• Haskel

    Är det nånsin okey att vara otrogen?

    Det finns gott om tillfällen då jag skulle se det som förståeligt och förlåtligt att "vara otrogen".

    Men vad betyder "otrogen"?
    Några har tidigare i tråden nämnt att det kan vara förståeligt om ens partner slår eller misshandlar en.

    ÄR MAN TROGEN, OM MAN SLÅR SIN PARTNER???

  • Haskel
    Frankk skrev 2014-09-25 00:09:04 följande:

    Det är generellt aldrig okej att vara otrogen mot mig. Det kan vara ok att vara otrogen med mig. Så fungerar nog de flesta när allting ställs på sin spets. Man är väldigt noga med att döma otrohet. Alla vill till himmelen men ingen vill dö.


    Kloka ord!
  • Haskel
    Fool skrev 2014-09-25 11:36:43 följande:
    Ja man är trogen om man slår sin partner , man är ett stort arsel av episka proportioner och bör söka hjälp samt att man kan mycket väl förstå varför den drabbade är otrogen , men så vida man inte varit med någon annan så är man trogen.

    Tycker inte vi ska blanda ihop begreppen , otrohet är en sak kvinnormishandel är en annan.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Otrohet

    http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A5ld_i_n%C3%A4ra_relationer
    Om det nu är så, förstår jag ärligt talat inte vad problemet med otrohet är.

    Sexuella förbindelser har 99% av alla människor haft innan äktenskap/samboskap m.m. 

    Problemet med otrohet anses också mycket riktigt vara sveket.

    Och kom nu inte och påstå att den som misshandlad sin fru/man, inte svikit sin partner.

    Lyssna sedan vidare på ordet "trogen". Upplever du verkligen att då att en man/kvinna som slår sin partner är trogen? Hur står det i samklang med det man lovar i kyrkan?
  • Haskel

    Jag är inte direkt troende. Men nedanstående är enligt mig, mer än vettigt.


    "De skriftlärda och fariseerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom och sade: 'Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?'


    Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret. När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: 'Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.' Och han böjde sig ner igen och ritade på marken.


    När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig. Jesus såg upp och sade till henne: 'Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?'


    Hon svarade: 'Nej, herre.' Jesus sade: 'Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.' "

  • Haskel
    Fool skrev 2014-09-25 19:49:25 följande:
    Är inte heller troende , men jag vet inte om jag är ett så stort fan av Jesus , visst han predikade snälla saker men det gick ju inte så bra för honom , som tack för hans odömmande och vända andra kinden till stile så blev han uppspikad på ett kors , fick ett spjut stucket i sidan och lämnad att dö en långsam och plågsam död.

    Sen kan man iof fråga sig om jesus själv enligt dagens mått inte dömde henne fruktansvärt hårt när han refererade till hennes otrohet som "synd" , hade han levt 2014 och uttryckt sig så på FL så hade han återigen blivid korsfäst fast denna gång virtuellt Flört

    Sen anser jag personligen att det är ganska stor skillnad på att stena någon till döds pga en otrohet och förespråka att berätta för sin make , who knows det hade kanske tom Jesus gjort i dagens samhälle... typ nåt i stil med ... " Och Jesus sade: Inte heller jag dömmer dig , jag är endast din terapeut , gå nu hem och berätta för din man vilket misstag du begått , säg förlåt så ni kan försonas kring det och försök att inte vara otrogen igen..."
    Du inser nog lika väl som jag, att det kvittar om ens Jesus existerat eller ej. Det är berättelsen och dess innebörd som är bra.

    Dina ord om otrogna kan var tämligen hårda. Du "dömer" nästan alltid otrogna ovillkorligen. (Även om du INTE förespråkar stening).
    ÄR DU FRI FRÅN SYND, FOOL?
  • Haskel
    Fool skrev 2014-09-25 22:26:30 följande:
    Ja jag inser innebörden i berättelsen , men om jag inte minns helt fel så hade Jesus enligt berättelsen många synpunkter på flera saker , tex ansåg han att man skulle behandla andra som man själv ville bli behandlad , etc

    Japp , jag kritiserar otrohet eftersom jag anser att det med några få undantagsfall som tagits upp här är väldigt egoistiskt och allmänt otrevligt mot människor som litar på en , speciellt om man sen inte ens kan stå för det utan börjar hitta på ursäkter. Det du kallar för att döma kallar jag för att kritisera , till skillnad från Jesus så anser jag att om man nu medvetet sviker sin familj med allt det innebär för dem så kan man gott ta lite kritik. 

