Inlägg från: sara123 |Visa alla inlägg
  • sara123

    Hysterin kring alkohol på julen då jag precis blivit mamma

    Hej Allihopa,

    jag har precis blivit mamma och jag vill höra era åsikter kring alkohol på julen.

    Min personliga erfarenhet kring julen är enbart positivt när jag växt upp. Min mamma har druckit en snaps och en julöl kanske och min pappa samma plus en whiskey och jag har verkligen inte tagit skada av det.

    Jag tycker att vissa drycker tillhör julen.
    Men det jag inte fattar är varför när det blir dessa diskussioner så är det så antingen eller??

    Nä full på julen ska man verkligen inte vara precis som jag inte tycker man ska vara full överhuvudtaget som vuxen. Det finns liksom inte i min värld! Så det jag vill diskutera är varför blir det så antingen eller?? Precis som på andra fin middagar så dricker man ju kanske en öl eller ett glas vin och kanske en snaps som man biter av typ 100 ggr. Det dricker man för att det är gott och INTE för att bli berusad oavsett barn eller inte. Det är ju inställningen till alkohol som är så viktig tycker jag. T.ex när jag var barn och vi var på middag så var det inget snack om vem som körde hos ina föräldrar utan det var verkligen "pappa: vill du jag ska köra ikväll älskling? mamma: Nä det spelar ingen roll för mig, jag kan också köra om du vill. pappa: jag dricker gärna en öl till maten. mamma: ja men då kör jag".

    Detta har jag knappast tagit skada av. Har nog sett mina föräldrar berusade max 3-4 gånger under hela mitt liv och då menar jag en fnittrig mamma och en glad pappa och jag är över 30 år.

    Någon som håller med mig kring detta med alkohol at det handlar mer om inställningen än själva alkoholen?

  • Svar på tråden Hysterin kring alkohol på julen då jag precis blivit mamma
  • sara123
    Koppkaka skrev 2014-11-25 11:47:13 följande:

    Självklart. Man kan gott få ta en julöl till julbordet. Eller en starkvinsglögg på kvällen. Så länge man inte blir berusad.
    Men många, särskilt här på familjeliv, verkar anse att alla som dricker minsta lilla droppe alkohol på julafton (men bara på julafton!) är alkoholister som skadar deras barn för livet.

    Förbered dig på moralkärringarnas intågande här, vilken minut som helst.


    Eller hur! Jag fattar inte vad problemet är. Men sen å andra sidan tycker jag det är en självklarhet att man inte blir berusad heller. Visst i år får jag nog se upp så inga olyckor inträffar då jag inte druckit en droppe på ca 1 år, men jag måste erkänna att jag ser sååååå fram emot glöggen, älskar ju glögg till kalleanka :)
  • sara123
    IsDimma skrev 2014-11-25 12:03:12 följande:

    Jag har samma erfarenheter som dig ts av mina föräldrar på julen. Om än att mina föräldrar hade dealen (mest på skämt) att mamma fick dricka hos sin mamma när vi var till mormor tidigt (såg Kalle och stannade där till typ 17-18 tiden) på dagen. Pappa fick sen dricka hos sin mamma när vi hälsade på farmor under kvällen. Och då kunde även mamma dricka eftersom vi i så fall kunde gå hem farmor bor några hundra meter från mina föräldrar.

    Dom drack inte alls några mängder. Och dom gånger jag sett mina föräldrar påverkade så har dom blivit glada och fnittriga och somnat tidigare än normalt.

    Däremot har jag också erfarenhet av alkohol där det inte skötts så bra. Jag har en morbror som blir jobbig när han druckit (men då har alltid mamma eller pappa kunnat gå emellan om han inte lyssnat till oss). Och jag har en ingift farbror som har alkoholproblem. Men han har i mitt sällskap inte på något sätt blivit otrevlig eller så.

    Så jag har svårt att förstå det där med att man ska fira en helt vit jul. Visst, tanken är väl fin. Men dom som firar en vit jul är ändå förmodligen dom som inte har något problem med alkohol ändå.


