• Anonym (blismal)

    Hur blir jag smal?

    Jag behöver hjälp med hur jag finner motivationen att gå ner i vikt!

    Jag är 163 cm och väger 72 kg. Jag vill ner och väga runt 60 kg. Jag fick barn för 8 månader sen, gick upp 30 kg. Alla dom 30 kg ramlade av när jag ammade under två månader, så jag kan inte skylla på graviditeten längre. Visst, kroppen ser ju inte ut som innan! Magen hänger lite, kärlekshandtag osv. Jag har en enorm rumpa, mina lår är också enorma! Jag klär mig i stora tröjor för att dölja, vilket får mig att se ännu större ut.. Jag vill kunna gå runt i linne och shorts utan att skämmas!

    Men hur gör man? Hur gör jag för stt inte åka till burger kings flera gånger i veckan? Vad äter man? Vill inte banta genom att äta en banan om dagen. Vill äta riktig mat, men som är nyttig! Röra mer på mig..

    Ge mig era bästa tips på hur jag ska kunna få bort mina 12 kg..

  • Svar på tråden Hur blir jag smal?
  • sextiotalist

    tja, att undvika Burge King är nog det enklaste steget.

    Du har barn, du är troligen föräldraledig nu.
    Gå långa promenader med vagnen, en timme på förmiddagen och en timme på eftermiddagen. Då kan du utan problem äta en bra lunch och även middag.

    Satsa på att ha enkla rätter, kanske även sådant som den lilla äter. soppor, köttfärssås etc.

  • P30

    Du vet ju förmodligen egentligen vad som krävs - att du gör av med mer energi än vad du äter/dricker. 12kg innebär ungefär 110 000 kcal om det enbart är kroppsfett. Om du gör av med 1500kcal/dag och äter 1000/dag får du ett underskott på 500kcal. Det innebär 220 dagar på diet.

    1 banan om dagen är förstås helt orimligt (och inte 1000kcal/dag), men det denna uträkning säger dig är att det inte funkar med en quick fix. Antingen får du lägga om livet, eller får du acceptera den du är och förstå att det är helt ok som du är.

    Om du äter på BK och äter en Whopper Cheese, en mellan pommes och en cola får du i dig ganska exakt 1350kcal om du inte tar en glass eller paj efteråt, så en sådan portion innehåller hela ditt dagsbehov av energi.

    Det andra alternativet är att förbruka mer energi. Det som påverkar hur mycket energi du gör av med är främst din vikt, hur mycket muskler du har och hur mycket rörelse du orkar med. Ju mer muskler du har och ju längre tid du ägnar dig i rörelse, desto mer energi gör du av med. Det är individuellt hur hungrig man blir av rörelse, men för väldigt många räcker det inte med att röra på dig mer. Du måste dra ner på intaget samtidigt som du rör på dig mer om du inte bara vill stanna kvar på samma vikt som idag. De allra flesta blir hungriga när de rör på sig och de flesta får i sig fler kalorier av det de äter efteråt än vad motionen gör av med.

    En bodypumpklass brukar man räkna med gör av med ungefär 400kcal, dvs samma som en pommes frites, en snickers, eller en cola. Om du drar i dig både cola och snickers har du gått plus.

    Det allt kokar ner till är att det verkar vara individuellt vad våra kroppar "vill" väga. Om du vill något annat än din kropp kommer det innebära väldigt mycket jobb och stor självdisciplin. Det enklaste sättet att lösa detta är någon slags grupprelaterad aktivitet fokuserad på kost, typ viktväktarna eller iform. Om du ändå vet med dig att du kommer att återvända till ditt matbeteende så fort "kuren" är slut, så kommer du komma tillbaka på samma vikt igen efter något halvår.

    Snacket om livsstilsförändring för långsiktig förändring är inte bara snack, det är så det är. Om du är beredd att göra det kommer du att lyckas. Om du inte är beredd på den långsiktiga förändringen kommer det inte att gå. 90% handlar om motivation, 10% av att få rätt verktyg.

    En sista sak: du kan aldrig punktförbränna fett. Din kropp bestämmer var depåerna hamnar, så att tro att man kan träna bort rumpan men ha brösten kvar - tyvärr funkar det inte så.

    Lycka till!


    Om du gör som du alltid har gjort får du det resultat du alltid fått.
  • Voodoodoll

    Det finns bara ett sätt; gör av med mer energi än du stoppar i dig.

    Vill du äta mer, motionera. Orkar du inte motionera, ät mindre. Det tidigare är att rekommendera (menar nu "bra" mat, inte t.ex. Burger King).

