Inlägg från: mammalovis |Visa alla inlägg
  • mammalovis

    Ni med barn som använt blöja länge, se hit

    Frågan honom var han vill kissa och om det är något han är rädd för. Har ni potta och toasits så han har valmöjligheter? En del är ju rädda för att förlora saker ur kroppen som kisset och bajset är. Läs böcker om potträning och ha att prata utifrån. Busiga bebbens potta (tror jag den heter) är ganska rolig för barnet får berätta hur det ska vara.

    Min dotter bestämde sig nog mer eller mindre bara en dag att hon skulle testa toan utan sits med en pall för fötterna, efter att vi försökt till och från i perioder. Barnet måste ju trots allt vilja för att det ska fungera. Där är det ju viss skillnad på en 2-åring och en 4-åring. Kiss, bajs, mat- och sömn är ju de områden ett barn kan bestämma över om de ska eller inte.

    Med en tjej på förskolan lossnade det då vi inte hade blöja på den avdelningen som hon annars bad om när hon skulle bajsa. Jag frågade henne bara om hon kunde testa med förklaringen att vi inte hade någon, vilket hon gick med på. Snacka om att hon var överlycklig att hon hade vågat när föräldrarna hämtade henne.

  • mammalovis

    Den stora frågan för min tjej var ju att ens lägga märke till när kisset kom. När hon tränade kunde hon stanna och säga "nu kissar jag", då var hon ändå ett steg på väg, innan berättade hon bara när hon hade kissat (höll sig ofta 4-5 timmar).

    Nattblöjan är inte borta än då hon smyger upp och hinner kissa i blöjan innan jag kommit upp. Förhoppningsvis får vi andra rutiner när det blir förskola och tidigare mornar. Just nu är hon inte motiverad själv ...

  • mammalovis

    ts: Nu har jag inte läst hela tråden igen, men när eller hur ofta kissade han INNAN ni började med potträningen? Det kan ju ge en bra uppfattning av vad han behöver.

    Min dotter höll sig från hon morgonkissade över dagen på förskolan tills vi var på väg hem, då kissade hon i blöjan. Hon går 9-14. Sedan fick vi se till att hon kissade innan hemgång annars kom vi inte mer än 100 meter innan hon kissade på sig. Så visst finns det barn som håller sig länge för de har helt enkelt inte tid att gå på toa.

    Nu har hon varit utan blöja dagtid säkert ett halvår, men hon svarar ju oftast nej, på att hon behöver. Säger vi att hon måste ändå eller helt enkelt får följa med mig på toa om vi är borta, så går hon många gånger ändå och det kommer en skvätt. Så det handlar nog också om att ändra vanor. Hemma går hon ju när hon behöver, men är vi iväg så är det ju svårare att tajma med en toa i närheten.
    Nu när hon börjat på 3-5-avdelningen på förskolan har jag förberett henne på att fröknarna kommer säga till henne att hon ska gå och kissa före eller efter vissa aktiviteter. Förhoppningsvis accepterar hon det och låter bli att hålla sig så det blir akut till sist och ett misslyckande i trosorna (då blir hon ledsen).

    Annars kan det ju vara en maktkamp er emellan och han KAN faktiskt styra när han INTE vill kissa ... Vad säger han när du frågan när han behöver kissa, om du frågar lite mer sällan? Vet han hur ofta/när han kissar själv? För en del barn tar det ju längre tid att komma på hur man "bestämmer" över kisset.

    Här är nog 3,5-åringen snart redo att släppa nattblöjan efter hon börjat ha fler torra mornar. Kanske lite lättare när det är jag som vaknar före henne och inte hon som har smygit upp och sitter och leker och inte tar sig tid att morgonkissa.

Svar på tråden Ni med barn som använt blöja länge, se hit