• linte

    Kö från höst 2014

    Hej

    Inte läst hela tråden men tänkte att jag kanske kan förtydliga några saker angående adoption. 

    1. Informationsträff om adoption kan man i många kommuner boka in själv med en socialsekreterare (alltså man behöver inte alltid vänta på att det ska organiseras en träff). I vissa kommuner är det obligatoriskt att gå på infoträff innan man kan anmäla sig till föräldrautbildningen. Ring och fråga!
    2. Föräldrautbildningen ska generellt vara genomförd innan utredning påbörjas. Undantag kan ske i speciella fall i vissa kommuner. Anmälan om att man vill påbörja en utredning kan dock lämnas in när som helst och det är datumet för när denna lämnas in som gäller för den övre åldersgränsen som är rekommenderad till ej fyllda 43 år. 
    3. Att ställa sig i kö till en eller flera adoptionsorganisationer har inget med utredningen att göra, det kan man göra när som helst. Så fort som möjligt är smart, vissa länder kräver lång kötid i Sverige innan ansökan kan skickas till landet. 
    4. Många länder har krav på att man ska ha varit gift ett visst antal år så att gifta sig snabbt är också bra om man inte redan är gift. 
    5. Det är relativt vanligt att köra IVF och föräldrautbildningen parallellt men när utredningen börjar bör man ha lagt ner försöken att bli biologiska föräldrar. 
    6. Att adoptera (precis som att få barn på annat vis) är egoistiskt och ska vara det. Man ska inte adoptera om man gör det för barnets skull. Då kommer man inte att få ett medgivande. Det är heller inte brist på personer som vill adoptera (därav de långa köerna). De enda barn som har svårt att få föräldrar idag är äldre barn och en del barn med svårare handikapp. 

    Lycka till med era försök att bli föräldrar!

    /L

Svar på tråden Kö från höst 2014