• K grrl

    Ambulans till förlossningen?

    Svarade "annat". 
    Upptagningsområdet för vår förlossning är enormt. Vi har femton mil till förlossningen där jag bor. Jag ser det som självklart att ambulans bör ringas om man haft snabba förlossningsförlopp. Jag har inte haft speciellt täta värkar, till exempel, men min andra förlossning var över på 75 minuter (på den tiden hade jag fött längst vägen). Så ja, det kan vara befogat oavsett vilket skede i förlossningen man är, tar det 2-2,5 timmar att köra till förlossningen och ens tidigare födslar gått på 1,5 timme är det inte så mycket snack om saken...

  • K grrl
    Ambulansliv skrev 2014-11-19 16:47:23 följande:
    Förstår inte varför man inte börjar åka och ringer på vägen om man märker att man inte hinner! När man verkligen har ett behov, inte bara för att man kanske kan få det. 
    När man märker att man inte hinner? Du menar när man har kört i 45 minuter och utdrivningsskedet startar, och ambulansen har 1 timmes restid från ena hållet och (i bästa fall) 45 minuters restid från det andra?

    Det här är faktiskt inte en sak som diskuteras i överhuvudtaget, det är praxis att de kvinnor som haft väldigt snabba förlossningsförlopp och har 15-35 mil till förlossningen tas med ambulans. Betänk att kommunerna är så "stora" att det rör sig om 20-30 födslar totalt per år.  

    Jag åkte också ambulans till förlossningen pga PPROM och ofixerat barn, och för att vår närmaste förlossning inte tar hand om prematurfödslar. 
  • K grrl
    Ambulansliv skrev 2014-11-19 20:38:33 följande:
    Jasså, Kan du hänvisa till skriftlig praxis på detta? Är det bättre att vänta hemma då i 45 minuter?
    Nej, det kan jag inte. Jag känner bara till förfarandet, dvs att barnmorska brukar ringa ambulans för kvinnor med snabba förlossningsförlopp. Upprepar här: barnmorskan.
  • K grrl
    Ambulansliv skrev 2014-11-19 21:12:21 följande:
    Lyyyysande! Så kvinnan kan inte ens ringa själv! Varför? 
    Men du glömde svara, bättre att vänta hemma i 45 minuter? Och att nån dör, bara för att....
    Därför att barnmorskan briefar ambulanspersonalen om graviditet och förlopp? För att det väger tyngre att BM ringer ut ambulansen än en födande kvinna? Det ena vet jag att det görs, det hände vid min vattenavgång också. Det andra är spekulation.

    Jag kan bara svara för mig själv, men ja - om jag mot förmodan skulle få ett barn till skulle jag i den situationen välja att vara kvar (och föda) hemma, istället för att riskera att föda barn i en personbil i 25-gradig kyla som det var vid min förra förlossning. Och tänk vilken överraskning, men i så fall kommer hur som helst ambulansen. Det här är livet i glesbygd, har du inte fattat att omständigheterna är rätt speciella här?
  • K grrl

    Nej, det är det inte. Det är ju vad vår barnmorska brukar göra till "snabba" kvinnor: råda dem att höra av sig. I de fall jag vet har det lett till ambulans.

    Jo, mitt barn var prematurt, så det är ju en annan situation, därmed inte sagt att det helt saknar motstycke...

  • K grrl
    Ambulansliv skrev 2014-11-19 21:49:37 följande:
    Minns jag rätt att du skrev att ditt barn var prematurt? Inte precis den situationen som diskuteras. Så mao det som du skrev var praxis, det spekulerar du kring?

    Ja bor och jobbar själ i glesbygd..det föds barn i ambulanser titt som tätt eller kort efter vi kommer fram. Hämtar upp dom på vägen många gånger. För att dom börjar åka och möter upp om det inte trycker på! Ibland kommer bebis i bilen. 99,9% av gångerna går det utmärkt, då snabba förlossningar gör det. Enligt statistiken. 
    och som sagt, väljer man att bosätta sig där nånstans, då får man också jobba efter de förutsättningar som ges!
    Och: tja, då har vi väl en gammaldags/okunnig barnmorska? Vad vet jag. Och går det utmärkt de flesta av gångerna så är det väl heller inga större problem att välja att stanna hemma än TT föda längst vägen?
  • K grrl
    Ambulansliv skrev 2014-11-19 22:03:28 följande:
    Jo, jag tycker det saknar motstycke till det trådstarten handlar om. 
    Men du vet fortfarande inte om alla fall i hela Sverige där kvinnor har långt till sjukhus. Det blir lixom så fel när du skriver som du gör!
    Nu talade jag om "där jag bor", vilket jag tydliggjorde i mitt första inlägg och flera andra inlägg.
  • K grrl
    Ambulansliv skrev 2014-11-21 14:44:45 följande:
    Noterade du att jag också bor på "landsbygden"? Och trots att det ligger en mindre stad nära så har jag långt till förlossningen. Faktiskt tillhör jag den minoritet av svenska kvinnor som har längst till förlossningen. Längre än dig...

    MEN, det ger mig ändå inte rätten att uppehålla en ambulans för att det är bekvämt. Märker jag att nu börjar det hända saker, ja då åker man. Händer det saker riktigt fort, ja då kan det kanske vara smart att ringa 112 och börja åka, så man får möte! Men att bara för att man bo långt från förlossningen ska det inte vara en självklarhet att åka ambulans. Risken finns ju att nån annan som valt att bo långt från sjukhus får en hjärtinfarkt och typ dör....BEHOVET ska styra oavsett var man bor. Sen kan i enskilda fall behovet vara större just för att det är långt men en normal förlossning uppfyller inte det.
    Jag tror att få tycker det. Sen rör det sig väl inte riktigt om normalförlossningar när de är över på en timme efter värkstart.
  • K grrl
    Ambulansliv skrev 2014-11-21 16:21:35 följande:
    Fast vet du...det var de där förlossningarna som börjar, och bara därför ska man åka ambulans. Inte för att de är över på en timma. Eller menar du att ALLA som bor långt från sjukhus föder på en timma efter första känning?
    Den första meningen du skriver är helt obegriplig, så jag förstår inte vad du försöker säga. Och nej, självklart menar jag knappast det när jag precis har sagt att man inte behöver åka ambulans bara pga att det är långt och att snabba förlossningar INTE är normalförlossningar.
  • K grrl
    Ambulansliv skrev 2014-11-21 17:51:31 följande:
    Och du klagar på att du inte förstår vad jag skriver. Nej, jag förstår inte din andra mening.
    Jag har fått intrycket av att du anser att folk som fött snabbt (definition tack) tidigare skall åka ambulans när förlossningen börjar, pga det är långt till sjukhuset.
    Men det tycker du alltså inte?
    Ja, om det är två timmars resväg till förlossningen, och det handlar om kvinnor som tidigare har haft snabba förlossningar (~ 60 minuter).
  • K grrl
    Ambulansliv skrev 2014-11-21 18:40:20 följande:
    Mao, måste det vimla av kvinnor som föder på mindre än en timma i glesbygden, eftersom man får intrycket av det som skrivs att man det är många som behöver åka....Men visst....då lär man ju ha ganska intensivt direkt från början och då är det ju befogat oavsett hur fort första förlossningen gick. 
    Då har du knappast läst vad jag har skrivit. Kommuner, som geografiskt tillhör några av Sveriges till ytan största, med 20-40 födslar per år totalt sett gör ju inte att det i överhuvudtaget "vimlar av" födande kvinnor.
Svar på tråden Ambulans till förlossningen?