Inlägg från: Anonym (BB Sophia?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (BB Sophia?)

    Måste få ett snitt, erfarenheter från BB Sophia/Stockholm?!

    Planerar mitt första barn men vill ha ett kejsarsnitt. Undrar nu om någon här inne har planerat snitt inbokat hos BB Sophia? I sådana fall, hur fick ni remissen dit och hur tidigt in i graviditeten? Var det svårt att få snittet godkänt och hur var läkarna? Om någon snittats där så berätta gärna om vägen dit och om hur ni upplevde vården. Ni som fått snitt godkänt (gärna förstagångsmammor) på andra ställen i Stockholm får gärna också berätta. Jag skulle väldigt gärna vilja komma på samtal redan innan jag är gravid (om man nu är så lyckligt lottad att man blir det), är det någon som har koll på hur man ska gå tillväga för att få till detta så smidigt som möjligt?

  • Svar på tråden Måste få ett snitt, erfarenheter från BB Sophia/Stockholm?!
  • Anonym (BB Sophia?)

    Men det har dom ju enligt hemsidan?

  • Anonym (BB Sophia?)

    De har både opsal, uppvak och personal för både kirurgi och narkos ju? Sedan har nog rätt få sjukhus ute i landet den kompetensen som tex KS Solna har så jag tycker inte riktigt man ska jämföra Sophia med det bästa sjukhuset i hela landet typ. Folk dör ju inte som flugor utanför storstäderna liksom. Sedan är det ju så att det tycks vara svårt att få ett snitt (även om det är lättare i Stockholm) som förstföderska och bemötandet av överläkare verkar till stor del vara under all kritik så jag undrar mest om inställningen är mer patientcentrerad på Sophia där det både är högre bemanning och dessutom mer åt det privata hållet. Tack ändå för ditt svar :)

  • Anonym (BB Sophia?)
    Anonym (bb sthlm) skrev 2014-05-01 15:40:32 följande:
    Ta bb sthlm istället. De är bra på planerade snitt där, bra på vården innan förlossningen om man behöver göra koll efter vecka 22, och fina lokaler där man får eget rum med man och baby :)

    Tack! Dock verkar det inte vara helt lätt att få snitt godkänt som förstföderska där. Bb Stockholm räknas väl till Danderyd förresten? Det sjukhuset går tyvärr helst bort då jag ska börja jobba där ;)
  • Anonym (BB Sophia?)

    Vet inte om bilden kommer med men nog tycks de utföra planerade snitt iaf.. Både enligt hemsidan och deras Facebook. De kanske inte har hunnit snitta någon än dock.

  • Anonym (BB Sophia?)
    Anonym (bb sthlm) skrev 2014-05-01 15:49:07 följande:
    Min syster jobbar med narkos på danderyd och hon har iallafall förkastat bb sophias säkerhet helt efter samtal med läkare och annan vårdpersonal men alla gör som de vill..... Tror man får igenom snitt överallt om man bara är rakryggad och säker på sin sak.

    Joo, jag vill mest bara inte få besked efter v 30 som verkar vara vanligt för jag vill i te gå med konstant ångest under hela förlossningen :-/ så jag vill gärna se om de kanske är lite snällare där typ. Som sagt, andra erfarenheter från Stockholm efterfrågas också :) Just Danderyd är dock mitt sistaval (om man nu hade fått välja).
  • Anonym (BB Sophia?)
    Anonym (BB Sophia?) skrev 2014-05-01 15:51:49 följande:
    Joo, jag vill mest bara inte få besked efter v 30 som verkar vara vanligt för jag vill i te gå med konstant ångest under hela förlossningen :-/ så jag vill gärna se om de kanske är lite snällare där typ. Som sagt, andra erfarenheter från Stockholm efterfrågas också :) Just Danderyd är dock mitt sistaval (om man nu hade fått välja).

    Hela graviditeten menar jag ju så klart, haha
  • Anonym (BB Sophia?)
    Anonym (Snitt) skrev 2014-05-01 15:54:46 följande:
    Men jag har en kompis som blev snittad där (planerat) i måndags så visst gör dom snitt där.