    Om jag är fri från synd , beror kanske på vad man syftar med synd , om du menar otrohet så ja då kan jag med gott samvete säga att jag är fri från synd , däremot har jag som de allra flesta människor gjort andra dumheter i mitt liv. Och de gånger jag gjort det så har jag oxå stått för det och tagit kritiken / utskällningen / straffet , etc 
    Sista orden i berättelsen är "synda inte mer". Varken Jesus eller jag menar att otrohet inte skulle vara en synd. Om än jag skulle använt annat ord är synd.

    Även jag menar att det är fel och dumt med otrohet. Dock tror jag på "syndernas förlåtelse", om än inte av gud. Alla människor har sin historia och sina orsaker och anledningar. Ingen kan veta exakt vad som ligger bakom andra människors felsteg, misstag och fel.

    Anledningen till att alla människor gick därifrån i berättelsen var sannolikt INTE att alla varit otrogna. Otrohet är knappast den enda synden eller misstaget/felet människor gör.

    Jag dömer inte dig Fool. för dina misstag. Vad som legat bakom dem vet jag inte. Men ställ dig frågan, "varför har jag gjort dessa fel och misstag, trots att jag vetat att det varit fel, varför har jag fattat beslutet att göra så fel"?

    Ditt troliga svar på frågan kommer vara, "att det bara blivit så, det har inte varit min mening att såra eller skada någon".
    Hur tror du att de flesta otrogna skulle ha svarat på frågan?
  • Haskel

    Det jag inte förstår är varför otrohet, anses vara ett större svek, göra mer ont, än att ens partner gör slut eller vill skiljas???

    Efter en otrohet har man fortfarande ett val. Förlåta eller lämna själv.

    Om den person man älskar över allt annat, plötsligt vill lämna "mig" som person, lämna vår familj, vårt hem och hela vårt liv...är inte det värre???

  • Haskel
    molly50 skrev 2014-09-29 11:27:25 följande:
    Du behöver inte förklara samma saker om och om igen. Jag skrev bara att jag har svårt att förstå hur man tänker när man resonerar och handlar så som du gör.

    Och nej,vi är inte överens. Om du hade tyckt att otrohet var fel så hade du aldrig varit det från första början. Framförallt inte mer än en gång.
    Hade du tyckt att det var fel att vara oärlig mot sin partner så hade du varit ärlig om din otrohet från början.

    Ponera att sanningen kommer fram längre fram,kanske genom någon annan person som ett er eller genom din älskarinna. (För det tenderar den att göra.)
    Hur tror du att det kommer att kännas för din partner då att få veta att hon hela tiden har levt i en lögn?
    En liten jämförelse: "Är det rätt eller fel att ljuga?"

    Har du någonsin ljugit Molly?
  • Haskel
    molly50 skrev 2014-09-29 14:07:41 följande:
    Det där beror på vad man menar med att ljuga. En liten vit lögn har nog alla dragit,men att vara oärlig rakt av och ljuga någon rakt upp i ansiktet...Nej,det kan jag säga ärligt att det har jag aldrig gjort.
    Tänk på vad du säger Molly!

    Om du inte är någon jäkla "utomjording", så tror jag att du är fullkomlig mytoman. Sitta och ljuga om att "man aldrig ljugit"Förvånad
  • Haskel
    Fool skrev 2014-09-29 12:41:31 följande:
    Att vilja lämna någon är inget svek , fungerar man inte tillsammans eller inte längre älskar varandra så kan man alltid gå isär.

    Mao att vilja lämna någon är inget svek , man visar ärligt och öppet vad man vill.
    Till skillnad från otrohet som man gör bakom ryggen på sin partner och döljer vad man vill. Låtsas leva monogamt men gör något helt annat bakom sin partners rygg.

    Att vilja avbryta ett samarbete är inget svek , att i smyg  bryta mot det man kommit överens om är däremot ett svek.
    Må hända att det inte är ett svek alla gånger.

