Inlägg från: Flickan och kråkan |Visa alla inlägg
  • Flickan och kråkan

    Är det rätt eller fel med en till pappamånad?

    Tja. Personligen är jag för både jämställdhet och valfrihet. En tredje öronmärkt månad kommer inte spela någon som helst roll för jämställdheten på arbetsmarknad och liknande, så ur det perspektivet tycker jag det känns aningens..... patetiskt. Får det pappor att vara mer med sina barn rent tidsmässigt så är det bra.....så länge resultatet inte blir att en hel del barn istället tappar tid med föräldrarna som helhet.

    Antar att det är som med de två redan existerande öronmärkta dagarna att det kommer att bli ytterligare en öronmärkt månad för båda föräldrarna. Att därför prata om en tredje "pappamånad", tycker jag säger rätt mycket om jämställdheten/jämställdhetsperspektivet i Sverige

  • Flickan och kråkan
    vampyria2 skrev 2014-10-20 09:19:59 följande:

    Heter det verkligen pappamånad? Jag tänker på att det finns ju faktiskt de som låter pappan vara hemma mer och då är det konstigt att binda en månad till just pappan kan man tycka?


    Med tanke på att de öronmärkta dagarna är i jämställdhetens namn så är språkbruket....skrattretande . Det krävs något helt annat om man är ute efter jämställdhet...på riktigt.
  • Flickan och kråkan
    ursula skrev 2014-10-21 10:05:58 följande:

    Fakta är att hälten av äktenskapen spricker

    Fakta är att kvinnor har sämre löner

    Fakta är att kvinnor har sämre löneutveckling

    Fakta är att kvinnor har sämre karriärmöjlihheter

    Fakta är att det finns ett motstånd att anställa kvinnor i fertil ålder

    Fakta är att kvinnor ofta bara får leva på garantipension

    Fakta är att kvinnor som är födda på 90 talet bara kommer få ca 40 % av slutlönen i allmän pension

    Fakta är att tjänstepensionen kommer att få jättestor betydelse i framtiden

    Fakta är att kvinnor jobbar mycket deltid

    Fakta är att kvinnor tar större delen av vabben


    Och fakta är att kvinnor trots två öronmärkta föräldramånader tar större delen av ledigheten innan barnet/barnen börjar förskola vilket är den viktigaste tiden ur ett jämställdhetsperspektiv på arbetsmarknaden. Kvinnor är inte hemma mindre i och med de två öronmärkta månaderna. Detta kommer att förändras drastiskt av en tredje öronmärkt månad? Jag är mest fascinerad över vilken betydelse för jämställdheten man tillskriver detta.
  • Flickan och kråkan
    ursula skrev 2014-10-21 11:14:06 följande:

    Arbetsgivaren vet att den kvinnliga anställda kommer att vara en månad mer på jobbet och de vet att pappan i de flesta fall kommer att vara borta en månad mer. Alltid en början till jämställhet på arbetsplatsen


    Fast det är ju inte så. Trots två öronmärkta månader till pappan så är kvinnor hemma lika mycket som tidigare. Kvinnor äralltså i te hemma mindre till följd av detta. Hemma mer utan ersättning dock. Rätten till föräldraledighet och rätten till föräldrapenning är skilda vilket innebär att arbetsgivaren inte alls vet det. Ja pappan är hemma lite mer (vilket så klart är bra), men erfarenhetsmässigt utifrån de två redan öronmärkta månaderna efter barnets förskolestart....alltså frånvarande från jobbet på ett helt annat sätt.
  • Flickan och kråkan

    Eftersom jämnställdhetsfrågan är huvudmotivet och många verkar tro att en tredje öronmärkt månad kommer att spela en verkligt betydande roll för jämställdheten på arbetsmarknaden så tänker jag mest: Hur tänkte ni nu? Bra att pappor är hemma mer? Ja! Kommer att påverka jämställdheten på arbetsmarknaden? Inte ett jota.

  • Flickan och kråkan
    ursula skrev 2014-10-21 12:32:54 följande:
    Jag tror tvärtom, kvinnor jobbar mer och män mindre, alltså en utjämning men det kommer att ta tid.
    Stor majoritet i riksdagen för en tredje pappamånad.
    Regeringen är för samt Folkpartiet och ca 50 % av Moderaterna

    Lustigt att det kallas pappamånader när föräldrarna har 240 dagar var varav 90 inte kan överlåtas
    Fast man har ju studerat just detta och vad man har upptäckt är det jag skrev. Kvinnor är inte hemma mindre än innan de öronmärkta dagarna. Papporna tar ut mer (och det är givetvis bra), men däremot så tar de ut nästan all tid efter att barnet har börjat i förskolan. Man vet också att det är just tiden innan barnet börjar förskola som är viktig ur jämställdhetsperspektiv på arbetsmarknaden. En tredje öronmärkt månad kommer knappast att förändra detta plötsligt. 

    Ja, jag vet hur man ställer sig till frågan i riksdagen. Hade det varit i syfte att pappor skulle umgås mer med sina barn så hade det varit helt ok (men det är det inte). För att förbättra jämställdheten på arbetsmarknaden tycker jag att det är rätt patetiskt. Fast kostnadsfritt och inte särskilt kontroversiellt i ärlighetens namn = ofarligt politiskt ställningstagande .
  • Flickan och kråkan
    ursula skrev 2014-10-21 14:38:36 följande:
    Ja det är väl den frågan KD klamrar sig fast i riksdagen på.
    ????

    Och det var ett svar på vad? Förklara gärna på vilket sätt de två öronmärkta dagarna har förändrat jämställdheten på arbetsmarknaden. Jag är idel öra.
  • Flickan och kråkan
    Flickan och kråkan skrev 2014-10-21 14:44:17 följande:
    ????

