• kallag

    Kommer ni ta bort vårdnadsbidraget?

    Jag och min man är gravida och planerar att använda oss av vårdnadsbidraget för att kunna vara hemma och ta hand om barnet tills det är ungefär tre år. Vi vill ge vårt barn en trygg start i livet och vill därför att barnet börjar förskola först när barnet själv är redo.
    Planeringen för att kunna vara hemma med bibehållen SGI ser väldigt olika ut om vårdnadsbidraget finns att tillgå eller inte. Om vårdnadsbidrag finns så måste vi plocka ut ett stort antal dagar första året för att få möjlighet att använda vårdnandsbidraget. Under de följande åren har vi tänkt att dela på föräldraledigheten 50/50, vilket fungerar bra med vårdnadsbidrag då båda föräldrarnas SGI ligger kvar på tidigare nivå.
    Om det inte finns något vårdnadsbidrag så tar vi istället ut så få dagar som möjligt första året, då SGI inte påverkas, och använder våra föräldradagar under år 2 och 3.
    Men för vår familj så vore det en katastrof om vi första året plockar ut fullt med föräldradagar och sen försvinner möjligheten till vårdnandsbidrag. Då har vi att välja på att en av föräldrarna helt förlorar SGI och går hemma 100 % eller att ändå dela på föräldraledigheten med resultatet att båda föräldrarna förlorar sin SGI.
    Hur ser ni på detta?

  • Svar på tråden Kommer ni ta bort vårdnadsbidraget?
  • Socialdemokraterna
    Vi vill avskaffa vårdnadsbidraget, eller rättare sagt, kommunernas rätt att införa vårdnadsbidrag .Men vi kommer att göra med övergångsregler så att föräldrar kan ställa om i  lugn och ro. Vårdnadsbidraget tar pengar från förskolan och är  tyvärr en kvinnofälla eftersom det är nästan bara kvinnor som tar ut det. Barn som bäst behöver förskolan får inte tillgång till den. 

    Läsa gärna mer här: 
    www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Foraldraforsakring/
Svar på tråden Kommer ni ta bort vårdnadsbidraget?