• adalo

    7 v

    Hej!

    1. Står det i någon lag angående möjlighet att gå ner i arbetstid (antingen helt eller delvis?) sex månader innan förlossning och framåt? Eller är detta bara en policy från Försäkringskassan som eg. bara handlar om SGI-skydd?
    Kan man ta tjänstledigt utan lön sex månader innan förlossning och fram till förlossningen och ändå få SGI-baserad föräldrapenning efter förlossningen, om man uppfyllde 240dagarskravet innan man tog tjänstledigt? Eller måste man skydda SGI:n under dessa sex månader på något sätt? I så fall hur?

    Kan man vara tjänstledig sex månader - om arbetsgivaren tycker att detta är ok - och uppge graviditet som skäl, eller är det eg. max tre månader man får vara tjänstledig av denna anledning? Måste man ha skäl som t ex studieledighet, starta företag osv. för att få vara tjänstledig dessa sex månader (innan förlossning)?

    Blir det sedan någon skillnad på den SGI-baserade föräldrapenningen från när barnet är ett år, om man jobbade heltid fram till dagen före förlossning jämfört om man var tjänstledig sju veckor utan föräldrapenning före förlossning, jämfört om man tjänstledig sju veckor med föräldrapenning före förlossning, jämfört om man var tjänstledig sex månader utan föräldrapenning före förlossning?

    2. Stämmer följande påstående?
    Jag som gravid med första barnet kan kräva av min arbetsgivare att få gå hem på 100% ledighet de sista sju veckorna innan förlossningen och jag måste inte ta ut någon föräldrapenning för att skydda min SGI under denna tid, jag kan vara helt ledig utan någon som helst ersättning eller lön någonstansifrån, leva på mina besparingar dessa veckor och sedan efter förlossningen börja ta ut föräldrapenning som baseras på SGI uträknad utifrån lönen innan de sju veckorna då jag uppfyllde 240-dagarskravet?

    Kan min arbetsgivare neka mig att gå på hel ledighet 7 v före beräknad förlossning om jag talat om att jag vill detta tre månader i förväg, om de inte får ihop arbetssituationen/bemanningen på jobbet

    Det är en djungel. Är förvirrad gällande ledighet sju veckor resp sex månader.

    Tack för svar!

  • Svar på tråden 7 v
  • adalo

    Rättelse:

    ...innan beräknad förlossning... ska det förstås stå, ...inte... innan förlossningen.

  • Försäkringskassan

    Hej!


    I föräldraledighetslagen står det att det är 7 veckor före den beräknade förlossningen som man  har rätt till ledighet. Det betyder att arbetsgivaren inte kan neka dig att avbryta ditt arbete när det är 7 veckor kvar till din beräknade förlossning.


    Länk till Faktablad om Föräldraledighetslagen:www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/94edc2ff-8cfd-4f97-aac5-e76b19b2bcb7/4069_foraldraledighetslagen.pdf


    Som gravid har du också möjlighet att sluta arbeta eller minska din arbetstid inom 6  månader före den beräknade förlossningen utan att din sjukpenninggrundande inkomst, SGI, sänks. Villkoret är att du arbetar och har rätt till en SGI vid tidpunkten för avbrottet, vilket innebär att man ska ha arbetat i minst 6 månader innan man är tjänstledig. 


    Nä man har arbetat 6 månader i en följd har man ett SGI skydd på 3 månader.  Detta är under förutsättning att man avbryter sitt arbete helt och då behöver man inte skydda sin SGI under de 3 månaderna . 


    Väljer man att vara  helt ledig från ett arbete när det är mer än 6 månader före beräknad förlossning måste man skydda SGI. SGI kan vara skyddad om du till exempel studerar med studiemedel eller är anmäld på Arbetsförmedlingen.  


    Vi kan inte svara om vilka skäl som gäller för tjänstledigheten för 6 månader före beräknad förlossning utan du får kontakta arbetsgivaren eller ditt fackförbund. 


    SGI påverkas inte vid  barnets 1-årsdag om du har varit tjänstledig i  7 veckor före beräknad förlossning och inte heller om du uppfyller du villkoren för att gå ner i tid när det  är mindre än 6 månader före förlossningen.  


    För att få en inkomstbaserad föräldrapenning under de första 180 dagarna så ska  240-dagarsvillkoret vara uppfyllt. Du ska alltså ha arbetat  240 dagar före beräknad förlossning. Du behöver inte ha arbetat på samma arbetsplats eller ha haft samma inkomst hela tiden, utan det är antalet dagar med inkomst som är det viktiga.


    Hälsningar


    Vera, handläggare

Svar på tråden 7 v