Inlägg från: Jeaninne |Visa alla inlägg
  • Jeaninne

    Soc delar ut liserbergsbiljetter

    Ja, det tycker jag. Dessa barn har en så begränsad tillvaro ändå - ekonomiskt i alla fall - att väl ingen människa med normal empati kan grudge them ett besök på Liseberg..? Antagligen den enda utflykten de får göra på hela sommarlovet!

  • Jeaninne
    Anonym (m) skrev 2014-07-01 15:55:55 följande:
    Det komiska är väl att ts själv just nu lever på skattebetalarnas pengar och ändå missunnar dom som lever på försörjningsstöd?
    Ja, och det är ganska typiskt...
  • Jeaninne
    Anonym (Fattig) skrev 2014-07-01 16:56:04 följande:
    Har inte kommenterat där alls faktiskt.

    Anledningen till min fråga var främst att jag tyckte att det var konstigt prioriterat av soc. Jag är med på en annan hjälpsida på fb som bland annat ger bort matkassar till behövande (och tänka sig: jag hör till GIVARNA inte till mottagarna). Där ser jag ofta familjer som går på soc och har svårt att få pengarna att räcka till mat hela månaden. Med tanke på detta tyckte jag att det var konstigt att avsätta en del av budgeten direkt till nöjen på detta sätt. Men om det nu är så att biljetterna är från liseberg är det ju en helt annan sak.

    Tycker dock fortfarande att man kunde diskuterat utan personliga påhopp. :(
    ...fast människan lever ju inte av bröd allena. Dessutom är det ett ständigt problem i dessa sammanhang, att mammorna/föräldrarna inte alltid kan hushålla med pengarna, eller prioriterar sina barn. Därför är det jättebra att soc ger bort något som inte kan omvandlas till pengar för föräldrarna, utan verkligen går till familjens BARN.

    För övrigt kan jag reta upp dig ytterligare med, att det går att få extrapengar till t.ex. en simskola eller en veckas dagläger i någon sport för barnen, också ifrån soc... Jag vet en familj där dottern fick en termins ridlektioner till och med. Hon BEHÖVDE verkligen det - komma bort till stallet och umgås med vanliga, problemfria tjejer en gång i veckan, med tanke på situationen i hemmet (psykisk sjukdom hos modern).
  • Jeaninne
    Anonym (Qwe) skrev 2014-07-01 19:23:40 följande:
    Otroligt bra av Liseberg! Det är de som ger bort biljetterna, socialförvaltningen fördelar dem
    Det var ett väldigt bra initiativ av Liseberg - de stiger i min aktning! (Och det var väl baktanken också att det här skulle läcka ut i media...)

    Fast det GÅR att få aktiviteter till barnen direkt från soc också. Jag vet även att soc i min kommun ordnade en bussresa till ett badland, där alla barn och en förälder i varje familj som har socialbidrag, erbjöds att följa med. Då ingick resa, entré och gemensam lunch, samt att en person från soc följde med. Barnen fick till och med var sin glass!

    Det var på ETT sätt jättebra - men jag tänker att vissa kanske inte ville följa med, för att de inte ville att alla dessa andra familjer (som de kanske kände någonstans ifrån) skulle få veta att de hade socialbidrag...


  • Jeaninne
    TigerLilySwe skrev 2014-07-01 23:02:19 följande:

    Göteborg kommun äger Liseberg.


    Är det så? Det visste inte jag! Ja, då var det ju samma kassa då...
  • Jeaninne
    FIame skrev 2014-07-02 07:24:23 följande:
    Är du en av dem som fått Lisebergbiljetter? Du verkar mån om att behålla din förmån.

    Jag håller med att det är helt fel att dela ut Lisebergbiljetter. Det är skattepengar som behöver på helt andra ställen och skulle det vara så att man vill stävja någon psykisk sjukdom med Liseberg så skulle det vara bättre att soc köper en vecka på Liseberg så att det blir gratis att åka för hela befolkningen. Gratisveckan.

    Finns massor av barn som växer upp med föräldrar som inte får försörjningsstöd och är extremt fattiga, varför skulle inte deras barn få lika vilkor som soc-bebisarna? Måste vara hål i huvudet & grava handikapp på dessa människor som tycker att endast soc-bebisar ska ha massa extraförmåner.
    Situationen är ju hur-eller-hur inte barnens fel.