  • lolie

    Träna , ät kött och grönsaker i huvudsak, drick inte läsk och är inte så kallad skräpmat, pizza hamburgare mm. 

  • Anonym (Been there, done that)

    Hejsan! Jag har gått igenom typ samma sak. Detta är mina enkla träning och kost tips för att få viktminskning att bli roligt. För mig är maten och träningen dem två faktorerna som bidrar till vikt-minskning. 

    Träning;
    Bestäm en viss tid du ska ägna åt att träna varje dag, tex. 30 min jogga och 20 minuter övningar hemma. Ska du göra övningar hemma tipsar jag starkt om övningar som "Squats", armhävningar (ev. på knä), sittupps eller knäböj. Hinner du så kan du till och med skaffa gymkort. Bestäm då hur ofta du ska gymma, viktigt att man har en stabil plan att följa. Det viktiga är att du rör på dig, så det räcker med att du bara går ut och går 1 timme varje dag. Kanske gå till jobbet varje dag?

    Maten;
    Öhh, maten!!! Det var riktigt svårt för mig att hitta sådant som ersatte godispåsen, chipspåsen och apelsinjuice:n på morgonen. Jag äääälskar mat (som många andra) och det värsta är att min man är en kock, som lagar gräddig, god mat varje dag. Men men, det tar ett tag, men om man kämpar och vill det, är det inte omöjligt.
    Hur som helst. Det viktigaste som kommer bidra mycket till målet att minska vikt är att sluta med SMÅÄTNING. Att gå runt och plocka mat hela tiden. Lättast för att göra detta är att ta bort alla skålar med små-nöttter eller vindruvor på borden, har du det inte kan du inte ta det. Så är det. Sedan ska allt sött och extra vrett bort. Vilket innebär, INGET godis, INGET chips, INGET snacks (onyttigt) och INGA bullar eller tårtor. Det lättaste sättet för detta, än en gång, är att inte köpa hem. Har du det inte kan du ju inte äta av det. Har du familjemedlemmar som behöver sitt godis eller chips. Be dem köpa det själv och inte sitta och smaska framför dig. Alltså, inget småätande och inget sött eller fett (till en viss gräns). Men allt ska ju inte bort, utan vissa saker måste bara fixas till.

    1. FRUKOST: Att äta frukost är superviktigt. Det är basen till hela din dag. Akta dig för: juice, vitt bröd, kaffegrädde och bullar eller wienerbröd. Några tips på bra frukost mat är: Fruktsallad och en macka. Lätt mjölk med havreflakes. Stekt ägg och avokado med salt och peppar. Eller sist med inte minst, den vardagliga micro-gröten! Bra dryckval är: Grönt te (bra för hud och hår), mjölk (bra för skelett och håller en mätt mycket längre. eller Hemmagjord juice, bara att köpa hem en massa apelsiner och pressa en tillbringare så du kan dricka lite varje morgon.

    2. FÖRMIDDAGS SNACKS: Mellan frukost & lunch blir man lätt hungrig. Då är mina tips på någonting bra: En frukt, en sesam bar (recept: gronaskafferiet.se/sesambars/ ) eller ett glas mjölk. Mjölk håller en mätt och är lätt att få med sig i en liten flaska. 

    3. Lunch: För att få en stabil lunch är mitt tips att ta så lite kolhydrater som möjligt. Byt ut hälften av kolhydraterna mot grönsaker och ta din vanliga protein mängd. Försök att sikta på vitt kött som kyckling eller fisk istället för rött kött som tex. gris, ko eller lam. Håll dig till EN portion och försök att låta maten gå ned lite innan du börjar röra på dig. 

    4. EFTERMIDDAGS SNACKS: När man tar sitt eftermiddags snacks har man kanske kommit hem och har tid att stå och "tillaga" någonting. Här får ni mina favorit tips: Smoothie med bär, Grön smoothie med äpple, gurka och grönt (spenat, roccula eller andra gröna blad), fruktsallad, avokado mix, varma äpplen med kanel eller någon sesam/musli bar!

    5. MIDDAG: Samma som lunch. Men försök att göra portionen mindre och hoppa över kolhydraterna ibland.

    6. KVÄLLSFIKA: Att äta innan du går och lägger dig är en av de största misstagen som finns. Kvälssfika är egentligen ett svensk påhitt för dem som bli hungriga på kvällen. Hoppa över kvälllsfikat och drick istället ett stort glas mjölk eller vatten om du känner dig jätte hungrig. Om du är van vid kvällsfika kan det kännas jobbigt för kroppen att släppa allting på en gång, men tillslåt vänjer sig kroppen vid att middagen är den sista måltiden. Reagerar kroppen för mycket, välj istället att tappa ned. Börja med att ta en macka, dagen efter tar du bara en frukt, dagen efter ett glas mjölk och tillslut fixar du att välja bort all kvällsfika. 