    Jag har iof ingen dålig erfarenhet med alkohol, men min farmor har varit periodare alkoholist men som jag förstått det så har hon använt det som självmedicin pga kronisk smärta pga olycka när hon var yngre. så min pappa dricker väldigt sällan och min farfar dricker praktiskt tagit aldrig. Men min farfar har aldrig druckit säger han, han var den som var nykter och körde när de skulle ut och dansa när de var yngre för att han helt enkelt inte tycker om alkohol. 

    Detta har ju gjort att det väldigt sällan har varit alkohol i min familj, eller snarare kan jag säga att det är verkligen inte pga alkoholen som man har middag och träffas. När det är födelsekalas så är det kaffe och tårta mitt på dagen, aldrig alkohol inblandat. Men jag har ett gammalt ex där jag sett annorlunda, där är alkohol en självklarhet och man verkligen super på varje middag enligt mig. Kommer ihåg att jag tänkte fy fan för barn som behöver växa upp så här. Mitt ex har aldrig tagit skada av det dock mer än att han fattade aldrig när han skulle sluta dricka när vi var på fester, men kan bara tycka att det är högst olämpligt beteende!

    Jag får nästan uppfattningen att de som firar helt vit jul måste ha någon nära som har problem med alkohol och därför så anti, för annars är ju alkohol absolut inget farligt! Det är liksom något man dricker ibland i små mängder så de som skriker "usch hur kan ni dricka alkohol i barns sällskap" tror jag faktiskt inte har samma syn på just att dricka alkohol som jag har, uppenbarligen inte liksom!

    Jag är förvånad att det inte har dykt upp någon sån skriker att jag är en dålig mamma än som kan tänka mig att överhuvudtaget förtära alkohol när jag skaffat barn :D
  • sara123

    Tycker verkligen alla samma i denna frågan?? :) Ingen som vill predika att alkohol är det sämsta skit som finns??

  • sara123
    Koppkaka skrev 2014-11-25 15:49:58 följande:

    Vilken minut/timme/dag som helst nu kommer det någon tråd liknande "MAN SKA INTE DRICKA NÅNTING PÅ JULAFTON"


    Åhh längtar :)

    Läste en tråd förra året tror jag det var och det var verkligen "ja vi har en vit jul, det blir bara lite glögg till kalle anka" men dahhh, det är ingen vit jul. Återigen tror folk att inte vit jul betyder att man super! Jag ska inte ha en vit jul, dvs glögg och en julöl typ!
  • sara123
    VanillaCoke skrev 2014-11-25 16:01:27 följande:

    Jag dricker hellre Cola än alkohol till maten och så länge man inte är gravid eller ammar så ska man dricka det man gillar, alkohol eller ej! :)


    Exakt! Jag älskar glögg och gillar en öl typ men sen blir det för mycket ölsmak så resten blir must eller vatten :) Jag ska pumpa i jul så jag kan dricka min älskade glögg :D Kalle Anka och en kopp glögg med mandel och russin ÄR jul för mig, den stunden är den bästa med hela julen för då börjar liksom julen och man har hela kvällen framför sig :)
  • sara123
    Koppkaka skrev 2014-11-25 16:28:35 följande:

    Men du behöver inte pumpa för en mugg glögg


    Det låter bra :) ser fram emot det!! Hehe, det är väldigt lugnt i denna tråden, trodde alla PK kommentarer skulle dyka upp??
  • sara123
    Natulcien skrev 2014-11-25 22:03:21 följande:

    Jag resonerar inte annorlunda kring jul än vad jag gör resten av året. Jag tycker att det är gott med glögg och en julöl till julbordet, så det dricker jag. Precis som jag gärna kan dricka ett glas vin till middagen en vanlig lördag i september...

    Däremot vill jag absolut inte bli besrusad i närheten av vår son eftersom jag vet hur känsliga barn kan vara för att mamma eller pappa blir "annorlunda", så det vill jag inte utsätta honom för. Dessutom ogillar jag känslan av att vara berusad för min egen del också, så det har jag undvikit långt innan jag fick barn...

