• mr me

    Låt somalier arbeta som läkare, även om de saknar läkarexamen - bra eller dåligt förslag?

    Den miljöpartistiske riksdagskandidaten Patricio Ruiz Vergara har kommit med ett förslag om att somalier som saknar läkarexamen ska kunna "provjobba" som läkare i Sverige.


    ??En somalisk läkare kan ofta inte visa giltiga papper på sin utbildning. Då menar vi att man ska kunna provjobba ett år och sedan testas, i stället för som nu behöva läsa om sju år till en svensk läkarexamen.


    www.nt.se/nyheter/norrkoping/polisen-bor-inte-kunna-ta-barn-fran-familjerna-10074057.aspx

    Är detta ett bra eller dåligt förslag?
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Låt somalier arbeta som läkare, även om de saknar läkarexamen - bra eller dåligt förslag?
  • ölburk2
    Klotjohan skrev 2014-08-27 09:58:25 följande:
    Jag har mött läkare som studerat på 4e året och fortfarande har fobi mot kroppsvätskor och slem och helst inte vill titta på patienten så det finns ju både bättre och sämre exemplar i alla yrkesgrupper. 
    Det är därför läkarlegitimation inte kan utfärdas utan att man uppfyller en massa kriterier och har en fullgod utbildning men det vore ett stort slöseri att inte skapa utbildningsplatser och erbjuda validering åt invandrade läkare. Om de kan arbeta och bidra med skatteintäkter efter 1-2 år istället för efter 7 som är genomsnittet så är det ju bara bra. 
    Exakt, å det här gäller inte bara läkare, utan alla som kommer hit borde omgående få chansen att validera sina påstådda yrkeskunskaper, det skulle spara Sverige/samhället massor av bidragspengar..
    En obligatorisk yrkesvalidering, borde enligt mig, sammanfalla med uppehållstillståndet.
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • Alessia
    Moonis skrev 2014-08-27 11:13:58 följande:
    Och här väller fördomarna fram. Barfotaläkare??! Hade skämts om jag hade uttryckt mig så om andra människor!

    Man går vid sidan av andra läkare precis som studenterna gör. Sen likställer du alltså kunskaperna hos en undersköterska med en läkares enbart för att han/hon har utbildning från Somalia?



    Det gör det uppenbarligen eftersom läkarna knappt har tid att träffa sina patienter. Kan det vara så då att det är för många patienter på en läkare smile9.gif
    I psykiatrin här är det stor brist på läkare och jätte svårt att få tider och tvivlar på att det skulle vara något unikt just här. 
    Barfotaläkare är ett vedertaget begrepp, ursprungligen från Kina, där man under 1950-60-70 skickade ut en slags sjukvårdare (alltså bönder eller studenter med kort och begränsad utbildning) att jobba som "läkare"  bland lantarbetarna på den kinesiska landsbygden. Du kan googla på begreppet eftersom du uppenbarligen aldrig stött på det förr.
  • Alessia
    Åsa skrev 2014-08-27 11:13:37 följande:
    Undrar varifrån du fått det intrycket. Jag bor i Göteborg (obygden?) och här finns mycket stor läkarbrist på vårdcentralerna. Läkarsekreterare finns det fortfarande, men  brist på sådana att anställa  också också här på orten.
     
    Visst är det så att arbetsförhållandena, och i vissas fall lönen, gör att det finns de som väljer att jobba som hyrläkare i stället för att ta en fast anställning men det är också så att det idag inte går att fylla läkarplatserna med befintliga läkare sett till tillgängliga läkare och vakanser över landet. Om sedan vakanserna finns i Stockholm eller någon liten håla spelar väl mindre roll för att diskutera huruvida det finns en läkarbrist; det är ju inte så att det går arbetslösa läkare i någon annan landsända, alltså finns det i vilket fall ett nettounderskott.
    Något skulle man säkert kunna åtgärda om landstingen helt förbjöd att ta in hyrläkare (bortser från anledningarna till att man inte gör detta); då skulle ett antal sådana stå utan jobb frigöras för att ta anställning någonstans. Det skulle förbättra landstingsekonomi och kontinuitet även om det inte helt fyllde läkarplatserna.

    Grejen är att läkarnas egna förbund under åren lobbat hårt mot fler läkarplatser när myndigheterna velat utöka, då de inte vill få ett överskott av den typ man ser i Spanien eller Grekland.

    Följande statistiska uppgifter från OECD är hämtade ur Läkartidningen 2012-11-26  nr 49:

    Genomsnittet läkare inom EU är 3,4 yrkesarbetande läkare per 1000 invånare.

    I Sverige 3,8 /1000 Sverige är därmed på tredje plats i läkartäthet inom EU

    Grekland har störst läkartäthet med 6,1/1000

    Däremot har Sverige exceptionellt få sjukhussängar räknat på befolkningsmängd och även anmärkningsvärt få patientbesök jämfört med flertalet andra länder. Frisk befolkning.