    Andra familjer som ligger under normen, kan också ansöka om att få komplettera upp med försörjningsstöd. Och då är de även berättigade till eventuella extregrejor för barnfamiljer som soc har att dela ut. 

    Men väldigt ofta är det så, att dessa familjer inte vill sälja huset eller bostadsrätten och flytta till hyreslägenhet, eller sälja fritidshuset eller bilen... vilket krävs för att få socialbidrag. Då VÄLJER de att leva under normen, och att barnen ska få en fattig uppväxt.
  • Jeaninne
    Sweet Sofia skrev 2014-07-02 01:10:27 följande:



    Samma kassa? Socialtjänsten ägs inte av Göteborgs kommun.
    Ursäkta..? Tomte
  • Jeaninne
    Anonym (Galet!!) skrev 2014-07-02 01:22:26 följande:
    Jag uppskattar dina åsikter!

    Visst är det lätt att som bidragstagare att tänka "men alla andra". Men de måste ju också förstå vilken insats det är för "alla andra" att kunna åka iväg på sånt här. Är man en normal inkomsttagare så krävs det typ ett års sparande och 40 arbetstimmar per vecka för att kunna hitta på något skoj med familjen. Att jobba suger ofta fett men det måste göras...

    När det gäller kolonilotter så brukar det vara så att minst 30% av lotten ska vara odlad. Många sätter bara lite random blommor på dessa ytor, iaf på de områden jag har kontakter i. Det är tyvärr en skön dröm att biståndstagare använder sin förbetalda kolonilott till självförsörjande syfte. Men jag önskar att det vore så!!
    Jag tror att många som går på soc bara gett upp allt, av lika orsaker (eller kanske skiter i det) vilket är tragiskt! De ska kanske få gå en självpepps-kurs där de får lite jäkla anamma i sig.
    Men vi har alla olika referensramar... Själv är jag uppfostrad i andan att så länge man har puls så jobbar man.
    Fast jag tror inte att du är medveten om hur höga krav arbetsgivare kan ställa idag. Samt hur lite det krävs för att halka ut från arbetsmarknaden. Inte ens friska, starka UNGDOMAR i sin bästa ålder får ju jobb idag. Hur skulle då en 40-årig ensamstående mamma, som kanske själv har någon kronisk sjukdom, och barn som har diagnoser och kräver mycket bortovaro från jobbet för mamman - kunna få jobb..?

    Jag tror att många som säger så här att "det är bara att jobba" har det i sig från den tiden, då först jordbruket (fram till 1920-talet ungefär) och sedan industrin (fram till 1980-talet ungefär) sög upp så gott som ALLA arbetssökande som bara hade viljan. Innan allting automatiserades. Och de typiska kvinnojobben inom barnomsorg, äldreomsorg, hemtjänst o.s.v. har ju kommunerna sparat in på...
  • Jeaninne
    Sweet Sofia skrev 2014-07-02 01:32:10 följande:



    Den ägs inte av kommunen. Den styrs av Socialtjänstlagen, som du skrev.

    Lisebergs ägs av kommunen och drivs av Lisebergsconcernen.
    Det är kommunalskatten som finansierar socialtjänsten, liksom allt annat arbete som styrs från kommunhuset. Skolor, daghem, fritidshem, äldreboenden, hemtjänst, idrottsplatser, simhallar...
  • Jeaninne
    Houdini skrev 2014-07-02 01:27:00 följande:



    Oj va gammal jag måste vara

    Jag var både på kollo och sommarhem när jag var liten. Nu gick inte vi på soc men vi tillhörde arbetarklassen som hade två föräldrar som jobbade hela sommaren. Så för att vi barn skulle slippa tillbringa hela sommaren i stan så skickade komunen ut oss på landet. Och det var inga ynka två veckor inte utan sex-åtta veckor.

    Detta var på sjuttiotalet.

