• Erfdgt

    släkting kom till bröllopet i vit långklänning...?!

    Det är definitivt inte okej att bära helvitt på bröllop enligt etiketten, nej. Hon skulle ha valt en annan färg. Det är inte konstigt att du tyckte det var ett märkligt val av klänning på ett bröllop. Gjort är ju dock gjort och allt man kan hoppas på är att brudparet (bruden framförallt) inte tog så illa vid sig.

    Att klänningen var lång, ptja, det beror ju på vilken klädkod osv, även om klädkod inte är en "regel" så att säga. 

  • Erfdgt
    Anonym (Bea) skrev 2014-07-02 13:47:58 följande:
    Jag skulle aldrig bära vitt på någon annans bröllop men jag skulle inte heller bry mig om någon gjorde det på mitt bröllop. Tycker gamla regler som att bara bruden får bära vitt eller att röd klänning betyder att man har haft sex med brudgummen är lite föråldrade.
    Jag tycker däremot inte alls att det är föråldrat att enbart bruden bör bära vitt på bröllopsdagen. Varför kan inte den personen få göra det en dag i sitt liv? Varför måste en gäst nödvändigtvis bära vitt just den dagen? Det finns otroligt många andra fina färger att välja mellan.

    Visst, jag skulle inte bli jättearg och slänga ut personen från bröllopet om det dök upp en gäst i vit klänning, men jag hade nog tyckt det var lite tråkig att personen i fråga var tvungen att välja den färgen just den dagen. Lite respektlöst.

    Och det där med röd klänning är en myt, ett dumt påhitt och något som folk borde sluta sprida runt! Det har aldrig funnits någon sådan "regel". 
  • Erfdgt
    Anonym (vit brud) skrev 2014-07-03 13:05:37 följande:
    Om bruden ska bära vitt så måste hon väl vara oskuld enligt gammal etikett eller har jag fel? Kan ju inte vara många brudar som är berättigade att ha vit bröllopsklänning i sådana fall :)
    Ja, du har fel. Vit klänning har inget med det att göra. Det har mer med rikedom att göra. Att man hade råd att köpa en vit klänning, som därmed lätt blev smutsig osv, för att bara använda den på en speciell dag och inte vid flera andra tillfällen.

    Slöjan och brudkronan har mer med oskuldsfullheten att göra, om jag minns rätt.
  • Erfdgt
    Jeaninne skrev 2014-07-03 13:20:02 följande:
    Nej, den vita färgen är oskuldens och renhetens färg i Sverige och många andra europeiska länder. Det är ju därför en kvinna som gifter om sig inte ska ha vit brudklänning.

    Men det stämmer att bondbrudar och fattiga kvinnor gifte sig i svart - de ägde ju oftast bara en festklänning, och då var det mest praktiskt med en svart. Men i stället hade de massa guldkedjor och blomstergirlander runt halsen (som de fick låna av kyrkan) och även den enorma brudkronan då.

    Kronan är också en oskuldssymbol, ja. När Prinsessan Kristina (tror jag att det var - någon av kungens systrar i alla fall) gifte sig i tiara i stället för brudkrona, så blev det väldigt mycket undran och  skvaller! smile1.gif
    Det var ju i början av 1900-talet som folk började ha råd att bära en vit brudklänning (i Sverige) och då just för att dom hade råd med det. Den vita färgen, rent allmänt, representerar ju oskulden, men man bar inte vit brudklänning för att visa på att man var oskuld.

    Brudkronan däremot, där kunde man ju rent utav bli bötfälld om man inte verkligen var oskuld när man bar den.
  • Erfdgt
    Jeaninne skrev 2014-07-03 15:09:50 följande:
    Kan du förklara varför regeln finns då (jo den finns ännu) att en skild kvinna inte ska gifta om sig i vit brudklänning..?



    Det har jag aldrig någonsin förut hört talas om eller läst om. Majoriteten av alla skilda kvinnor gifter om sig i vitt.
  • Erfdgt
    Jeaninne skrev 2014-07-03 22:26:54 följande:
    Nej vet du vad, det stämmer absolut inte. Majoriteten av kvinnor som gifter om sig gör det borgerligt och väldigt nedtonat. Antingen det eller "alternativt" - det vill säga att man slår på stort, men gör något kul av att INTE följa traditionerna från det första bröllopet.
    Hur kan du veta det? Jag säger inte att jag absolut vet att dom flesta som gifter om sig gör det i vit brudklänning, men det är min erfarenhet, vad jag hört och vad jag sett. Jag har till och med hört många som passar på att ha den där stora marängdrömmen som dom valde bort pga diverse anledningar till första bröllopet.
Svar på tråden släkting kom till bröllopet i vit långklänning...?!