Inlägg från: Anonym (Anonym) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anonym)

    Varför så mycket skador?

    Anonym (-) skrev 2014-08-31 00:36:27 följande:

    Du missar poängen. Informationen om att detta kan hända för att vara mentalt förberedd istället för att få en chock och uppleva det som ett övergrepp. Då informationen ges att de flesta vf är komplikationsfria förväntar sig många att ens integritet inte är "hotad".


    Fast det är väl ändå inte så många som uppfattar att alla vf är komplikationsfria. Om min barnmorska hade berättat för mig att det kan bli mycket folk i rummet om det blir komplikationer eller ks hade jag tänkt att hon behöver ju inte utgå från att jag är dum i huvudet. Det fattar jag väl om jag ska bli opererad att det kommer att vara mer än en person där. Särskilt om man är rädd för att visa sitt kön är det ju lämpligt att fråga innan. Men att per automatik meddela alla blivande mammor om det tycker inte jag känns nödvändigt.
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-31 08:25:00 följande:

    Vad får dig att tro att jag inte vet?

    Tror du jag är så dum att jag inte kollar upp riskerna med snitt utan bara läser om risker med vaginal förlossning?


    Jag tycker faktiskt att det är ganska vanligt bland förlossningsrädda att de ser ks som Guds gåva till förlossningsvården och blir ganska sura och vill inte ta till sig att det finns mycket komplikationer till ks också. Många och farliga. Det verkar som att vissa tror att det är ett bra sätt att få en ofarlig smärtfri förlossning och hade personer i vården bara varit mer kompetenta och villiga att hjälpa istället för straffa så hade förlossningar inte överhuvudtaget varit ett problem. Du tillhör kanske inte den skaran men den är ganska stor i alla fall här på fl.
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-31 08:36:37 följande:

    Det här handlar inte om att alla ska sitta i timslånga möten och få enorma mängder information utan att information ska vara  tillgänglig när man behöver den och framförallt att man får rätt och fullständig information när man frågar. Att BM inte mörkar helt enkelt.

    Jag berättade för min BM att jag helst inte föder liggandes och att jag är fullkomligt livrädd för sugklocka. Ändå säger hon till mig att det bästa jag kan göra är att få Eda så fort som möjligt på förlossningen, utan att nämna vilka bieffekter det får. Det är att mörka och undanhålla information. Eller att bara vara totalt inkompetent.


    Ja det låter jättekonstigt, de brukar inte precis uppmana till att man ska ta EDA överhuvudtaget.
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-31 09:30:34 följande:

    För mig har rädslan inte med smärta att göra. Det verkar som att alla förutsätter det.Eftersom den här barnmorskan inte verkar ta till sig vad man säger överhuvudtaget så tror jag att hon tror att jag helt enkelt är smärträdd. Eller så ger hon samma råd till alla. Värdelös är hon iaf.


    Jag tycker inte jag skrev att det skulle handla om rädsla för smärta för dig? Och det verkar för övrigt vara den nya grejen bland förlossningsrädda. Jag är inte rädd för smärtan jag är rädd för komplikationer. För mig är det helt okej och inte ett dugg konstigt att vara rädd för smärta och för komplikationer. Men ks minskar ju inte varken det ena eller det andra.

    Har du försökt byta bm? Det verkar ju rätt hopplöst. Tur att hon inte ska med till förlossningen.
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-31 20:27:28 följande:

    Tack det är exakt så jag upplever det. Jag känner att allt jag sagt till BM och läkare har förlöjligats och viftats bort och som att jag ska skämmas för att jag inte som andra kan hantera "den fullt normala rädslan som alla förstföderskor känner", att det är fel av mig att jag inte kan låta förlossningen "göra sitt jobb" osv. Det är ständigt att "förlossningen gör det här varje dag" bla bla , det skiter ju jag i för för mig är det helt nytt. Hur ska det kunna hjälpa mig att de gör samma sak varje dag?


    Fast tanken med att de säger så är väl att du ska kunna lita på dem som är med om det varje dag, eftersom det är nytt för dig.
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-31 21:14:58 följande:

    Ja fast det hjälper ju inte den som har fobi så som jag har. Min fobi handlar ju om att vissa saker kan hända under förlossningen, och ingen oavsett hur erfarna de är kan garantera att det inte händer.


    Nej tyvärr så är det med fobier, det hjälper inte att man säger att hunden inte är farlig man är rädd ändå. Och en liten risk finns ju alltid.

    Men du hur vill du helst att sjukvården ska göra med dig?
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-31 21:27:36 följande:

    Ja jag har ju kämpat för att få ett snitt men blivit nekad.