    Då var det inte fullt att mindre bemedlades barn fick göra något kul på sommaren.
    Det finns fortfarande kollo, men det vanligaste är att barnen är där bara en vecka. I vår kommun är det starkt subventionerat för alla. Tror att det bara kostar 400 kr för en vecka, inklusive bussen som kör barnen dit och tillbaka. Samt ännu mindre per barn, om det är flera syskon som åker. Sedan kan säkert soc skjuta till dom 400 kr också, för enstaka familjer med försörjningsstöd.


  • Jeaninne
    FIame skrev 2014-07-02 07:24:23 följande:
    Är du en av dem som fått Lisebergbiljetter? Du verkar mån om att behålla din förmån.

    Jag håller med att det är helt fel att dela ut Lisebergbiljetter. Det är skattepengar som behöver på helt andra ställen och skulle det vara så att man vill stävja någon psykisk sjukdom med Liseberg så skulle det vara bättre att soc köper en vecka på Liseberg så att det blir gratis att åka för hela befolkningen. Gratisveckan.

    Finns massor av barn som växer upp med föräldrar som inte får försörjningsstöd och är extremt fattiga, varför skulle inte deras barn få lika vilkor som soc-bebisarna? Måste vara hål i huvudet & grava handikapp på dessa människor som tycker att endast soc-bebisar ska ha massa extraförmåner.
    *burr* Död
  • Jeaninne
    yodi skrev 2014-07-02 09:00:18 följande:
    håller med.

    själv bor jag i en liten kommun och här har soc erbjudit dom med försörjnings stöd  bad säsongs kort till barnen och medföljare kort till dom vuxna till det kommunala utomhus badet.
    Det var väl JÄTTEbra!
  • Jeaninne
    Anonym (Friskies) skrev 2014-07-02 13:47:02 följande:
    Jamen självklart, som sagt. Alla som går på soc är undantag, det är välutbildade personer som kommer från ordnade familjeförhållanden, som skaffade utbildning och karriär (eller ett yrke och vettig lön) först och ett eller ett par barn sedan (inte en hel hög med random lowlife fäder) som drabbats av allt möjligt pga orättvisorna i samhället. Eller hur....

    Som sagt, barnen borde få åka på föräldrafria anordnade aktiviteter. Det har jag inget emot. Inte ens om det kostat mer än det här med Liseberg. Men enbart p.g.a. principen. Föräldrar bör inte premieras för att sitta hemma och inte göra något. 

    Självklart finns där undantag. Men enligt FL är alla på soc undantag. Det är bara på FL det är någon form av status och något att vara stolt över att man går på soc, skaffar barn i tonåren, sitter hemmma och gör inget och håvar in bidrag. Det är bara på FL där det anses att vissa ska slava på arbetsplatser vare sig de gillar det eller inte medan andra sitter på sina feta ar**en efter att ha skaffat en hög med ungar och de senare ska hållas med pengar av de andra för att "tänk på baaaaaarnen".

    Jag spyr på det där med "baaaaarnen" snart. Om barnen är samhällets ansvar då ska samhället ta hand om dem. Om de är föräldrarnas ansvar då ska banne mig föräldrarna se till att ta hand om dem. Det räcker nämligen inte med att föda barn på löpande band och anse att någon annan ska finansiera det. Den där "någon annan" har nämligen egna ungar som det snålas till bara för att denne "någon annans" pengar ska också finansiera lata, parasiterande människor. (menar inte just dig men alla de som inte anstränger sig utan bara lutar sig tillbaka och anser det vara deras rätt att ta andras hårt förtjänade slantar).
    Nyfiken fråga: är det bara infödda svenska socialbidragstagare du är så här hatisk mot..? Eller gäller det även t.ex. somaliska åttabarnsfamiljer..?
  • Jeaninne
    Anonym (elle) skrev 2014-07-02 18:05:06 följande:
    Och regeringen vill trycka in massor av folk i landet för att det "behövs", och vad ska om arbeta med då? Det säger de aldrig, men man hör det där väldigt ofta.
    Ja jag håller med... Det är som Kejsarens nya kläder - alla VET egentligen att det är helt galet, men ingen får säga något!
  • Jeaninne
    Anonym (elle) skrev 2014-07-02 18:13:46 följande:
    Hur ser du isåfall på invandringen?
    Det vågar han inte svara på. Jag har redan frågat honom en gång.
  • Jeaninne
    Anonym (elle) skrev 2014-07-02 20:02:24 följande:
    det är en fråga man kunde ställa till många på våra gawtor idag
    Ja, men det får man inte. Det är endast inhemska bidragstagare som kan avkrävas ansvar.
  • Jeaninne
    Anonym (anonym) skrev 2014-07-03 09:19:37 följande:
    Bara Fas3 kostar 5 miljarder per år så nog läggs det pengar på att människor ska ut i jobb dessvärre floppar alla dessa åtgärder.
    Fast jag tycker att man glömmer i debatten, att de allra flesta faktiskt trivs på sina FAS 3-platser. Det har gett ett mervärde i deras liv, att komma ut och träffa andra människor på dagarna, ha några att prata och fika med... Och många hittar nya sidor av sig själva, när de får syssla med något kreativt. (På studieförbunden får ju "fasorna" ofta välja bland ett stort antal kreativa aktiviteter.)

