Inlägg från: Hallonbåt02 |Visa alla inlägg
  • Hallonbåt02

    Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?

    Jag säger nej och dem vet att jag menar ett nej när jag säger det, däremot så kan jag ge glass eller vad det nu än är om dem frågar, så ibland blir det ja och ibland nej, men dem accepterar det utan tjat.

  • Hallonbåt02
    Alexi skrev 2014-07-02 21:27:31 följande:
    Ja jag tycker jag gör precis som flera av er skriver men det hjälper inte, hon blir extremt otrevlig, spottar och fräser och stampar och ser jättearg ut och det sitter i väldigt länge. Hon kan verkligen inte ta ett nej på det här området (går bättre med andra saker som man kan förklara mer konkret än "det är inte nyttigt för kroppen, typ").
    Hade min dotter gjort det så hade jag låtit henne sura utan att ge efter alls och det hade jag gjort några gånger tills hon hadr förstått att jag menar det jag säger.
  • Hallonbåt02
    Alexi skrev 2014-07-02 21:42:12 följande:
    Ja det är ju så vi gör men det har inte direkt gått över efter några gånger...

    Problemet är ju att då och då får hon ju sånt, oftare på vårt initiativ än när hon ber om det dock (dvs vi erbjuder barnen en isglass tex för att det känns som en bra idé just då), vilket ju gör att hon inte kan hantera att hon fick det på tisdagen men inte på onsdagen då. Och två dagar i rad vill vi ju sällan ge glass, då blir det krav dagen därpå också. Dvs allt blir snabbt en vana i hennes ögon.
    Då är det bara att härda ut och sluta ge henne glass även om det känns bra för er vi det tillfället, var konsekvent även om du så gärna vill ge henne den.
  • Hallonbåt02
    amalie79 skrev 2014-07-02 21:59:07 följande:

    Jag säger som det är, det är jättegott med glass men äter man det för ofta så får man dåliga tänder med hål i och så blir man tjock och det är inte bra för hälsan för allt blir mycket jobbigare då.

    Barnen (mina bonusar,inte bio) fattar det hyfsat då både deras mamma och pappa varit kraftigt överviktiga tidigare.


    Hade jag sagt så till min 11 åring så hade det garanterat funnits risk för ätstörningar i senare ålderFlört
  • Hallonbåt02
    Penida skrev 2014-07-02 22:07:21 följande:
    Ja, och det finns forskning som visar att barn som växer upp med föräldrar som pratar väldigt mycket om mat i negativa termer oftare utvecklar en ätstörning.
    Det är inget annat än logiskt  att det skulle vara så,  det behövs knappast forskning till det. 
  • Hallonbåt02
    Alexi skrev 2014-07-02 22:23:29 följande:
    Fast vi ger erbjuder alltså glass spontant, dvs utan att hon ens bett om det. Och det måste vi ju kunna göra?
    Varför måste ni det? Du skriver ju själv att hon inte kan acceptera ett nej när du ger henne det.
    Hon lär ju fråga om hon inte har fått något gott på ett tag ,eller hur?
    Förklara för henne att du inte vill ha henne sur och förbannad  varje gång hon tjatar och får ett nej. Hon kommer att förstå innebörden efter några gånger.
  • Hallonbåt02
    Penida skrev 2014-07-02 22:21:01 följande:
    Sant men det finns. Jag tror personligen inte alls på att göra för stor grej kring mat men givetvis måste man sätta gränser som förälder men man behöver kanske inte dra in övervikt och sjukdomar osv. Det ger bara barnet dåligt samvete utan orsak.
     OT :Jag tycker det låter helt galet att dra in övervikt eller vikt överhuvudtaget till barn.
    Min ena dotter kom hem för x antal år sedan och talade om vikt och mat. Tyvärr så hade hon fått höra det genom personal som hade pratat om det och i sin tur så ville inte hon och hennes kompisar inte äta mer för då blir man tjock  :s, men jag fick bukt på det genom att ha en dialog med henne om det, förskoletanten fick höra ett och annat om pedagogik
  • Hallonbåt02
    Penida skrev 2014-07-03 23:08:03 följande:
    TS verkar ha varit konsekvent och hon har inte gett barnet det det ber om? Ibland måste man tänka längre än sig själv och sina egna barn.
    Jag tror inte ts har varit konsekvent , själv har jag 4 barn och mina tjatar eller får inga hysteriska utbrott om jag säger nej.
Svar på tråden Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?