    Anade det. Hoppas du får som du vill :)

    Om jag skulle ha ett barn till hade jag valt vf om jag hade fått välja. Jag har fått ett barn med ks och ett med vf, båda okomplicerade men sprack ganska mycket vid vf. Tyckte ändå att det var att föredra framför att gå omkring och känna sig sjuk i över en vecka efter kejsarsnittet, när man hade en bebis att ta hand om.

    Om man säger till tidigt och genomgår aurorasamtal och ändå vill ha ks så har jag uppfattat att rekommendationerna är att man ska få det. Men de vill nog försöka omvända dig ett tag till.
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (rädd) skrev 2014-08-31 21:49:18 följande:

    I teorin är det kanske så men träffar man på fel folk så får man fel hjälp oavsett hur mycket man slåss och kräver. Jag har redan gått över tiden så det är så att säga kört.


    Då hoppas jag att det går bra då.

    Det enda sättet att bli av med en fobi är att utsätta sig för det man är rädd för. Och ja det finns en risk att något av det hemska händer, precis som det finns när flygfobiker ska flyga. Det finns en risk att planet störtar men de flesta förlitar sig på teknikernas och piloternas kompetens och kanske någon vag känsla av att det händer inte mig. För fobikerna är det ofta tvärtom. Då känner man på sig att det kommer att hända, litar inte på att folk gör sitt jobb. Var det inte ett plan som störtade i Asien nyss?

    Hoppas verkligen att du får en okomplicerad förlossning och att du kan gå därifrån med en positiv upplevelse. Jag skulle gärna ta din plats under förlossningen men inte sen för jag orkar inte med fler barn :D
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (-) skrev 2014-09-01 19:38:28 följande:

    Jag tror i och för sig att om lika många hade blivit skadade vid flygningar som vid förlossningar hade det varit total panik i världen, att det inte skulle benämnas som fobi utan en välgrundad rädsla och att flygsäkerheten med omedelbar verkan skulle rustas upp och utvecklas.

    Det kallas vidare inte fobi att vara rädd för tortyr, och förlossning innebär för många tortyrliknande smärta varför jag tycker att resonemanget blir problematiskt. Inte minst med tanke på hur många som får vänta länge på smärtlindring, och inte ens kan vara säkra på att få det som det är idag.

    Jag kan också tycka att rädslan inför utsattheten inte heller borde klassas som fobi, inte minst eftersom uppemot 30 000 våldtäkter per år i Sverige och väldigt många fler utsätts för kränkningar, sexuella trakasserier mm vilket innebär att det finns många som kan vara väldigt känsliga för vad som kan hända med ens nakna kropp bland främmande människor, alltså vara väldigt måna om sin integritet. Även om man inte har den bakgrunden så kan det vara väldigt traumatiskt för många.

    Missförstå mig rätt, jag tycker det är jättebra att det finns hjälp att få så de som vill kan ha en vf. Jag tycker bara det är väldigt förminskande att säga att "enda sättet att bli av med en fobi är att utsätta sig för det man är rädd för", då det faktiskt kan handla om att man känner sig själv bäst och vet vad man kan och vill klara av och vilka risker man är beredd att utsätta just sig själv för. Att gå igenom en förlossning mot sin vilja kan ju snarare få motsatt effekt. Så är ju också fallet, det är ju fler som får fobi av att ha genomgått en vf än förstföderskor, så resonemanget haltar rejält är min slutsats.


    Det var inte jag som började kalla det för fobi. Angående utsattheten, tror du att man har kläderna på sig vid ett kejsarsnitt? Och betydligt mer folk i rummet vill jag påstå. Har man övergreppsproblematik i bagaget kan det ju vara värre med ett ks. Då har man ju ingen kontroll alls över sin kropp.
  • Anonym (Anonym)
    Cox Orange skrev 2014-09-01 14:24:20 följande:

    Mitt tips: Snitt. Det är din kropp och bara du får bestämma över den, kom ihåg det!

    Ta inte ens risken att det blir som för mig när du känner såhär! Jag har haft sådant fruktansvärt helvete och det kommer aldrig bli bra.

    Dr Mupp sade det väldigt bra. Problemet är att de gör det varje dag och behandlar sina patienter som en kropp på ett slaktbord. Väldigt många gör ett dåligt jobb. De vet inte ens om det, för de får aldrig uppföljning på sina patienter. Tillhör du sedan de drabbade så är eftervården usel, den går ut på att förringa och skjuta upp. 


    Ni tror inte att det är så att det blir slentrian för de som jobbar med kejsarsnitt också?
  • Anonym (Anonym)
    Anonym skrev 2014-09-01 20:31:11 följande:

    Hur tänkte du nu? Självklart blir det det. Risken med det är ett fult ärr på magen. Fullt överkomligt jämfört med skador och mina ärr som stramar så det spricker och blöder vid försök till samlag och som gör att det läcker bajs. Det senare väntar jag förresten på att snygga till, min tredje operation i ordningen...