    Landstingen ska kanske utforma villkoren för läkararbete på annat sätt. Mindre administrativt arbete och mer patienttid. Men den diskussionen ska föras med landstingen som felutformat villkoren för svensk sjukvård.
  • mr me
    Moonis skrev 2014-08-27 10:56:42 följande:
    Men vi pratar ju inte om obildade så förstår inte varför det skulle vara ett hån. Möter dom inte kriterierna här så lär dom ju inte få jobba som läkare heller.
    mr me skrev 2014-08-27 10:13:08 följande:
    Men det var ju jag som skapade tråden och jag har då inte länkat till Fria Tider? Vad ANDRA i tråden skriver för länkar kan väl inte riktigt jag rå för? Eller?

    Sedan kan man ju undra sedan när Expo är en trovärdig källa? Och den där "artikeln" i Nyheter24, som hyllar Researchgruppen, har ju inte ens med Fria Tider att göra? Researchgruppen består av ett gäng vänsterextremister varav samtliga suttit i fängelse för grova våldsbrott som mordbrand, misshandel, rån mm. Jag vet inte om jag direkt vill ställa sig bakom sådana saker, men du verkar ha lite udda prioriteringar.

    Är du en av moderatorerna/forumvärdarna här på Familjeliv förresten? Du är väldigt lik en av dem och det hade förklarat en del i sådana fall...
    Men snälla du, jag har inte sagt att det va du som länkade eller gett dig skit för den länken. Men tråden går i samma anda som resten av alla dessa trådarna som startas som handlar om allt ont invandrare gör eller hur synd det är om oss svenskar av en eller annan anledning pga. invandrare.
    Tröttsamt är det och det är så uppenbart att man fiskar röster nu till SD.

    Lika trovärdig som Fria tider då Jo, Fria tider ingick i detta också. Lite roligt att du verkar veta exakt vilka som är i den gruppen och att alla är brottslingar. Du får väl lägga fram lite bevis för det påståendet. Dessutom har detta varit ett samarbete med även Expressen men nu kommer du väl påstå att alla där också är kriminella Tungan ute

    www.expressen.se/nyheter/granskningen-av-nathat-utreds-av-jk/
    www.expressen.se/nyheter/utreder-hatbrott-efter-expressenavslojandet/
    www.expressen.se/nyheter/sd-namndeman-avgar-efter-avslojande/
    www.expressen.se/gt/hogerextremistens-hot-mot-expressen/

    Är deras inlägg något du vill ställa dig bakom? Då kan man i så fall fråga sig vem det är som verkligen har "udda" prioriteringar.

    Blev nyfiken på vad detta skulle ha med saken att göra, om jag är moderator eller forumvärd
    Om jag svarar på dina inlägg i omvänd ordning.

    1. Med tanke på dina goddag-yxskaft inlägg så faller pusselbitarna på plats om du är moderator/forumvärd. Moderationen av forumet och de trådar som skapas av forumvärdarna brukar hålla en riktigt dålig nivå att man nästan skäms lite å Familjelivs vägnar.

    2. Vilkas inlägg skulle vara något jag vill ställa mig bakom? Vad har dina länkar ens med Fria Tider som tidning att göra? Några av kommentarerna var ju sådant som skrevs i GT:s kommentarsfält exempelvis, vilket är en av Bonniers egna tidningar.

    3. Expressen är kriminella. Thomas Mattsson är dömd för brott. Två gånger t,o.m, varav senast vapenbrott. Att de samarbetar med dömda brottslingar i Researchgruppen gör inte dessa brottslingar mindre kriminella. Din logik är verkligen, obefintlig...

    4. Kritiken i min trådstart är väl ändå ganska tydligt riktad emot Miljöpartiet och hur fan kan du få det till rasism?!? att man kritiserar ett förslag som lagts fram av en av deras riksdagsledamöter?

    Nej, nu måste jag veta, är du moderator och/eller forumvärd här på Familjeliv? Det skulle förklara väldigt mycket i sådana fall, väldigt väldigt mycket...

  • Klotjohan
    ölburk2 skrev 2014-08-27 11:52:40 följande:
    Exakt, å det här gäller inte bara läkare, utan alla som kommer hit borde omgående få chansen att validera sina påstådda yrkeskunskaper, det skulle spara Sverige/samhället massor av bidragspengar..
    En obligatorisk yrkesvalidering, borde enligt mig, sammanfalla med uppehållstillståndet.
    Detta om något borde ju SD arbeta för i valet eftersom de ondgör sig över alla arbetslösa invandrare och kostnader för SFI och arbetslöshet. Men ett konstruktivt förslag från dom lär man nog få vänta länge på...
  • Moonis
    Alessia skrev 2014-08-27 12:12:51 följande:
    Barfotaläkare är ett vedertaget begrepp, ursprungligen från Kina, där man under 1950-60-70 skickade ut en slags sjukvårdare (alltså bönder eller studenter med kort och begränsad utbildning) att jobba som "läkare"  bland lantarbetarna på den kinesiska landsbygden. Du kan googla på begreppet eftersom du uppenbarligen aldrig stött på det förr.
    Du har rätt, jag har inte stött på det uttrycket. När jag nu läst vad detta innebär så tycker jag ändå det uttrycket användes som fördom.
  • Alessia
    Moonis skrev 2014-08-27 13:04:21 följande:
    Du har rätt, jag har inte stött på det uttrycket. När jag nu läst vad detta innebär så tycker jag ändå det uttrycket användes som fördom.
    Nej, inget fördomsfullt alls - det är en rätt exakt översättning av kinesiskans namn på dessa minimalt utbildade sjukvårdare. På engelska finns - vid sidan av barefoot doctor - uttrycket village health worker.