    Vuxna lever ju inte heller av bröd allena, utan det kan vara värt att satsa en del på att folk ska må bättre. Och i den mån folk fuskar med bidragen fast de egentligen inte VILL jobba, så är det bra att de ser att de måste göra något annat i stället. För då kan de lika gärna söka riktiga jobb.
  • Jeaninne
    tobbe01 skrev 2014-07-03 09:21:33 följande:
    Det enda man kan göra som enskild individ för att hindra att välfärden fortsätter att nedmonteras är att lägga rätt röst i valkuvertet i höst. Vilken det är bör man fundera på rejält.
    Ja, det är ju inte så svårt i och för sig...  Drömmer
  • Jeaninne
    Anonym (G) skrev 2014-07-03 09:44:22 följande:
    Jag tycker att det är fantastiskt med FL. I många trådar så gnälls det över hur dåligt det är i Sverige, men i nästa andetag så är det ju jättebra att ta flera miljoner från tex barn och gamla för att lägga på fattiga barnfamiljer.

    Hur ska Svensken ha det? Vi kan inte ha behålla kakan och samtidigt äta upp den.

    Med tanke på PISA resultatet, så har jag förstått att många inte förstår hur ett samhälle är uppbyggt. Man förstår inte att det bla är skattepengar som gör att barn kan gå gratis i skolan, att vi kan ha så billig sjukvård, att man kan få hjälp när man inga pengar har. Att  vi kan vara hemma länge med barn och få betalt för det osv..

    Ju fler som jobbar desto mer pengar i skattkassan, dessto färre som jobbar desto mindre pengar i kassan. 

    Men Lisebergsbesöket var uppskattat....
    Men käre värld. Vet du hur mycket flyktingmottagningen kostar..? Protestera mot den i stället! Det silas mygg och sväljs kameler...
  • Jeaninne
    mamita64 skrev 2014-07-03 22:27:49 följande:
    Just det handlar kanske en aning om hur frågan ställs också. Jag är med i fler motfas3-grupper på Facebook och inte hör man att folk trivs, inte. 
    Det är dessutom så att många fas3 platser är långtifrån kreativa, eller roliga eller utvecklande. 
    Kanon om det finns de som trivs med att jobba 40 timmar i veckan för 6-7000 i månaden, försörjningsstöd eller i värsta fall inget alls ( vilket förekommer) Jag tror dock inte de är så många. 
    Sen kan det vara de som trivs med att ha en plats att gå till, " jobbkompisar" rutiner. 
    Som sagt, allt beror på hur man ställer frågan
    Min väninna är på Medborgarskolan. Hon har fått göra massa kul: keramik, egna silversmycken, makramé, spinna och färga garn, tova, sticka och virka...

    Dessutom får de hoppa in gratis på överblivna platser på Medborgarskolans ordinarie kurser (både dag och kväll) och kvitta de timmarna mot timmar i Fas 3-projektet. Man får alltså läsa språk, litteraturcirklar, företagsekonomi, navigation, vad som helst... och där träffar man folk som INTE är arbetslösa dessutom, vilket var en del av syftet. Att utöka det sociala nätverket. Många får ju jobb genom kontakter.
Svar på tråden Soc delar ut liserbergsbiljetter