    Ooh!! Kan du inte be henne berätta om hur hon tyckte att det var och så sen om hon har lust, ork och tid? Vore guld värt!
  • Anonym (BB Sophia?)

    Såg nu att någon iaf berömde dom för sin upplevelse av planerat snitt där, det låter ju bra :)

  • Anonym (BB Sophia?)
    Anonym (Snitt) skrev 2014-05-01 15:57:08 följande:
    Jag vet inte så mycket om omständigheterna tyvärr men hon var nöjd i det stora hela. 

    Hon råkar inte ha initialerna UL?
  • Anonym (BB Sophia?)
    Anonym (Snitt) skrev 2014-05-01 16:01:40 följande:
    Nej :)

    Haha vad bra!! Då finns det alltså iaf två personer som snittats planerat där som är nöjda :)
  • Anonym (BB Sophia?)
    mariblo skrev 2014-05-01 20:07:50 följande:
    ...och jag har tid för snitt på BB Sophia 1/7. Var där nu i veckan och är väldigt nöjd med bemötandet. Däremot har de inte tillstånd (än) att ta emot födande innan v 37. Dock skickar andra sjukhus sina neobebisar dit så det är ju lite skrattretande. Men de har intensivvårdsavdelning där de kan bedriva vård i ett par dagar utan "påfyllning" och de har alltså en neonatalavdelning också. Apropå intensivvård så är det ju inte så att de vårdar än två dagar sedan lämnas man åt sitt öde utan KArolinska Solna ligger väl max en km därifrån luftvägen och blod går att fylla på :) Vilket val man än gör ska man vara påläst och själv känna sig trygg. Jag föredrar mindre vårdinrättningar eftersom jag tycker personalen ofta känns mer engagerad då inrättningen har möjlighet att välja vilka som ska jobba där snarare än behöva få tag på så många som möjligt. Har varit inne på SöS två gånger under denna graviditet och ena gången fick jag besked om att jag fått missfall (jag är fortf gravid...) och andra gången kände jag mig klappad på huvudet och behandlad som en hysterisk förstföderska. Det är inte sån personal jag vill ha omkring mig när det är dags. Vissa föredrar tryggheten i den stora institutionen och det respekterar jag.

    Nej en vän till mig fick barn där för två veckor sedan och var extremt nöjd så jag känner att jag gärna vill dit om det blir aktuellt :) men vad menar du med att de inte tar emot födande än? Det har de gjort hela april? Både snitt och vaginala förlossningar om jag förstått det rätt :) fint att höra att du fick ett bra bemötande! Var det läkare på Sophia som godkände ditt snitt? Får man fråga om anledningen till snittet, var det ett val du gjort eller fanns fysiska hinder? Tänkte om de var trevliga "trots" snitt utan fysiska hinder, det vore ju skönt för alla är ju inte det. Stort tack för ditt inlägg!!
  • Anonym (BB Sophia?)
    mariblo skrev 2014-05-01 20:47:44 följande:
    Såg din andra fråga.. Nej, jag har inga fysiska hinder så vitt jag vet men en långvarig skräck för förlossningar och en del väldigt privata skäl (övergrepp) så jag anser mig inte vara "too posh to push" direkt.. (Därmed inte sagt att alla andra är det heller).

    Jag är i samma sits så jag förstår dig helt och fullt! :)
  • Anonym (BB Sophia?)

    Jaha ok så förstår jag :)


    mariblo skrev 2014-05-01 20:44:21 följande:
    De får inte ta emot födande som är tidigare än vecka 37 :) . Så om min unge skulle vilja komma ut i v 35 ska jag ringa BB Sophia och så hjälper de mig vidare till annat BB.

  • Anonym (BB Sophia?)
    Anonym (op-ssk) skrev 2014-05-06 10:21:15 följande:
    Planerade och inte planerade snitt utförs absolut på BB Sophia (ska börja jobba där). Det är bara specialister som jobbar där (narkosläkare, obstetriker), alltså inga under utbildning. På de andra sjukhusen i Stockholm är det ju en läkare FÖRE AT alt blivande narkosläkare som lägger ryggbedövningarna, exempelvis. BB Sophia har själv handplockat folk från sjukhusen. Det är tryggt och säkert eftersom oprummen enbart är till för de födande och förlösta. På andra sjukhus konkurrerar man ju med andra ingrepp också. Pågår det en op, finns det ett ledigt opteam redo att ta det akuta snittet. På uppvaket finns en IVA-plats med respirator.  Skulle absolut välja bb Sophia!

