• helenen

    Smält socker beter sig inte som förväntat!

    Jag smälte socker och duttade i lite karamellfärg. Sedan hällde jag ut det på ett bakplåtspapper i akt och mening att det skulle svalna, stelna och torka. Det var min plan...

    Det verkade helt bra efter sådär en kvart, men nu tre timmar senare är det blött och klistrigt (nästan lite smält) och inte alls det där spröda, hårda, kristalliga som jag var ute efter. Och det är nu efter bara några timmar - i morgon kväll när det var tänkt att användas lär det ju vara praktiskt taget flytande! Rynkar på näsan

    Sååå... Gör om, gör rätt, antar jag - men vad är "rätt" i detta läget? Hur gör jag?


    Mot dumhet kämpar själva gudarna förgäves
  • Svar på tråden Smält socker beter sig inte som förväntat!
  • Maria 434

    Frågan är vad det är i karamellfärgen. Är det tex nån slags olja så kan den göra att det inte stelnar.

  • helenen

    Fast stelnade gjorde det ju, jag fick till en tunn, hård skiva som planerat. Det var först efter ett tag som den havererade...


    Mot dumhet kämpar själva gudarna förgäves
  • TresTobbs
    helenen skrev 2014-10-02 17:22:16 följande:

    Fast stelnade gjorde det ju, jag fick till en tunn, hård skiva som planerat. Det var först efter ett tag som den havererade...


    Tror att du har förvarat det lite galet?


    Det låter iaf som att sockret kommit i kontakt med någon fukt, ibland räcker det med luftfuktigheten man har i köket helt normalt för att saker skall börja "smälta". 
    Mitt tips är att smälta om det, sedan när det stelnat lägger du det i en burk tillsammans med okokt ris, som drar åt sig fukt. 

  • helenen

    Ahaaa, tack båda två! Det är nog förvaringen som är problemet då, eftersom jag lät det stå framme på bänken. Jag gör en liten omlokalisering med burk och ris för att se om det går att rädda. Om inte så får det bli en ny laddning i morgon het enkelt. Tack igen! {#emotions_dlg.flower}


    Mot dumhet kämpar själva gudarna förgäves
Svar på tråden Smält socker beter sig inte som förväntat!