• Anonym (skafferiet)

    Bygga upp ett bra basskafferi, hur?

    Jag är trött på att åka och småhandla hela tiden för att varorna tar slut stup i kvarten. Det blir dyrt och krångligt i längden. Håller på att rensa ut mitt skafferi hemma för att göra plats för ett bra basskafferi, men känner mig lite vilsen om vad ett sånt bör innehålla. Har ni dubbletter av allt och hur många "krossade tomater" (bara ett exempel) burkar köper ni när ni handlar egentligen för att det skall räcka en månad? 

  • Svar på tråden Bygga upp ett bra basskafferi, hur?
  • my1313

    Om du för matdagbok under några veckor så ser du kanske enklare vilken typ av basvaror du behöver? Din fråga är väldigt svår att svara på då man inte vet något om vilken typ av mat du äter.

  • FuckGoggleAskMe

    Men köp massor av sådant du använder och tycker om, när det är rea. Av det som är hållbart, givetvis, burkar kan ju vara ok i några år. Köp så mycket du har plats att lagra av basgrejor, du vet väl själv bäst vad du brukar använda. Skönt att köpa ris bara 4 ggr per år t.ex. eller krossade tomater bara varannan månad.

  • IsDimma

    Jag har skrivit en lista över allt som finns i kylen, frysen, skafferiet och vilka kryddor som finns hemma. Den uppdaterar jag på telefonen varje dag, kommer åt dokumenten var som helst, på datorn hemma och på jobbet, i telefonen och i ipaden. Samt att sambon kommer åt detsamma om han vill.

    Sen har jag ytterligare en lista med inköp som behöver göras.

    Det funkar klockrent. Och numer så kollar jag listan på bussen på vägg hem och vet vad jag ska laga för mat när jag kommer hem. Samt att jag inte behöver stå i affären och fundera över om det finns tomater hemma. Vilket ger betydligt mindre svinn på mat.

    Tog en dag att göra men är guld värt! Verkligen. Och så praktiskt eftersom man kommer åt listan överallt!

    Men basvaror i skafferiet var ju egentligen vad du ville ha. Pasta i en hel mängd olika. Ris, bulgur. Sen kanske jag köper hem tio krossade tomater när jag väl handlar det. Det räcker sen lite olika lång tid men gissningsvis tre månader (men vi är också bara två här hemma). Varma koppensoppor, mängder av hårt bröd. Ströbröd. Konserver (köttsoppa, salta biten, bullens pilsnerkorv osv). Salladstillbehör (vinäger, olja, salladskryddor osv). Tacostilbehör.

    Det är väl i stora drag det som finns i skafferiet jämt.

  • IsDimma

    Dubbletter eller inte beror på vad det är. Ris som vi äter kanske en gång varannan månad räcker med ett paket. Hårt bröd som det går åt betydligt mer av så finns oftast dubletter. Lika så finns dubletter av krossade tomater och andra konserver som håller länge. Så det beror ju helt på vad det är och hur ofta man använder det.

  • Anonym (.)

    Vad är det du brukar småhandla då? Det är ju just de grejerna och den mängden som du gör av med under en vecka. Köp det, fast vid ett tillfälle, i en billigare stormarknad.

  • Anonym (Bullmamma)

    Kanske det absolut lättaste för dig skulle vara att göra ett överslag ang. vad ni brukar ha för middagsmenyer under 3-5 veckor. Allt som är hållbart (konserver, pasta, mjöl, hårdbröd, toapapper etc.) köper du på dig rejäla mängder utav när det är bra priser. Samma sak med frysvaror (så länge det ryms i frysen)
    Det du får komplettera veckovis är sådant som inte är hållbart, d.v.s. mjölkprodukter, grönsaker, frukt etc.

  • MsM84

    Det är bara att handla hem sånt som går åt hemma hos dig. Jag försöker alltid ha koll på att basvaror finns hemma så jag köper det när jag storhandlar och inte stödhandlar i lokala affären. Vilka basvaror man bör ha hemma beror på vad man brukar laga. Jag vill alltid ha hemma typ detta:
    Mjöl
    Ströbröd
    Socker
    Parboiled ris
    Basmati/Jasmin ris
    Pasta i olika varianter
    Bulgur
    Krossade tomater
    Havregryn
    Sweet chilisås
    Chilisås
    Buljong & kryddor

Svar på tråden Bygga upp ett bra basskafferi, hur?