    Och det var ett svar på vad? Förklara gärna på vilket sätt de två öronmärkta dagarna har förändrat jämställdheten på arbetsmarknaden. Jag är idel öra.
    De två öronmärkta MÅNADERNA skulle det stå.
  • Flickan och kråkan
    ursula skrev 2014-10-21 16:02:33 följande:
    Främst är det en attitydförändring man vill åstadkomma . Kommer aldrig bli jämlikt i samhället och på arbetsplatser om kvinnor inte kommer vara lika mycket på jobbet som män är.
    Fast det var också en rätt enkel analys av jämställdhetsperspektivet skulle jag säga. Oavsett, om kvinnor inte arbetar mer utan faktiskt är hemma med barn lika mycket nu med två öronmärkta månader till pappan som innan dessa månader, hur har attityden förändrats? Ja, män är hemma lite mer men inte på ett för arbetsmarknaden betydande sätt. Hur ska då plötsligt ytterligare 30 dagar ändra vår attityd?

    På Island har man en tredelad föräldraförsäkring......har man jämställdhet på arbetsmarknaden där? Förutom den fortsatta ojämlikheten på arbetsmarknaden så var det 2013 18% av papporna som lät alla sina dagar frysa inne.....dessutom fanns det en och annan som inte utnyttjade alla sina dagar. Vem förlorar på det tror du....hm, kan det vara kvinnor och barn?

    feministisktperspektiv.se/2011/11/25/island-varldens-mest-jamstallda-land/
  • Flickan och kråkan
    ursula skrev 2014-10-21 18:05:33 följande:

    Går du ut på stan och frågar folk ?tycker du att föräldrar själva ska få bestämma hur de delar på föräldraledigheten??, då svarar åtta eller nio av tio ja, tror jag. Sedan så frågar du ?tycker du att kvinnor ska ha samma chanser som män på arbetsmarknaden??. Då svarar nog omkring nio och en halv av tio ja.


    :
    Annons
    Att kvinnor och män inte har samma chanser på arbetsmarknaden i dag står klart om man ser till det ekonomiska planet. En genomsnittlig kvinna i Sverige tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än vad en genomsnittlig man gör under sin livstid. 3,6 miljoner kronor, trots att det är olagligt med lönediskriminering.

    ? Kvinnor halkar efter i lön och får inte heller möjlighet till samma utveckling på jobbet som män. Den lägre lönen förföljer sedan kvinnor från vaggan till graven för det slutar med en skitpension
    Och det var ett svar på? På Island har man tredelad föräldraförsäkring. Jämställdheten har påverkats noll, zero, nothing. Märkligt eller hur!? Läs gärna länken .
  • Flickan och kråkan
    ursula skrev 2014-10-21 21:57:27 följande:
    Jag ger ite upp utan tror att någon gång blir könen jämnställda Tänk att det gått så långt att nu tar 82 % av männen föräldraledigt,En fantastisk utveckling om man tittar några decenier bakåt. Nu är det inte bara män som låter  föräldrardagar brinna inne utan även kvinnor i karriären låter det ske.Och jag förstår verkligen arbetsgivare som inte vill anställa kvinnor
    Jag tror också att det finns en väg till jämställdhet. Däremot är jag rätt skeptisk till att föräldraförsäkringen är någon frälsande lösning. Har ganska svårt att  tro att Sverige är unikt. Tror snarare på att det blir som på Island. Det är ju även just det resultat de första två öronmärkta månaderna har fått.

    För mig är inte målet i livet att arbeta tills jag stupar. Karriär är inte viktigt för mig. Livet har andra värden. Jag har därför valt ett yrke som är oerhört betydelsefullt men inte särskilt välavlönat och utan karriärsmöjligheter. Jag tillhör skaran pedagoger som är fullt medveten om att vi kommer att bli fattigpensionärer även om vi arbetar för brinnande livet och som helt enkelt tycker att tiden med barnen slår snäppet högre.....har inte en enda småbarnsförälder bland mina kollegor som inte arbetar deltid eller tagit ut mycket föräldraledighet - kvinnor som män. Arbetar i en förhållandevis jämställd bransch .
  • Flickan och kråkan
    Penida skrev 2014-10-21 23:29:54 följande:
    Det hoppas jag. Mina föräldrar säger samma sak, min pappa var så glad när min sambo var hemma med våra barn, han hade önskat samma sak själv men då, när jag och mina syskon var små, var det bara mamman som räknades i andras ögon eller om man ville ha stöd utanför de egna finanserna. Mina föräldrar pratar mycket om att vi har det så lyxigt som båda kan spendera så mycket tid med våra barn och finna stöd i detta från statligt håll, jag har dessutom bott utomlands en längre period och jag kan inte hjälpa att tänka "otacksamma" när jag läser sådana här diskussioner.
    Jag har föräldrar som båda är födda -41 som delade på föräldraledigheten. Båda varvade även deltidsarbete när jag och min syster var små fast lite större så vi har alltid haft väldigt mycket föräldratid.....inget fritids, alltid någon hemma när vi slutade skolan etc. De är eller snarare var lärare . Nu som då väldigt olika inom olika yrkesområden och snarare en fråga om inre värderingar och prioriteringar än yttre påverkan. Karriär och pengar var aldrig något som prioriterades - förutom att så att säga ha så man klarade sig ok - då blir man inte lärare . Det är väl därför jag inte riktigt tror på föräldraförsäkringen som medel. 
Svar på tråden Är det rätt eller fel med en till pappamånad?