Inlägg från: Vendelamarie01 |Visa alla inlägg
  • Vendelamarie01

    Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?

    Jag tycker inte att en arbetstagare ska ha rätt att slippa vissa uppgifter som står i avtalet med arbetsgivaren, det kan ju leda till att det en dag på en barnmorskemottagning inte finns någon som kan utföra en abort trots att behovet finns. Det skulle ju inte alls fungera och leda till att aborträtten inskränks. 

    Dock har jag full förståelse för att vissa barnmorskor inte vill utföra aborter, jag skulle aldrig vilja varesig vara med på någon annans abort eller göra en abort själv om det inte var fara för mitt liv eller barnet var mycket sjukt. Jag tror inte heller att någon kvinna med en oönskad graviditet gynnas av att möta en barnmorska som är emot aborter. 

    En medelväg hade kanske varit att sjukhusen när de utlyser barnmorsketjänster erbjöd olika typer av tjänster med mer preciserade uppgifter. Så att man om man söker en tjänst på t.ex. en förlossningsavdelning inte arbetar med att utföra aborter. Det finns säkert fler tjänster som skulle kunna separeras från utförandet av aborter. Då står det dig fritt att välja vilka tjänster du söker. Söker för få personer tjänsterna där abort ingår får man försöka locka med högre löner t.ex. Jag tycker absolut inte att aborträtten ska inskränkas. 

  • Vendelamarie01
    Centurione skrev 2014-09-30 16:25:40 följande:
    Jomen exakt. Det skulle bli LITE svårare att bemanna alla avdelningar på sjukhuset där barnmorskor arbetar, om inte alla ville göra alla arbetsuppgifter - det är sant. Men å andra sidan råder det stor brist på barnmorskor idag, och barnmorskor som vägrar att utföra aborter måste även i klinikledningens ögon vara bättre än obesatta tjänster...

    Jag tror dessutom inte alls att sådana praktiska hänsyn, som går att lösa med lite god vilja, är huvudorsaken till att vissa kämpar emot en samvetsklausul. Utan det är den vanliga trånga åsiktskorridoren som vi har här i Sverige. I andra länder kan barnmorskor och läkare utan problem arbeta på sjukhus - trots sina samvetsklausuler. Men här är vi som vanligt livrädda för människor som tycker annorlunda. Vi vill sopa det under mattan...
    Jag tror att vi egentligen håller med varandra i grunden. Dessutom borde ju alla tillskott på förlossningen ses som mycket positivt idag när det är så stressigt och varje barnmorska har hand om 5 födande kvinnor på samma gång. Då kan övriga barnmorskor få mer tid över till annat. 

    Men är det verkligen så att de barnmorskor som arbetar på förlossningen också utför aborter? Görs de på samma ställe? Förlåt men jag har verkligen ingen koll i och med att jag aldrig gjort abort själv. Det känns som att det borde finnas en del barnmorsketjänster där abort inte ingår? Men absolut borde det vara tydligt vad som ingår i en tjänst så att en person vet om den vill söka den eller inte. Och skapa tjänster där abort inte ingår som arbetsuppgift. 

    Jag står dock fast vid att en arbetsgivare som behöver anställa en person som kan utföra aborter inte ska kunna anklagas för diskriminering om den väljer bort en sökande som inte utför aborter. Det säger ju sig själv att om man söker en person till en specifik uppgift ska man kunna välja bort de som inte vill utföra uppgiften. 
  • Vendelamarie01
    ursula skrev 2014-09-30 17:09:43 följande:
    Jag är väl medveten om hur fallet har behandlats av DO och håller också med i vad de kommit fram till. Vill man inte utföra ett arbete man söker kan man inte vänta sig att bli anställd, det är självklart. 

    Dock kan jag tycka att det vore i landstingets intresse att möjliggöra för utbildade barnmorskor att arbeta i den utsträckning de kan, dvs. ha specifika tjänster för de barnmorskor som inte vill utföra aborter. I och med att det är sådan stor brist på barnmorskor. Varför tycker du inte att det är en bra idé? I mina ögon är det slöseri av de resurser samhället investerat i hennes utbildning. Förutsatt att hon är lämpad för  andra arbetsuppgifter som en barnmorska har borde det rimligtvis någonstans i Sverige finnas en tjänst som hon kan söka?
  • Vendelamarie01
    Morsan 027 skrev 2014-09-30 17:17:44 följande:
    Sena aborter utförs på förlossningen.
    Usch, det hade jag ingen aning om. Det hade ju varit bra om en annan lösning gick att hitta kan jag tycka.
Svar på tråden Ska personal i sjukvården ha rätt att vägra utföra aborter?