    Det går inte att fuska med att inte sy ihop livmodern och huden. Jag har varit i TS sits och var livrädd för att få bestående men. Förlossningen per se var jag faktiskt inte rädd för. Det visade sig att man i Sverige 2013 inte, trots att man ber om det, ens kan få bli sydd med bedövning. Det var en total mardröm från början till slut med så dålig smärtlindring man bara kan tänka sig och slutade med svåra skador. Det finns all anledning att vara livrädd även för en förlossning. Problemet är personalens inkompetens.


    Ett fult ärr är absolut inte enda risken med ett ks är du verkligen så dåligt påläst?
  • Anonym (Anonym)

    Fobier är ytterst sällan helt irrationella, det som händer när man har en fobi är att man överskattar riskerna och tar mest till sig info som stöder den uppfattning man redan har. Förminska inte lidandet hos människor som lider av andra fobier, en fobi totalt förstöra livet.

  • Anonym (Anonym)

    Du kanske ska adressera ditt inlägg till ts eftersom det var hon som kallade det för det. Om hon upplever det som en fobi tycker jag hon har rätt att kalla det för en fobi.

  • Anonym (Anonym)
    Anonym skrev 2014-09-02 10:48:42 följande:

    Du pekade på riskerna för ett kejsarsnitt utförd av personal som opererar av ren slentrian. Jag själv arbetar med kirurgi. Det som gäller vid alla typer av operativa ingrepp är att den viktigaste faktorn är operatören. Ju fler ingrepp man gör, desto bättre blir man. 

    När man har en planerad operation gör man det enligt vissa fastställda rutiner. Det är en markant skillnad från ett akut förlopp som en förlossning är. Vad som gäller för ett KS är att det finns färre saker man kan fuska med (utan att patienten avlider). Det finns risker med alla ingrepp, men du pekade på riskerna med en slentrianmässig operatör.  Riskerna med en kontrollerad rutinoperation som ett elektivt KS är mycket små - av en "slentrianmässig" operatör ännu lägre!

    Nu kan man tycka att detta borde gälla barnmorskorna, men tyvärr räcker det inte.  Det saknas basala kunskaper i anatomi och suturering. Barnmorskorna, till skillnad från läkarna, får heller ingen uppföljning på sina patienter. Jag tror också att väldigt många barnmorskor är avtrubbade för patienternas lidanden och tar inte smärtlindring på allvar.


    Har du någon källa på det påståendet att barnmorskor saknar basala kunskaper i anatomi och sururering? Det är en ganska grov anklagan mot en hel yrkeskår. Och den läkaren som genomförde mitt kejsarsnitt har inte följt upp det på något sätt, så att läkare följer upp sina patienter håller jag inte med om. Det var barnmorskor som stod för uppföljningen och det fungerade utmärkt.

  • Anonym (Anonym)
    Anonym (rädd) skrev 2014-09-02 11:06:37 följande:
    En fobi är en rädsla som är så stark att den framkallar svår ångest. Har man en fobi undviker man situationer där man kan komma i kontakt med det man har fobi för. Man brukar även säga att det är en fobi om man inte kan lugna ner sig själv tillräckligt för att ändå konfrontera rädslan. T ex är jag rädd för spindlar, men jag kan hantera den rädslan och det är inte ångest jag känner när jag gör det.

    Angående att ha kläderna på sig är det väldigt mycket förutfattade meningar om vad som triggar fobin i den här tråden. Det började med smärta, sen var det komplikationer och nu är det nakenheten. Det visar väl om inte annat på hur svårt det är att förstå för den som inte lider av det eller har specialistkunskaper om just fobier. Jag har personligen inga problem med att vara naken, inte ens i ett rum fullt med främlingar. Däremot får jag kraftig ångest av tanken på gynställning (eller vanligt ryggliggande) med uppfläkt underliv och våldsamma, hårdhänta eller medicinska procedurer i samband med detta (övergreppsproblematik). Skulle jag efter en VF behöva efterbehandling som undersökningar eller operation skulle jag reagera likadant på det så det är verkligen ingen optimal situation för mig att bli nekad snitt eftersom det med sannolikhet inte kommer leda till EN utan ett flertal situationer som jag inte kan hantera utan panik.