    ((7. FREDAG/LÖRDAGS SNACKET: Ibland behöver man gå belöna sig med lite mys eller kanske fira någonting. Det bästa jag vet är snacks, sitta och götta sig med familjen på kvällen, här är mina tips: Potatisskalschips, en tjej på ett barnprogram gjorde det, sååå gott. Det är bara potatisskal, lite rapsolja och kryddor, 250 grader i 10 minuter och det är klart. Sedan gillar jag verkligen frukt eller grönsakstaldrik med dipp. Frukt dipp kan vara honung och kanel och grönsaksdipp kan vara gräddfil (eller youguth) och tacokrydda. Ett annat bra alternativ kan vara en nötmix. Ett exempel på en bra nöt är hasselnötter. Annars gillar jag bananer och jordnötssmör doppar i mörk(nyttig)choklad. ))

    Men missuppfatta inte denna "diet" att ta en skopa glass eller ett glas juice är helt okej, men man måste hålla koll på proportionerna.

    Hoppas detta lilla svar gav dig några tips och idéer! LYCKA TILL! :)

  • Jasjas

    Hej, jag är en 14 årig tjej som är ungefär 1,67cm lång...Och jag är VÄLDIGT överviktig..Jag väger 74kg, och jag vill komma ner i vikt nu innan skolan drar igång igen..Nån som kan hjälpa? Tacksam för svar

  • Anonym (= o)
    P30 skrev 2014-06-16 10:37:12 följande:

    Du vet ju förmodligen egentligen vad som krävs - att du gör av med mer energi än vad du äter/dricker. 12kg innebär ungefär 110 000 kcal om det enbart är kroppsfett. Om du gör av med 1500kcal/dag och äter 1000/dag får du ett underskott på 500kcal. Det innebär 220 dagar på diet.

    1 banan om dagen är förstås helt orimligt (och inte 1000kcal/dag), men det denna uträkning säger dig är att det inte funkar med en quick fix. Antingen får du lägga om livet, eller får du acceptera den du är och förstå att det är helt ok som du är.

    Om du äter på BK och äter en Whopper Cheese, en mellan pommes och en cola får du i dig ganska exakt 1350kcal om du inte tar en glass eller paj efteråt, så en sådan portion innehåller hela ditt dagsbehov av energi.

    Det andra alternativet är att förbruka mer energi. Det som påverkar hur mycket energi du gör av med är främst din vikt, hur mycket muskler du har och hur mycket rörelse du orkar med. Ju mer muskler du har och ju längre tid du ägnar dig i rörelse, desto mer energi gör du av med. Det är individuellt hur hungrig man blir av rörelse, men för väldigt många räcker det inte med att röra på dig mer. Du måste dra ner på intaget samtidigt som du rör på dig mer om du inte bara vill stanna kvar på samma vikt som idag. De allra flesta blir hungriga när de rör på sig och de flesta får i sig fler kalorier av det de äter efteråt än vad motionen gör av med.

    En bodypumpklass brukar man räkna med gör av med ungefär 400kcal, dvs samma som en pommes frites, en snickers, eller en cola. Om du drar i dig både cola och snickers har du gått plus.

    Det allt kokar ner till är att det verkar vara individuellt vad våra kroppar "vill" väga. Om du vill något annat än din kropp kommer det innebära väldigt mycket jobb och stor självdisciplin. Det enklaste sättet att lösa detta är någon slags grupprelaterad aktivitet fokuserad på kost, typ viktväktarna eller iform. Om du ändå vet med dig att du kommer att återvända till ditt matbeteende så fort "kuren" är slut, så kommer du komma tillbaka på samma vikt igen efter något halvår.

    Snacket om livsstilsförändring för långsiktig förändring är inte bara snack, det är så det är. Om du är beredd att göra det kommer du att lyckas. Om du inte är beredd på den långsiktiga förändringen kommer det inte att gå. 90% handlar om motivation, 10% av att få rätt verktyg.

    En sista sak: du kan aldrig punktförbränna fett. Din kropp bestämmer var depåerna hamnar, så att tro att man kan träna bort rumpan men ha brösten kvar - tyvärr funkar det inte så.

    Lycka till!


    Det här var nog det bästa inlägget jag någonsin läst i en 'gå ner i vikt' tråd! Tack!

