Inlägg från: Anonym (ne) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ne)

    Varför så mycket skador?

    mamaleona skrev 2014-08-15 10:06:22 följande:
    Låter ju fruktansvärt som här står att läsa i vissa inlägg. Att en bm (kollega) gör något fel är en sak men att inte ens erkänna det för att få rätt vård efteråt är ju helt horror. Angående sfinkterskador (o andra skador likaså i underlivet efter vaginal förlossning) - det man hör o läser om är ju trots allt en minioritet, dock inte tragiska för det. Dom flesta förlossningar går bra och dom flesta får inga men o problem av sina suturer. Ang klipp resp bristning finns ingen statistik på att klippet läker bättre än rupturen. Nu jobbar jag i Finland så kan inte jämföra hur det jobbas i sverige men vi har lägre % med stora bristningar o dom som jobbat i sverige säger att vi stöder bättre i finland ?? spekulationer. Inge illa ment. Nu beror ju rupturens storlek, o läge även på andra saker än stödandet, ex hur snabbt man krystar, barnets storlek o läge, vilken ställning man krystar i (ex på en pall är det omöjligt att stöda mellangården lika bra som då kvinnan ligger i säng), ev åtgärdsförlossning OCH inte minst kvinnans vävnader o anatomi. Ex en sak jag själv tänkt på är dagens leverne o kost, har flera kvinnor svamp idag än för 15år sedan ??? jag skulle våga svara ja på detta, man äter sämre vilket ger mera svampbesvär vilket i sin tur påverkar vävnaderna. Ibland märker man genast om en föderska besvärats av detta för vävnaderna går sönder typ under ens finger, som en svamp liksom (svårt o förklara) - då är absolut risken störrre för rupturer. Det är tråkigt när någon drabbas av stora skador men skulle aldrig falla mig in (el mina kolleger) att förbise en ev skada där och då - är ju viktigt att få rätt vård genast vid ex en ev sfinkterruptur för så bra resultat som möjligt. Försök ts - njuta av dina sista veckor som gravid o ta förlossningen som den kommer, tänk på att största delen går jättebra. Hälsn en bm
    Inte en minoritet som får bestående men, upp emot 50 % får bestående men efter en vaginal förlossning. Allt enligt en undersökning gjord av en chefsbarnmorska.
  • Anonym (ne)
    Skumbollen skrev 2014-08-24 19:46:02 följande:
    Intressant, vad heter hon om jag vill läsa mer?
    Maria Gyhagen har jag för mig
  • Anonym (ne)
    Skumbollen skrev 2014-08-24 20:14:37 följande:
    Har läst sammanfattningen från Sahlgrenskas hemsida nu om avhandlingen. Det verkar handla om kvinnor som födde för tjugo år sedan för det första. Ingenstans kunde jag läsa att 50% av de knappa 4000 kvinnorna hade fått bestående men. Det står endast att riskerna ökar och ibland dubbleras vid vaginal förlossning kontra kejsarsnitt. Kanske står det du hänvisar i den långa avhandlingen, i så fall är det beklagligt men enligt sammanfattningen stämmer inte ditt uttalande.

    www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyhete...

    Hur många som drabbas spelar ju ingen roll för den enskilde som drabbas givetvis, det är ju fruktansvärt vilka skador en del får utstå! Men felaktig information som skrämmer kvinnor i onödan är ingen höjdare heller.
    http://www.svt.se/nyheter/sverige/nastan-varannan-vaginal-fodsel-leder-till-skador
  • Anonym (ne)
    Skumbollen skrev 2014-08-24 20:39:40 följande:
    Ja, nu är ju detta en artikel och inte hennes egna ord. Skulle nog säga att min källhänvisning till text hon skrivit själv väger lite tyngre i sammanhanget. I ditt inlägg kallar du henne även för "nån chefsbarnmorska" när hon i själva verket är överläkare.

    Tänker inte fortsätta mina tankar kring huruvida jag tycker man skall veta vad man säger innan man skrämmer upp andra. Det är ju inte syftet med TS tråd.

    Trevlig kväll
    Ser inte att jag skrivit någonstans att hon är "nån chefsbarnmorska". Men såvitt jag vet har hon varit barnmorska, hon kanske har läst vidare nu till överläkare. Ja du får ju tro vad du vill, men forskning säger fortfarande det den säger. 50 % får problem med underlivet för resten av livet efter en vaginal förlossning. Dags att kvinnor får reda på sanningen eller tycker du inte det?
  • Anonym (ne)
    mamaleona skrev 2014-08-25 07:53:35 följande:
    Så är det INTE i finland, det är jag säker på. En  mycket liten del får bestående men / besvär.
    Hur vet du det?
Svar på tråden Varför så mycket skador?