    Tack! Har siktet inställt dit :) Hoppas bara att det inte är stört omöjligt att få en snabb remiss dit sen. Min erfarenhet är att de är lite mer tillmötesgående inom den privata vården så jag tänker mig som sagt att de kanske beviljar snitt "lättare" än andra sjukhus dör fokus mer är på att spara pengar och där planerade snitt är något man måste kämpa sig blodig för att få.
  • Anonym (BB Sophia?)
    Anonym (op-ssk) skrev 2014-05-06 17:14:31 följande:
    Råkade skicka. 

    BB Sophia har en privat ägare, men det är landstinget som köper tjänsterna, alltså landstingets pengar. Jag har jobbat i tio år som op-ssk, och det är inte pengar som är skäl till att man nekar, utan det är mamma & barnets hälsa som är första prio. 

    Ot.
    Jo jag vet att de ändå är kopplade till landstinget men jag tycker mig ändå se stora skillnader hos personal på dessa inrättningar jämfört med andra. Förmodligen på grund av att dessa har full bemanning och icke utbränd personal som därför orkar vara trevliga jämt jämfört med vanliga landstingsanställda (jag blir en sådan själv om en månad, ska försöka hålla mig glad och pepp, haha). Sen har jag inte uppfattat det som att Stockholmssjukhusen är direkt "frikostiga" utan fortfarande relativt restriktiva. Att de är bättre än andra delar av landet där det är helt omöjligt ser jag inte som att de är lätta att få ngt beviljat från :-/ Sedan så är ju mitt val ett väldigt informerat sådant. Jobbar med nyfödda, snart klar ssk, har varit med vid KS på praktiker (men ingen VF). Sen har jag ju pratat med allt från barnmorskor till förlossningsläkare och kirurger så jag känner ju att jag har rätt koll på vilka risker som föreligger för barnets och moderns hälsa med de olika förlossningssätten så jag hoppas att de inser snabbt att jag varken går att övertala eller lura ;) Sen är det just förlossningsläkare som sagt att de nekar delvis på grund av kostnader och på grund av tanken att om hon får ett snitt så vill väl alla ha typ. Riskerna för barnet har snarare beskrivits som mindre medan de för modern är högre. Men som sagt, min tidigare erfarenheter säger att läkare från det mer "privata hållet" är lite mindre "jaha-så-du-har-ett-önskemål-som-om-att-jag-bryr-mig...". Får helt enkelt hoppas att det är rätt :D Tack så mycket för dina svar!
  • Anonym (BB Sophia?)
    Bling1975 skrev 2014-05-07 00:45:06 följande:
    Jag gjorde planerat snitt på Södertälje och är jättenöjd. Väldigt bra bemötande hos aurora och läkare innan snittet blev beviljat och väldigt bra vård när det var dags. Undantaget var väl en av alla som jobbade natt på BB, hon var en surkart. Men vi hängde där i några dagar och alla andra var trevliga. Lokalerna är väl inte så piffiga men det är ju faktiskt inte så viktigt när man har det absolut finaste i världen att titta på. Tyckte inte det var svårt att få ett snitt, men det beror säkert på orsaken. I mitt fall så berättade jag varför och vi hade ett fint samtal om det. Aurora visade mig runt på förlossningen/BB men fokuserade ganska omgående på hur det skulle fungera om vi gjorde ett planerat snitt. Läkaren gjorde en rutinundersökning, småpratade lite och gav mig ett datum. Enda nackdelen var att man fick vänta ganska länge på att få komma dit och på att få ett beslut. Men där var min BM ett stort stöd. Men jag har bara bra erfarenheter av de olika klinikerna på Sophia så nu när även förlossning finns så skulle de säkert ha varit mitt förstahandsval.