    Vem bryr sig om det räknas som svek eller inte. Vill man inte skiljas så blir man väl JÄVLIGT ledsen om ens partner vill skiljas eller gå isär.
    Personligen skulle jag bli bra mycket mer ledsen, än om det gällt otrohet.
  • Haskel
    Fool skrev 2014-09-29 14:23:58 följande:
    Att människor begår misstag är som du säger ingen nyhet. Men om samma person begår samma misstag 20 ggr kan man iof börja fråga sig om det verkligen är ett misstag?

    Jag menar en gång kan man kanske bortförklara och förhoppningsvis lär man sig något av sina misstag , men repeterade ggr visar ju ganska tydligt att man inte lärt sig någonting av sitt misstag. Ekar då inte att säga "jag anser att otrohet är fel" ganska tomt?

    Jag tror hur många ggr man repeterar sitt "misstag" är ganska avgörande för om man öht kan kalla det för "misstag"
    Alla otroheter ser INTE ut som den du blev utsatt för. Ärligt talat ganska få.

    Läs vad du själv säger, "en gång kan man kanske bortförklara och förhoppningsvis lär man sig något av sina misstag".

    Kloka ord Fool. Otrohet och otrohet är inte alltid samma sak.

    I mina ögon/öron tolkar jag oftast otrohet som ett enstaka felsteg.
    Troligtvis tolkar du det oftast som månader av sexaffärer vid sidan om.
  • Haskel
    molly50 skrev 2014-09-29 22:48:51 följande:
    Du får väl tro det,om du vill. Men jag ör en ärlig person och helt urusel på att ljuga.

    Som sagt,vita lögner har jag dragit nå´n gång,men aldrig en stor lögn. Tro vad du vill om det,men det är faktiskt sant.
    Jasså, vita lögner ja.

    Såna som man drar för att skydda sina medmänniskor, undvika missförstånd, bråk och ledsamheter.
    Som att man varit otrogen till exempelFlört
  • Haskel
    Fool skrev 2014-09-30 11:39:07 följande:
    Som vanligt så förvanskar du saker i det absurda , vita lögner gör man för att skydda någon annan ja , ljuga om sin otrohet gör man för att skydda sig själv och ingen annan. Att man sen använder den andres välmående som en bekväm ursäkt för att man ljuger för personen är en helt annan sak.

    Så nej käre Haskel , att ljuga om en otrohet är INTE en vit lögn , det är en stor fet lögn som människor som är för fega för att stå för sina handlingar använder sig av för att slippa ta konsekvenserna för sina handlingar
    Vem bestämmer vad som är en "vit lögn" respektive "vanlig lögn"???

    Jag ifrågasatte Molly, som minsann BARA drar "vita lögner"Drömmer
    "Vita lögner", enligt vem?

    Du hör ju själv/säger det ju själv, att "vita lögner" gör man för att skydda någon annan.
    Varför brukar människor förneka otrohet, enligt dem själva???
  • Haskel
    Fool skrev 2014-09-30 12:24:55 följande:
    Vad man själv tycker om sina egna lögner är väl egentligen ganska irrelevant , 
    Vilket också var, exakt det jag ifrågasatte!

    Men för att du, för enkelhetens skull, skall förstå frågar jag dig också:

    Är det rätt eller fel att ljuga?
    Ljuger någonsin du Fool?
  • Haskel
    Fool skrev 2014-09-30 12:44:17 följande:
    Jag kan svara på det när du svarat på var du anser att gränsen går mellan en lögn och en vit lögn
    Det var INTE jag som drog upp "vita lögner". Om du istället läser min diskussion med Molly, så ser du att det var hon som påstår sig aldrig ljuga. Bara "vita lögner".

    Min definition av vit lögn är: En lögn för att beskydda, undvika missförstånd, bråk och ledsamheter.
    VILKET OCKSÅ OTROGNA MÄNNISKOR ANSER SIG GÖRA, DÅ DE UNDANHÅLLER SIN OTROHET FÖR SIN PARTNER.

     Nu vill jag veta: Är det rätt eller fel att ljuga?
    Och, ljuger någonsin du Fool?
Svar på tråden Är det nånsin okey att vara otrogen?