    Någon skrev tidigare att man kan bota fobier genom att utsätta sig för rädslan och det kan man problemet med det är att behandlingen görs i etapper t ex har man spindelfobi så börjar man med att titta på spindlar på avstånd ett antal gånger sedan lär man sig långsamt att närma sig dem. Tyvärr går det inte att genomföra sin VF i små etapper med en veckas mellanrum har jag hört.
    Jag håller med om din definition av fobier. Däremot är det inte så att man vanligtvis tar det i etapper med en veckas mellanrum. Man tar det i etapper efter en hierarki man har gjort upp men oftast under några timmar. I regel inte med en veckas mellanrum utan i ett svep. Det är enklast och går fortast. Vissa fobier t.ex. flygfobi är ju svårt att dela upp, antingen flyger man eller inte, typ som en förlossning.

    Det är svårt med fobier och ångest överlag. Det som en människa är rädd för behöver nästa inte alls tycka är obehagligt även om fobin på ytan ser likadan ut. Det måste man utreda mer i varje enskilt fall. Om du ser framför dig att du ligger uppfläkt och blir utsatt för våldsamma hårdhänta medicinska procedurer förstår jag att du är rädd. Finns det någon del i dig som kan tänka att alla förlossningar inte är såna? Här tänker jag att fobitänket är ganska bra. Flygfobiker tänker alltid att just deras plan kommer att störta. Tror du att du överskattar risken att det kommer att hända just dig?
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (rädd) skrev 2014-09-02 12:02:13 följande:

    Alltså det går ju inte att undvika vissa saker vid en VF, som att BM kollar hur öppen man är, att BM eller förlossningsläkare sitter och tar emot när huvudet kommer ut osv. Så nej det finns liksom inte en lindrig variant att hoppas på för mig. Egentligen skulle jag känna mig tryggare med en hemförlossning med EN person närvarande, (någon som jag valt ut för att jag litar på henne) men det har jag blivit avrådd från pga förhöjd risk för blödning.


    Jag hade bara en barnmorska i rummet under hela tiden jag var i förlossningssalen (och en praktikant men de frågade noga om hon fick vara med). Kan du inte höra om personen du litar på kan vara med på vid förlossningen på sjukhuset istället?
  • Anonym (Anonym)
    border1 skrev 2014-09-02 12:03:38 följande:

    Barnets huvud trycker på och det känns som om hela du går sönder. När min son kommit ut fattade jag det inte ens, för det var ingen skillnad i känsla eller smärta mellan när han bara tryckte på och när han kom ut trots att jag sprack från hål till hål.


    Jag kände inte alls av det trycket, det gjorde jätteont under värkarna men själva utdrivningen kändes inte alls för mig. Kom han redan? sa jag till bm för jag trodde att den fasen skulle vara lång och att man skulle känna när huvudet, axlarna och resten av kroppen kom. Jag ska bara sy lite sa bm vilket gjorde mig chockad för jag hade inte märkt att jag sprack. Sprack ganska mycket men inte hela vägen. Så det måste inte bli så illa som för dig.
  • Anonym (Anonym)
    Cox Orange skrev 2014-09-02 18:34:27 följande:

    Hade du fått problem efter ditt snitt hade du gått tillbaka och behandlats på samma klinik, läkaren hade fått reda på det och fått återkoppling. Det förs dessutom statiskt på detta i nationella register. Det gör det INTE på de problem man får efter en vaginal förlossning.

    Att man saknar dessa kunskaper är tämligen uppenbart då en mycket hög andel sfinkterrupturer förblir oupptäckta (liksom min egen), en mycket hög andel av de grad 2 -sutureringar man gör görs felaktigt och för det tredje att redan grad 2 bristningar har kraftigt ökad risk för bäckenbottenbesvär såsom framfall och inkontinens. Det finns en uppsjö studier på detta, här har du en:

    Pinta et al., Acta Obstetricia Et Gynecologica Scandinavica (Impact Factor: 1.85). 10/2004; 83(10):917-22. 

    Grov anklagelse eller inte, det är fakta att det är mycket vanligt med bestående men efter vaginal förlossning och det måste bero på någonting, eller hur?


    Det var väldigt krångligt att komma in på den sidan, har du någon mer lättillgänglig?
  • Anonym (Anonym)
    Cox Orange skrev 2014-09-02 21:44:25 följande:

    Jag glömde artikelnamnet: "Sphincter rupture and anal incontinence after first vaginal delivery". Du hittar alla på PubMed. Ett axplock:

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15453886

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20696633

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16394052

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442601

    Något säger mig att du inte är så van att läsa vetenskapliga artiklar...


    För att jag inte hittar artikeln du glömde skriva namnet på? Jag är väldigt van vid att läsa vetenskapliga artiklar, har gått och högskola i sex år.

    Det var väldigt låg nivå på det inlägget.
Svar på tråden Varför så mycket skador?