    Tack för ditt svar :) hur sent fick du beskedet? Jag vill gärna få det tidigt då jag skulle må otroligt dåligt under graviditeten annars :( vill inte gå omkring med konstant ångest och en känsla av att ha en laddad pistol tryckt mot tinningen i 30 veckor...det skulle förstöra hela graviditeten och kan ju knappast gynna barnet tänker ja :-/ grattis till ditt barn och fint att höra att upplevelsen var bra iaf!!
  • Anonym (BB Sophia?)
    Anonym (Snitt Danderyd) skrev 2014-05-07 09:32:10 följande:
    Jag fick ett planerat kejsarsnitt för 9 år sedan på Danderyd. Minns inte vilken vecka jag var i, kanske runt v 25-30. Min barnmorska ordnade en remiss och jag fick sedan träffa en läkare på Danderyd. Fick berätta varför jag ville ha det osv.. De godkände mig och jag fick sedan välja datum för kejsarsnittet. Är mycket nöjd med allt på Danderyd.
    så ingen ifrågasatte dig? låter ju bra :)
  • Anonym (BB Sophia?)
    Helly skrev 2014-05-11 09:36:54 följande:
    Beträffande kostnader, så är planerat snitt inte dyrare än en VF, inte sett över kvinnans hela livstid eftersom snitt orsakar färre skador och mindre behov av långsiktig eftervård. Själva proceduren är dyrare, men om man räkna med eftervården jämnar det ut sig. Om du googlar lite kan du hitta källor på att vården inte sparar några pengar på att hålla inne med snitten, snarare tvärt om. Om du behöver ytterligare en sak att slå dem i huvudet med, menar jag. =) 
    Jo den delen vet jag redan :) Har vetat om att jag vill ha snitt sedan jag var 11 år och sen så jobbar jag inom förlossning/spädbarnsvård så jag har rätt bra koll men jag vet ju att det är sånt där de brukar dra fram liksom. Visst skulle jag kunna klämma till en ljugande läkare som är emot mig rätt bra men det vore liksom skönt att slippa någon sorts strid i något så positivt som att skaffa sitt första barn :) Därför tänkte jag att BB Sophia kanske har mindre av den där motarbetande och till-varje-pris-övertygande attityden. Har halva cinahl i minnet och en himla massa böcker om både ks, förlossningsrädsla, vaginala förlossningar och lite studentlitteratur i neovård, antenatalvård och för BM här i bokhyllan också så rent kunskapsmässigt kan de inte trycks till mig. Dock vet jag ju hur läkare ibland kan vara och den sorten jag tänker på gillar inte att bli motbevisade. Att jag slår ner allt människan påstår innebär trots allt inte att denne känner för att godkänna ett snitt, det kan lika gärna bli en långdragen remiss till aurora osv. Så jag försöker mest sondera terrängen lite om det nu är så att de är mer öppensinnade och patientcentrerade på BB Sophia :) Sedan tänkte jag om någon fått tid för beslut tidigare än v 30? Det är ju slöseri med resurser att skicka mig till aurora och ditt eller datt för ha rjag inte ändrat mig på över femton år lär jag inte göra det då heller. Då borde man ju inte behöva vänta tills det nästan är dags för kläckning menar jag?
  • Anonym (BB Sophia?)
    Helly skrev 2014-05-11 09:36:54 följande:
    Beträffande kostnader, så är planerat snitt inte dyrare än en VF, inte sett över kvinnans hela livstid eftersom snitt orsakar färre skador och mindre behov av långsiktig eftervård. Själva proceduren är dyrare, men om man räkna med eftervården jämnar det ut sig. Om du googlar lite kan du hitta källor på att vården inte sparar några pengar på att hålla inne med snitten, snarare tvärt om. Om du behöver ytterligare en sak att slå dem i huvudet med, menar jag. =) 
    Dessutom, skulle de dra upp kostnaden så skulle jag isf ge dom en lätt liten kalkyl på vad terapi en gång i veckan under 9 månader kommer att kosta landstinget och sedan plussa det på snittet för en förstagångsförlossning som sällan går fort med minst ett skiftbyte samt jourkirurgi ;)
Svar på tråden Måste få ett snitt, erfarenheter från BB Sophia/Stockholm?!