    Så - gärna ett glas vin till maten och glögg på julen för oss, men med måtta. Glad


    det är precis detta som förundrar mig, att så fort man pratar om alkohol så automatiskt ska det dras upp att man inte ska dricka sig berusad. Detta är två helt skilda saker för mig och det är intressant att många känner behovet att poängtera det. Som jag skrev tidigare, fulla vuxna människor har jag svårt för oavsett vilken dag på året det är, tycker det är patetiskt bara.

    Men lite intressant att alla tycker lika i denna tråden :)
  • sara123

    Det har jag faktiskt aldrig tänkt på att många firar med folk (släktingar) som man inte tål i vanliga fall. Men då tänker jag så att då är ju julen ändå förstörd, barnen känner ju av den ångestladdade spänningen ändå, så då spelar ju inte så stor roll om man super till det. Julen är ändå förstörd tänker jag!

    Jag firar också endast med de jag vill fira med, dvs endast med de absolut närmaste  och det är lika mycket min högtid som det är barnens. Helt ärligt tror jag att julen betyder mer för min mamma än vad det gör för barnen :) hon är lite jultokig, men sånt är mysigt tycker jag. Och vi ger varandra paket allihopa, vi är dock max 10-12 personer och alla hjälper till så att alla kan njuta så mycket som möjligt och ingen behöver ta ensamt ansvar om att behöva stå för all mat etc. Det är en väldigt avslappnad stämning med andra ord och alla ska kunna njuta och slappna av och ha det kul, inte bara barnen!

  • sara123
    mammaSöt skrev 2014-11-27 09:54:57 följande:

    Jag tycker inte det ska vara alkohol alls. Barn märker ofta av väldigt små förändringar hos vuxna och finner det obehagligt. Även doften.

    Nej, fira med barnen, drick julmust och var härlig dagen efter när man ska få leka en hel dag med alla nya saker!!! 25 dec bästa dagen då barnen får leka med mamma och pappa hela dagen i pyjamas och äta upp alla pepparkaksrester!


    Där kom det :) Jag kan säga dig att det kan bli skadligt på det hållet med.
    Min bästa vän har en mormor som varit alkoholist som barn så hennes mamma har fått se en hel del. Nu är hon nykter och har varit i ja 100 år (30 kanske)  
    Jag kan säga att den mamman dricker inte en droppe eller jo, två glas vin per år. Och oj vad det är laddat med precis det du skriver, en öl till maten och man känner stämningen från hennes mammas sida och pikarna och blickarna, måste du verkligen dricka en öl, etc. Min kompis har blivit nästan likadan och hennes sambo får ta pikar när han dricker ett glas whisky en lördag kväll för absolut ingenting.

    Helt ärligt, chilla liksom, det är inte norm att vara alkoholist, det är inte heller norm att vara packad som vuxen, det är inte heller norm att avstå allt som heter alkohol. Alkoholhaltiga drycker tillhör vår kultur!

    Jag märkte som barn när min pappa hade druckit en whiskey men jag blev inte det minsta rädd för det var verkligen inte en negativ förändring och det blev inte mer än så. Och jag älskade whiskey doften gör än idag faktiskt fast jag inte dricker whiskey alls.

    Man ska inte göra en höna av en fjäder om man säger så, vad säger barnen när de blir tonåringar och aldrig sett föräldrarna dricka och helt plötsligt sitter de med ett glas vin, snacka om chock! 
  • sara123
    Fånga dagen skrev 2014-11-27 11:26:34 följande:

    Vi är ett stort sällskap av både vuxna och barn som alltid firar julen tillsammans. Vi är alltid 3 generationer. I vår familj hälsar vi julen välkommen med en kopp glögg. De som vill tar en snaps eller två till sillen, julöl eller julmust till maten, en konjak eller likör till kaffet. Precis som det alltid har gjorts i både min och min mans familj när vi växte upp. Ingen raglar omkring full, eller pratar med konstig röst eller beter sig på annat sätt som skrämmer barnen.


    Exakt samma sak här och jag har aldrig blivit skrämd som barn pga det. Asså det är ju sjukt eg som vissa människor är hysteriska!
Svar på tråden Hysterin kring alkohol på julen då jag precis blivit mamma