• Hejsan00

    Orolig för lillasyster

    Hejsan!
    Skriver för att jag är orolig för min lillasyster på 12 år. Jag själv bor i en annan stan med min sambo.

    Grejen är att jag är orolig för hur våra föräldrar är och beter sig! Våran pappa har förmodligen alltid mått väldigt dåligt psykiskt och det har gått ut över alla i hela familjen, både vi barn i familjen och våran mamma. Jag har själv alltid mått dåligt i hans närvaro och han är alltid mycket negativ och nedlåtande. Dessutom lider han förmodligen av alkoholproblem och brukar ofta dricka sig full och bete sig lite hur som helst. Därför när jag var mindre var min mamma ett stort stöd! Älskar henne över allt annat och hon var mitt allt ungefär! Hon mådde förmodligen också dåligt av hur våran pappa behandlade oss och var.

    Därför blir jag väldigt orolig för min lillasyster nu för det känns som hon inte har någon vuxen person som verkligen finns där för henne!

    Min mamma och pappa skilde sig för kanske 4 år sedan. Skönt tyckte jag eftersom jag och min pappa sällan kom överens och nu flyttade han till en annan stan från oss(vi bor i samma nu) så kunde vi träffas då vi kände för det och inte bo ihop, det skulle alla må bra av. MEN, min mamma träffade ganska snabbt en ny man, en MYCKET egendomlig och speciell person. Ingen av oss andra i familjen gillade honom eftersom han var så otroligt underlig och betedde sig riktigt konstigt ofta(många utomstående som jag har hört tyckt samma så det var inte bara vi). Men kul för mamma att hon träffat någon!

    Dock så kretsade ALLT om den nya mannen i hennes liv. Vi flyttade för hans skull, trots det inte var positivt för oss andra förutom vår mamma. Han kom över på mat varje dag i vårt hem och gick och satte sig och åt maten i ett annat rum än oss andra redan satt! Mamma gick alltid efter så där fick jag och mina två systrar sitta själva. Om min lillasyster satt och kollade på ett tv-program på tvn som hon väntat på kunde han komma och bara ta tv-dosan för att leta igenom om det fanns något som passade han bättre! Våran mamma blev till och med SVARTSJUK på oss så vi inte fick använda shorts hemma på sommaren om hennes man var där. Eftersom vi då enligt henne ville få han att "kolla in oss" osv.

    De stänger ofta in sig tillsamman och gör det tydligt att vi andra ej är önskade att delta och om de inte är instängda någonstans så är hon över hos honom... Vi har ofta kommit i konflikt med mannen eftersom han gör saker som går oss på nerverna med flit och man ber honom snällt att lägga av med det han gör men då får man ofta till svar "har du problem med det får du gå"! Eller "men jag störs inte av det" och sedan fortsätter.

    Nu bor de ihop har jag och min syster flyttat hemifrån men kvar finns som sagt vår mista syster. Hos pappa är hon någon helg då och då men han är ju fortfarande inte någon stabil person och jag är konstant orolig när hon är där att han kanske ska dricka eller att de blir ovänner och hon blir ledsen. Och nu min mamma som enbart har tid och intresse för sin kille! Jag som är "vuxen" och inte ens bor hemma längre mår dåligt av denna situationen så kan bara tänka mig hur det skulle vara att vara 12 år och inte ha någon vuxen att ty sig till.

    Hur ska man ta han om sånna här situationer? Försökt prata med min mamma men hon är bara sur/otrevlig när hennes pojkvän inte än närvarande och helt omöjlig att prata med då! Hur ska man nå fram och få någon förstå? :(

  • Svar på tråden Orolig för lillasyster
  • victory tilly

    Mår nästan illa när jag läser detta Kan inte din syster få bo hos dig ett tag? Eller åtminstone på helgerna och nåt lov?

  • Anonya

    Usch, vad jobbigt. Låter inte som din syster har det bra under de där omständigheterna. Bra att du försökt prata med din mamma. 


    Kan din lillasyster vara en del hos dig och din sambo, så att hon får komma ifrån åtminstone någon helg då och då? Något att se framemot. 


    Du kan också söka upp skolsystern i din systers skola och berätta för henne. Hon är specialist på sånt och kan stötta din syster och vet om och hur man ska gå vidare. 


    Vad härligt att din syster har åtminstone dig!

  • VickyHurtig

    Håller med de andra. Kan hon vara hos dig? Som ngn skrev kan du ju ringa o prata med skolsyster o jag tänkte också på BUP. Usch, jag får ont i magen när jag läser vad ni tjejer gått igenom, o att den minsta nu är helt själv också.

  • Anonym (Hejsan00)

    Ja självklart så är min syster alltid välkommen hemma hos oss! Om det är lov/helg så får hon gärna sova över och komma på besök om hon vill det :)

    Ja prata med skolsyster kanske är en bra ide! Få höra vad hon/han har att säga om saken.

  • VickyHurtig

    Skönt att hon har er. Vet själv hur det är med en mamma som inte bryr sig o en pappa som inte kunde ta hand om sitt barn. Beklagar bara att ni behövde vara med om det.

  • flerbarnsmamma5

    Hej, du ska ringa barn/unga vid socialtjänsten i din kommun så de får veta hur situationen är. De har skyldighet att utreda din systers situation och erbjuda stöd och hjälp till din mamma så hon sätter barnen före nya mannen/ alt annat stöd till din syster om mamman inte vill förändra något. Prata med din syster innan och kanske din mamma också. Det går även göra en anmälan anonymt till socialtjänsten.

  • window

    En gammal skolkamrat till mig växte upp under liknande förhållanden, och var yngst i sin syskonskara som din syster. För den personen löste det sig genom att hen blev familjehemsplacerad hos ett äldre syskon. Genom att de fick ekonomisk hjälp av socialtjänsten (för den yngres uppehälle) kunde de hyra en större lägenhet så att båda hade varsitt rum. Pengarna täckte mat och sådant också, men det var ju liksom inget de blev rika av. Det var ett sätt att få behålla känslan av familj, men utan föräldrarna. 

    Jag säger inte att det med säkerhet är en lösning för er, men kanske ett alternativ att fundera över? Det kräver förstås socialtjänstens inblandning och att de godkänner placeringen.

    Jag hoppas att det löser sig, sparar tråden och hoppas på en solskenshistoria!

Svar på tråden Orolig för lillasyster