    Du är mycket snabb att fördöma innehållet i andras inlägg utan att ha någon större susning om innebörden i det skrivna. Kolla ett par gånger innan du hamrar igång på tangentbordet!
  • nej etiopiska läkare

    Jag ogillar starkt att man tar in läkare som inte kan språket, spelar ingen roll hur mycket de kan på papper. De måste kunna prata med patienten, annars kan de söka jobb på labb eller nåt annat ställe där de slipper prata med kollegor och patienter. Har råkat ut för det själv. Tänk er en gynekolog som inte går att förstå, varken på svenska eller engelska pga kraftig brytning. Himla tur att jag är apotekare så jag klarade av tyda receptet och vad det var till för. Och när det är sån läkarbrist varför tar man inte och utbildar arbetslösa akademiker Svenskar. Det finns yrkesgrupper i Sverige som har läst stora del av läkarutbildningen som skulle kunna bli klara på ca 2 år istället för fem år. Om de som har hand om läkarutbildningen vore lite smidiga. Söker man på andra program är det ju fullt möjligt att bli antagen till senare del program, så jag förstår inte varför de ska vara så svårt att bli antagen på läkarlinjen om man tex redan är kemist. Jag är inte rasist men jag går hellre till en svensk läkare eftersom jag tycket att det ger mer, kommunikationen fungerar, det går att diskutera. De utländska läkare jag träffat går inte att diskutera med eftersom de vet bäst och klarar inte av andra åsikter.

  • Moonis
    mr me skrev 2014-08-27 12:56:17 följande:
    Om jag svarar på dina inlägg i omvänd ordning.

    1. Med tanke på dina goddag-yxskaft inlägg så faller pusselbitarna på plats om du är moderator/forumvärd. Moderationen av forumet och de trådar som skapas av forumvärdarna brukar hålla en riktigt dålig nivå att man nästan skäms lite å Familjelivs vägnar.

    2. Vilkas inlägg skulle vara något jag vill ställa mig bakom? Vad har dina länkar ens med Fria Tider som tidning att göra? Några av kommentarerna var ju sådant som skrevs i GT:s kommentarsfält exempelvis, vilket är en av Bonniers egna tidningar.

    3. Expressen är kriminella. Thomas Mattsson är dömd för brott. Två gånger t,o.m, varav senast vapenbrott. Att de samarbetar med dömda brottslingar i Researchgruppen gör inte dessa brottslingar mindre kriminella. Din logik är verkligen, obefintlig...

    4. Kritiken i min trådstart är väl ändå ganska tydligt riktad emot Miljöpartiet och hur fan kan du få det till rasism?!? att man kritiserar ett förslag som lagts fram av en av deras riksdagsledamöter?

    Nej, nu måste jag veta, är du moderator och/eller forumvärd här på Familjeliv? Det skulle förklara väldigt mycket i sådana fall, väldigt väldigt mycket...

    smile2.gif
    Om du fortfarande undrar vad det har med Fria tider att göra så kan du inte ha läst mina länkar.
    Står du bakom åsikterna dessa SD-politiker vädrat på Avpixlat, Exponerat och Fria tider? 

    Blev inte ett dugg förvånad över att du anklagade Expressen för kriminella också men det vore ju bra att kunna backa upp sina anklagelser vilket jag fortfarande väntar på.

    Var har jag nämnt rasism i mina inlägg och hur får du in kritiken på min logik i något jag inte ens kommenterat  Make no sense..

    Du är medveten om att det brukar stå moderator vid ens nick i så fall Tungan ute
  • Moonis
    Alessia skrev 2014-08-27 13:12:31 följande:
    Nej, inget fördomsfullt alls - det är en rätt exakt översättning av kinesiskans namn på dessa minimalt utbildade sjukvårdare. På engelska finns - vid sidan av barefoot doctor - uttrycket village health worker.

    Du är mycket snabb att fördöma innehållet i andras inlägg utan att ha någon större susning om innebörden i det skrivna. Kolla ett par gånger innan du hamrar igång på tangentbordet!
    Man kan med andra ord tolka det som att man anser att läkare från somalia är lågutbildade
Svar på tråden Låt somalier arbeta som läkare, även om de saknar läkarexamen - bra eller dåligt förslag?