Inlägg från: Anonym (ragatan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ragatan)

    Är jag för sträng med vår 3,5-åring? Långt....

    Behöver verkligen lite råd eller pepp, för just nu känner jag mig som världens sämsta mamma. Har vid flera tillfällen nu sista veckan har jag fått sätta gränser för min 3,5 åring och hon har blivit så himla ledsen för det.

    Det hela startar med någon form av trots/testa gränser hos henne. Jag säger till henne att sluta, hon fortsätter, varpå jag varnar att om hon inte slutar händer det och det, hon fortsätter. Jag skrider till handling- hon gråter, alltså otröstligt förtvivlat, inte argt och vrålande. Efteråt vill hon gärna kramas och klänga på mig.

    För att ge några exempel:

    Igår badade hon och lillebror (1, 5 år). Jag vet att hon gärna trackasserar honom just vid bad, typ häller vatten på honom, tar leksaken han håller på med, skvätter och ja, retas helt enkelt. Därför sitter jag alltid med och försöker stoppa om hon går för långt. Igår höll hon på ovanligt mycket och började dessutom dricka badvattnet, vilket jag sa att man inte fick göra. Om och om igen gjorde hon det ändå, varpå jag sa att hon fick gå upp ur badet om hon fortsatte. Självklart fortsatte hon och hon fick gå upp. Bröt ihop och lovade dyrt och heligt att inte göra så. Då hon får hoppa i igen börjar hon genast ge sig på lillebror, varpå hon fick gå upp igen. Punkt. Hon blir då helt förtvivlad och gråter hos pappa. Kommer sedan snyftandes tillbaka och frågar mig varför jag gjorde sådär. Jag förklarar, upprepar allt bus hon gjort och sa att lillebror blir rädd om du gör så. Ok, jag lovar att inte göra så mer, får jag bada nu, säger hon. Ok, hon får hoppa i igen. Lillebror har tröttnat så ha går upp. Frid och fröjd.

    Imorse skulle vi äta frukost och dottern segar, hon ska ha smörgås, äter den långsamt, sedan musli. Jag säger till henne att snart ska vi gå, vi kommer inte hinna göra något annat än att klä på oss och gå till dagis sedan, för annars kommer mamma sent till jobbet. När hon är klar går påklädningen bra. När ytterkläderna ska på ska hon plötsligt ha med sig sina armband som hon gjort på dagis (hon brukar leka med dem väldigt mycket och går gärna omkring med dem jämt). Jag säger att vi kommer inte hinna leta efter dem länge eftersom vi ska gå nu. Skrik och gråt, förtvivlat. Jag säger att hon får leta efter dem medan jag klär på lillebror, sedan måste vi gå. Hon irrar förtvivlat runt i panik och bryter sedan ihop när hon förstår att nu ska vi verkligen ta på ytterkläderna och lämna armbanden hemma. Hon är verkligen hysterisk ledsen, hulkar så hon nästan spyr och ylar som i förtvivlan. Jag försöker förklara att vi inte hinner leta mer nu, att vi letar när vi kommer hem och att vi måste gå. Vi går ut, pratar om det hela och frid och fröjd.

    OSV, tillfällena som liknar ovan är många, jag vet att hon behöver gränser, jag vet att jag ibland höjer rösten och låter sträng. Min dotter är verkligen inte en liten skitunge, hon är en snäll och klok tjej, och mitt hjärta blöder när hon blir så ledsen som hon blir. Men man måste ju säga nej och driva igenom beslut, eller? Snälla, råd och tips om jag kan göra något annorlunda....

  • Svar på tråden Är jag för sträng med vår 3,5-åring? Långt....
  • Anonym (ragatan)

    Tack snälla ni för råd och feedback. Ska definitivt ta och förbereda kvällen innan istället, så att armband och kläder är redo! Svårt att vara förutseende bara då de där "behoven" fluktuerar väldigt från vecka till vecka Flört.

    När det gäller badandet så har hon och lillebror även väldigt roligt när de badar ihop, därav har de fått hållas. Han vill gärna bada när han ser henne bada och de har skoj också.

    Men jag skall vara hårdare med att inte låta henne komma tillbaka. Igår var det lite speciellt eftersom hon blev så himla ledsen och verkligen frågade mig varför hon inte fick bada mer. Tänkte då att hon kanske inte riktigt förstått ändå.

    Som sagt, dessa är två av en miljon grejer som kräver gränssättning. Det gör mig inget om hon blir arg för det, däremot känns det så himla jobbigt när hon blir ledsen. Men det kan ju vara en släng av Dramaqueen hon fått också, så svårt att avgöra ibland tycker jag....

  • Anonym (ragatan)
    Anonym (hej) skrev 2014-11-24 11:39:04 följande:
    Jag tror att du är lite väl blödig (men förmodligen väldigt snäll). När inte hennes drama queen-sida. Jag är helt övertygad om att hon förstår varför hon åker upp ur badet om du förklarar pedagogiskt.
    Usch, jag känner mig hemsk och som en diktator jag, hahaha! Jag vill såklart inte nära någon Dramaqueen sida, så jag ska försöka tänka både en och två ggr innan jag låter hjärtat gå sönder av hennes "ledsenhet".

    Vill ju respektera hennes känslor samtidigt som jag inte vill att hon ska få som hon vill jämt. Det är ju liksom inte rimligt att komma försent till ett möte för att vi ägnade tio min att leta armband hemma trots upprepade påminnelser om att vi har bråttom...

    Tack än en gång för feedback, tar gärna emot mer!
  • Anonym (ragatan)
    Påven Johanna skrev 2014-11-24 11:48:49 följande:
    Fast det är inget fel i att försöka igen heller. För barn är det bra och utvecklande att kunna förhandla sig fram till nya försök. Jag vet att många anser att enda sättet att vara konsekvent på är att säga blankt nej och orubbligt stå för det, men att vara konsekvent kan lika gärna innebära att vid varje tillfälle där det är möjligt låta barnet argumentera för varför det ska få prova igen. Många verkar blanda samman ett konsekvent förhållningssätt med en auktoritär och rigid hållning i relationen till barnet, för mig är det dock inte alls samma sak. 

    Man ska heller inte vara rädd för att ändra sig om och när barnet har det bättre argumentet (eller om föräldern själv gjort fel - många säger till exempel nej av ren slentrian, det är i mina ögon ett felaktigt agerande). 
    lite så tänker jag också, att har man god skäl och uttrycker det fint så kan man få en ny chans. Nu uttryckte hon efter att ha lugnat sig, att hon inte förstått varför hon inte fick bada mer. Jag förklarade igen varför, hon lovade att göra "rätt", vi provade, det gick bra.

    Samtidigt så kan man ju inte alltid ha den där pedagogiska flexibiliteten. Ibland måste man bara packa ihop och gå liksom. Svårt att veta om man är för öppen för diskussion ibland och för rigid ibland. Olika situationer kräver olika sätt....
Svar på tråden Är jag för sträng med vår 3,5-åring? Långt....