sig pappan att det ska gå till med alltihop? Vill han alltså att barnet ska placeras i familjehem eller vill han ta hand om barnet på egen hand?

Svar på tråden Vilka kriterier ställs på en adoptionsfamilj?