    Jag vet ju mycket väl vad som ska till, men det är svårt att tänka att en hamburgermåltid innehåller så pass mycket kalorier. Att få i klartext exakt skulle passat mig ypperligt, men jag har så pass dåligt med pengar så jag har inte råd att betala för någon tjänst där jag kan räkna ut det och jag har inte hittat någon gratis.
    Jag äter förvisso aldrig på BK, men på Max och jag tänker att det är ungefär samma antal kalorier så det ska jag skriva ner och ha i plånboken så jag ser varje gång jag öppnar den
  • Anonym (hm)

    Finns många sätt att gå ner i vikt på. Själv har jag gått ner nästan 50 kg på lchf-kost och träning.

  • Felizia
    Anonym (Been there, done that) skrev 2014-07-05 00:15:54 följande:

    Hejsan! Jag har gått igenom typ samma sak. Detta är mina enkla träning och kost tips för att få viktminskning att bli roligt. För mig är maten och träningen dem två faktorerna som bidrar till vikt-minskning. 

    Träning;
    Bestäm en viss tid du ska ägna åt att träna varje dag, tex. 30 min jogga och 20 minuter övningar hemma. Ska du göra övningar hemma tipsar jag starkt om övningar som "Squats", armhävningar (ev. på knä), sittupps eller knäböj. Hinner du så kan du till och med skaffa gymkort. Bestäm då hur ofta du ska gymma, viktigt att man har en stabil plan att följa. Det viktiga är att du rör på dig, så det räcker med att du bara går ut och går 1 timme varje dag. Kanske gå till jobbet varje dag?

    Maten;
    Öhh, maten!!! Det var riktigt svårt för mig att hitta sådant som ersatte godispåsen, chipspåsen och apelsinjuice:n på morgonen. Jag äääälskar mat (som många andra) och det värsta är att min man är en kock, som lagar gräddig, god mat varje dag. Men men, det tar ett tag, men om man kämpar och vill det, är det inte omöjligt.
    Hur som helst. Det viktigaste som kommer bidra mycket till målet att minska vikt är att sluta med SMÅÄTNING. Att gå runt och plocka mat hela tiden. Lättast för att göra detta är att ta bort alla skålar med små-nöttter eller vindruvor på borden, har du det inte kan du inte ta det. Så är det. Sedan ska allt sött och extra vrett bort. Vilket innebär, INGET godis, INGET chips, INGET snacks (onyttigt) och INGA bullar eller tårtor. Det lättaste sättet för detta, än en gång, är att inte köpa hem. Har du det inte kan du ju inte äta av det. Har du familjemedlemmar som behöver sitt godis eller chips. Be dem köpa det själv och inte sitta och smaska framför dig. Alltså, inget småätande och inget sött eller fett (till en viss gräns). Men allt ska ju inte bort, utan vissa saker måste bara fixas till.

    1. FRUKOST: Att äta frukost är superviktigt. Det är basen till hela din dag. Akta dig för: juice, vitt bröd, kaffegrädde och bullar eller wienerbröd. Några tips på bra frukost mat är: Fruktsallad och en macka. Lätt mjölk med havreflakes. Stekt ägg och avokado med salt och peppar. Eller sist med inte minst, den vardagliga micro-gröten! Bra dryckval är: Grönt te (bra för hud och hår), mjölk (bra för skelett och håller en mätt mycket längre. eller Hemmagjord juice, bara att köpa hem en massa apelsiner och pressa en tillbringare så du kan dricka lite varje morgon.

    2. FÖRMIDDAGS SNACKS: Mellan frukost & lunch blir man lätt hungrig. Då är mina tips på någonting bra: En frukt, en sesam bar (recept: gronaskafferiet.se/sesambars/ ) eller ett glas mjölk. Mjölk håller en mätt och är lätt att få med sig i en liten flaska. 

    3. Lunch: För att få en stabil lunch är mitt tips att ta så lite kolhydrater som möjligt. Byt ut hälften av kolhydraterna mot grönsaker och ta din vanliga protein mängd. Försök att sikta på vitt kött som kyckling eller fisk istället för rött kött som tex. gris, ko eller lam. Håll dig till EN portion och försök att låta maten gå ned lite innan du börjar röra på dig. 

    4. EFTERMIDDAGS SNACKS: När man tar sitt eftermiddags snacks har man kanske kommit hem och har tid att stå och "tillaga" någonting. Här får ni mina favorit tips: Smoothie med bär, Grön smoothie med äpple, gurka och grönt (spenat, roccula eller andra gröna blad), fruktsallad, avokado mix, varma äpplen med kanel eller någon sesam/musli bar!

    5. MIDDAG: Samma som lunch. Men försök att göra portionen mindre och hoppa över kolhydraterna ibland.

    6. KVÄLLSFIKA: Att äta innan du går och lägger dig är en av de största misstagen som finns. Kvälssfika är egentligen ett svensk påhitt för dem som bli hungriga på kvällen. Hoppa över kvälllsfikat och drick istället ett stort glas mjölk eller vatten om du känner dig jätte hungrig. Om du är van vid kvällsfika kan det kännas jobbigt för kroppen att släppa allting på en gång, men tillslåt vänjer sig kroppen vid att middagen är den sista måltiden. Reagerar kroppen för mycket, välj istället att tappa ned. Börja med att ta en macka, dagen efter tar du bara en frukt, dagen efter ett glas mjölk och tillslut fixar du att välja bort all kvällsfika. 

    ((7. FREDAG/LÖRDAGS SNACKET: Ibland behöver man gå belöna sig med lite mys eller kanske fira någonting. Det bästa jag vet är snacks, sitta och götta sig med familjen på kvällen, här är mina tips: Potatisskalschips, en tjej på ett barnprogram gjorde det, sååå gott. Det är bara potatisskal, lite rapsolja och kryddor, 250 grader i 10 minuter och det är klart. Sedan gillar jag verkligen frukt eller grönsakstaldrik med dipp. Frukt dipp kan vara honung och kanel och grönsaksdipp kan vara gräddfil (eller youguth) och tacokrydda. Ett annat bra alternativ kan vara en nötmix. Ett exempel på en bra nöt är hasselnötter. Annars gillar jag bananer och jordnötssmör doppar i mörk(nyttig)choklad. ))

    Men missuppfatta inte denna "diet" att ta en skopa glass eller ett glas juice är helt okej, men man måste hålla koll på proportionerna.

    Hoppas detta lilla svar gav dig några tips och idéer! LYCKA TILL! :)


    I Sverige tycker vi att "frukosten är jätteviktig". Det budskapet får man jämt! Men jag har bott i flera andra länder där folk äter lunch + middag och det är allt. Ingen frukost, inga mellanmål etc. Det handlar bara om matematik - och för övrigt visar fler och fler studier att fasta och halvfasta är bra för såväl vikt som hälsa. Jag håller vikten genom att äta 0 till frukost, en lätt lunch och stor middag. Inga mellanmål. Det är också en "metod"!
  • IceIce
    Jasjas skrev 2015-08-01 11:03:11 följande:

    Hej, jag är en 14 årig tjej som är ungefär 1,67cm lång...Och jag är VÄLDIGT överviktig..Jag väger 74kg, och jag vill komma ner i vikt nu innan skolan drar igång igen..Nån som kan hjälpa? Tacksam för svar


    Först och främst, du är inte VÄLDIGT överviktig. Väger du 74 kg har du en jättebra chans att vända det och gå ner i vikt, särskilt om du är ung.

    Det du behöver göra är att få in träning i din vardag. Sätt ett mål på 2 träningstillfällen i veckan och försök att hålla det hela augusti och september. När du klarat det, försök fortsätta 2 månader till. Och så vidare. Ett träningstillfälle kan vara en lång promenad, men det kan också vara 30 minuter (exklusive uppvärmning och stretch) på gym. Friskis och Svettis har bra priser om du har möjlighet att köpa ett träningskort där, så kan du antingen gå på klasser eller be om en introduktion till hur man kan träna i gymmet (introduktion ingår i priset på gymkortet). Jag vet (av egen erfarenhet) att man kan känna sig konstigt och uttittad på gym, men Friskis är verkligen till för alla så det finns alla möjliga människor där. Vill du inte göra det så kan du börja med övningar hemma (googla på vad man kan göra, det kan vara höftlyft, armhävningar på knä, etc) tills du är redo för gymmet. Eller hitta en sport du gillar om du gillar sport.
    Det viktiga är att träna! Genom träning förbränner du mer, och du blir starkare och piggare och orkar röra på dig mer - en god spiral.

  • IceIce

    Ps. Jag vet att du skrev att du ville gå ner till skolstarten, men det finns tyvärr inga magiska knep för att gå ner i vikt. Tappar du många kg på en gång är det oftast vatten som försvinner, och oavsett så kommer det tillbaka lika snabbt.
    Det kallar jojobantning och är en garanti för att ha viktproblem livet ut...
    Får du istället in bra vanor går det långsammare, men håller sedan mycket mycket längre.

Svar på tråden Hur blir jag smal?